Co dzisiaj gotujesz na obiad? #9

17 października 2016 08:02 / 4 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Basieńko , malutkie pytanko ....ojej , jak drobniutko , delikatnie piszę :-)...czy te gałązki , listkowie co na Twoich talerzach się znajdują to musowo jest jeść ? czy tylko tak , dla dekoracji podczas fotografowania te gałązki i inne krzaczaste na talerkach są kładzione ?:lol1: ...Nie robię jaj , po prostu pytam , bo ja to z tych co " aż " tak za dużą ilością ozdobnej zieleniny nie przepadają . Naprawdę nie żartuję , jestem tylko ciekawa , bo wygląda to bardzo ładnie estetycznie , ale jak bym musiała wszystkie " krzaczki " zjadać , bo nie wypada inaczej to bym się pochlastała chyba :-)

Basienko kochana, ja się wcale nie gniewam a majeranek jest bardzo zdrowy, dobrze wpływa na trawienie.
Tak, głównie dekoruje na potrzeby zdjęciowe, ale prawie wszystko jest,, zjadliwe".
Pdp się śmieją że w życiu tyle,, zieleniny "nie zjadły co przy mnie,a ja uwielbiam ale nie zmuszam.
Pytam czy warzywa chcą gotowane czy tak jak ja na surowo.
17 października 2016 08:21 / 5 osobom podoba się ten post
Barbara48

Basienko kochana, ja się wcale nie gniewam a majeranek jest bardzo zdrowy, dobrze wpływa na trawienie.
Tak, głównie dekoruje na potrzeby zdjęciowe, ale prawie wszystko jest,, zjadliwe".
Pdp się śmieją że w życiu tyle,, zieleniny "nie zjadły co przy mnie,a ja uwielbiam ale nie zmuszam.

Ja tez kocham wszelką zieleninę i zajadam ją jak królik  .
Bez niej talerz wygaje się taki pusty :)

Z ostatnim dziadkiem świetnie się dobraliśmy pod tym kątem....bo do każdego obiadu musi być przynajmniej 1 jarzynka + nieodłączna sałata/surówka - bo, chyba  że nalesniki z Apfelmusem :) 
17 października 2016 12:01 / 2 osobom podoba się ten post
Polskie sushi - czyli gołąbki
17 października 2016 12:01 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Myszko a robilas kiedys z tego przepisu co Ci podalam? 

Robilam. Lepsze jest niz to z oliwami ale to jeszcze nie moj smak. Chyba sie nie przekonam do tej salatki... 
17 października 2016 12:56 / 1 osobie podoba się ten post
To się nazywa dobry kumpel.... 
Tyle, że można już nie wstać, a wtedy to nawet nie sushi.....
17 października 2016 12:56 / 4 osobom podoba się ten post
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem, brokułem, drobiowym miesem mielonym ,pod pierzynką sera rozpuszczonego w goracym mleku z przyprawami ,uff,ale sie napisalam. A  i salata z winegretem :)
17 października 2016 13:18
Barbara48

Oczywiscie .Corka Pdp kupuje kurczatka i karmi je zbozem przez 7-8 tyg. Potem zawozi do ubojni, wiec trudno w domu trzymac swieze nieżywe mieso.Zapewniam Cie ze lepszego miesa z kurczaka nie jadlam,a pracowalam wiele lat na stoiskach miesnych. Kosci nie zawsze sa ciemne, niektore kurczaki po uboju byly delikatnie krwiste. 

Udko mięsiste i ładne, lecz kości ma ciemne. 
Zapewniam Ciebie, że gdybyś jadła chociaż raz mięso kurczaka z własnego howu, smakowałoby Tobie nieporównywalnie lepiej.
No ale takich rzeczywiście w sklepach mięsnych nie spotkałem jeszcze  )))

17 października 2016 13:20
greva

Ja tez kocham wszelką zieleninę i zajadam ją jak królik :-) .
Bez niej talerz wygaje się taki pusty :)

Z ostatnim dziadkiem świetnie się dobraliśmy pod tym kątem....bo do każdego obiadu musi być przynajmniej 1 jarzynka + nieodłączna sałata/surówka - bo, chyba  że nalesniki z Apfelmusem :) 

