Co dzisiaj gotujesz na obiad? #9

03 listopada 2016 16:06 / 1 osobie podoba się ten post
basiaim

Bigos był.

No własnie chodzi za mną bigos, ale po pierwsze , odchudzam się intensywnie, a po drugie, to gdzie ja kiełbasę stosowną nabędę? Bez kiełbasy to nie bigos.
03 listopada 2016 16:21 / 2 osobom podoba się ten post
Omlet nafaszerowany kolorowymi warzywami, a obok pomidory posypane ziołami prawonsalskimi z odrobina cukru, soli i grubego pieprzu- lubię takie
03 listopada 2016 17:04 / 1 osobie podoba się ten post
ivetta

:gotowanie:Zupa z dyni (odmrażana ) racuchy z jabłkami .

czy smakowala ta zupa podopiecznej
03 listopada 2016 17:05 / 1 osobie podoba się ten post
bozenta

czy smakowala ta zupa podopiecznej

Zupa owszem ,ale pestki z dyni pływające wyławiała ,pestki oczywiście suszone.
03 listopada 2016 17:07
basiaim

Bigos był.

oj zjadłabym
03 listopada 2016 17:25 / 1 osobie podoba się ten post
bozenta

oj zjadłabym

A gołąbki mogą być??To w sobotę zapraszam.Z włoskiej kapusty.
03 listopada 2016 17:34 / 2 osobom podoba się ten post
teresadd

A gołąbki mogą być??To w sobotę zapraszam.Z włoskiej kapusty.

Ja też chcę
03 listopada 2016 18:12 / 1 osobie podoba się ten post
oj pycha tez bedzie
03 listopada 2016 18:37
basiaim

Ja też chcę :-)

Basia dawaj .Jak zwykle zrobię jak dla wojska,bo mało jakoś nie potrafię.Vohringen na Bawarii.
03 listopada 2016 19:07 / 1 osobie podoba się ten post
Nasza sąsiadka dzis robiła gołąbki, ale nazywa to Krautroladen, czy jakoś tak. Ciekawa jestem jak smakują te ichnie. Pytałam czy z sosem pomidorowym , to mówiła, że nie, lecz w sosie kapścianym. Piekła je w kazdym razie w piekarniku. Ja tez tak czasami robię.
03 listopada 2016 19:29 / 3 osobom podoba się ten post
doda1961

Nasza sąsiadka dzis robiła gołąbki, ale nazywa to Krautroladen, czy jakoś tak. Ciekawa jestem jak smakują te ichnie. Pytałam czy z sosem pomidorowym , to mówiła, że nie, lecz w sosie kapścianym. Piekła je w kazdym razie w piekarniku. Ja tez tak czasami robię.

Jadłam już De-owskie Kohlrouladen.  Niestety z gotowca- raz  Bofrost i raz z Metzgerei.
Samo mielone mięso owinięte w kapustę
Dziadek nakazał podać do nich ziemniaki i sos pieczeniowy (z torebki) .

A co do kiełbasy w tutejszym bigosie-  babka  zakupiła dobre cienkie wędzone (nie parzone) kiełbasy o trudnej do zapamiętania dla mnie nazwie. Jedną wszamałam na surowo- pyszna, jak polska
03 listopada 2016 19:49
basiaim

Jadłam już De-owskie Kohlrouladen.  Niestety z gotowca- raz  Bofrost i raz z Metzgerei.
Samo mielone mięso owinięte w kapustę
Dziadek nakazał podać do nich ziemniaki i sos pieczeniowy (z torebki) .

A co do kiełbasy w tutejszym bigosie-  babka  zakupiła dobre cienkie wędzone (nie parzone) kiełbasy o trudnej do zapamiętania dla mnie nazwie. Jedną wszamałam na surowo- pyszna, jak polska :-)

Raz w tygodniu przyjeżdza na tutejszy rynek wóz z polskimi produktami, jak mi sie uda rano pojechać, to nabędę dobrą kiełbaskę :d, która żywota skonczy w bigosie :D :D :D
03 listopada 2016 21:00 / 1 osobie podoba się ten post
doda1961

No, takie są, jak Basia napisała, farsz to samo mięcho. Niemcy mocno obsmażają gołąbki, tak do lekkiego przypalenia kapusty, podlewają bulionem i z tego jest ten sos. 
Jadłam kiedyś domowe, da się zjeść, ale nasze lepsze. 

U mnie (i dla mnie ;)) dziś pierś kaczki w sosie winnym, roesti z penny i duszona marchewka. Dobre było :). Szef jadł parówki z preclem i słodką musztardą :D.
03 listopada 2016 21:32 / 5 osobom podoba się ten post
Dzisiejszy obiad: 

- roladki wieprzowe z mięsa schabowego, nadziewane papryczką i cebulą, duszone w sosie własnym.
Pod koniec gotowania dorzuciłem krojone w słupki marchew, korzeń pietruszki i cebulę w 8.
- ziemniaki gotowane w koszulkach,
- surówka z korzenia selera z orzechami, rodzynkami, sokiem z cytryny, odrobiną cukru i mandarynką.

Sok z żurawin do popicia (sam robiłem).
04 listopada 2016 08:08 / 1 osobie podoba się ten post
Knorr

Dzisiejszy obiad: 

- roladki wieprzowe z mięsa schabowego, nadziewane papryczką i cebulą, duszone w sosie własnym.
Pod koniec gotowania dorzuciłem krojone w słupki marchew, korzeń pietruszki i cebulę w 8.
- ziemniaki gotowane w koszulkach,
- surówka z korzenia selera z orzechami, rodzynkami, sokiem z cytryny, odrobiną cukru i mandarynką.

Sok z żurawin do popicia (sam robiłem).

U mnie mówi się ziemniaki w mundurkach.Dziwne mówimy koszulki ,mundurki a chyba w łupinach powinno być.No ,ale w łupinach to pieczone nie gotowane.