A to można podać liście miety ))
17 października 2016 13:22 / 2 osobom podoba się ten post
No tak, ch, chów, do holery ))
17 października 2016 13:33 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara48

Kulturne pytanie - kulturna odpowiedź , której udzieliłaś ....bo my takie za..rąbiście kulturne baby są ...zresztą ; wszystkie Baśki to fajne dziewuchy są
Pytanie zadałam z powodu niezbyt miłych wspomnień z dzieciństwa . Kiedykolwiek odwiedzała nas cioteczka ( siostra mojego taty ) zawsze wymusiła na mamie " np. Marysiu , ja dziś ugotuję pyszny obiad " ...Mama jako osoba o wyjątkowej , wręcz anielskiej cierpliwości zgadzała się na to , choc wiedziała , że jej biedne maleństwa będa miały przesrane .Cioteczka cokolwiek gotując , smażąc i ch...oinka jeszcze wie co ? przyozdabiała " tęgo " zieleniną i ? .....i my to musieli zeżreć do ostatniego listka !!! Nie pomagał płacz , lamenty nasze , bo my musieli i basta ....wszystko w imię spokoju , zgody i .....żeby tatuś nie wiedział , bo choleryk był ( kochany , porządny człowiek ....ja tez choleryk , znaczy się itd. ) i potrafił w przypływie szczerości powiedzieć ( czyt. wykrzyczeć ) ukochanej , bo jedynej siostrze parę wiązanek puścić - cioteczka sie wtedy zaczynała pakować ( wolniuchno to robiła ) , mam brała się za łagodzenie a gdzieś na boku do nas dzieci wysyczała " no ? no i co żeśta narobili ? " ....Uraz pozostał do dziś Uwielbiam zieleninę , ale jak na talerzu leży - mam ochotę to zjem , ale nie daj Bóg , żeby mnie ktoś zmuszał ....Żeby było w temacie :Dziś na obiad kuchnia zaserwowała pychotkowatą zupę jarzynową , mięsko była a jużci , ale nie byłabym sobą , gdybym szpileczki nie wetknęła .....DS podczas jedzenia zupy sięgnęła po okulary , które na stole leżały i załozyła je na nos ....a ja w tym czasie szeptem ( bo po polsku ) do Kasi : " acha ! też nie może mięska dojrzeć , okularów potrzebuje ! " .....Dobrze , że Kasia zna się na żartach , bo inaczej tooooo : zamiast parsknięcia zdławionym śmiechem , pewnie by mi chochelką przyłożyła
17 października 2016 13:58 / 1 osobie podoba się ten post
Dzisiaj resztki od wczoraj tzn mięsko z sosikiem , ziemniaczki , sałata w vinegrecie i zupka z dyni zdobyczna tzn córcia Babuszki dostarczyła.Ja zbytnio nie lubie ale darowanemy koniowi nie zagląda sie w zęby czy jakoś tak.
17 października 2016 14:49
Barbara48

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem, brokułem, drobiowym miesem mielonym ,pod pierzynką sera rozpuszczonego w goracym mleku z przyprawami ,uff,ale sie napisalam. A  i salata z winegretem :)

A bazylia z czym?

Ps
Pewnie smaczne
17 października 2016 15:19 / 2 osobom podoba się ten post
jolast

A bazylia z czym?

Ps
Pewnie smaczne
:fastfood:

Z pomidorkiem:)
17 października 2016 15:20 / 3 osobom podoba się ten post
Ja na tym zleceniu nie gotuję codziennie przyjeżdża catering - oprócz niedzieli.
Co najwyżej zrobię jakąś dobrą surówkę czy deser:))
17 października 2016 15:22 / 2 osobom podoba się ten post
Knorr

Udko mięsiste i ładne, lecz kości ma ciemne. 
Zapewniam Ciebie, że gdybyś jadła chociaż raz mięso kurczaka z własnego howu, smakowałoby Tobie nieporównywalnie lepiej.
No ale takich rzeczywiście w sklepach mięsnych nie spotkałem jeszcze  :-))))

No to nie mam szans spróbować kurczaka z ,,własnego " chowu, brak u mnie żyłki gospodarskiej a i w mieście nie bardzo mam po temu warunki