W domu 9

29 maja 2025 12:32 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Powtórzę za Malgi,w domu jest fajnie :-). Nawet bardzo. U mnie jak zawsze dużo się dzieje . Bywają dni intensywne,wśród ludzi,wyjazdowe albo wychodzone :oczko:,ale też takie tylko z samą sobą. Mając taki luz,bez pośpiechu,chyba że sama siebie poganiam,byle co mnie cieszy. Nie bylejakość ,ale nawet małe ,zwyczajne rzeczy.  Dla wielu z Was ,jak tutaj czytałam,marzeniem jest być zdrową . Chyba dla każdego to priorytet,ja też chciałabym jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i fizyczną sprawnością . Umysłową oczywiście też :-)Zamiast powtarzac jak mantrę - chcę być zdrowa,chcę być zdrowa,budzę się każdego ranka z myślą o tym,jak jestem szczęśliwa ,wstaję wyspana o własnych siłach ,zaczynam dzień z radością i wdzięcznością . Myślę o tym,co robić,aby ten stan trwał jak najdłużej. Przede wszystkim trzeba siebie polubić ,być sobą ,nie dążyć do spełniania oczekiwań innych wobec nas,spełniać własne oczekiwania ,żyć w zgodzie ze sobą . Jestem jaka jestem i...dobrze mi jest. Dbam o siebie. Staram się zdrowo odżywiać ,zwracam uwagę na to,co wkładam do garnka ,co ląduje w moim żołądku . Zdrowo,smacznie,kolorowo :-). Lubię jeść w towarzystwie,dzielić się jedzeniem,stąd często mam gości na śniadaniu czy obiedzie . Nie całą gromadę,jedną lub dwie przyjaciółki . Mnie też zapraszają i chętnie z tych zaproszeń korzystam. Mam duże grono znajomych,nie fejsowych,żywych i prawdziwych . Jednak najczęściej otaczam się niewielkim gronem koleżanek i jeszcze mniejszym gronem przyjaciółek . Spotykamy się często,dzwonimy do siebie codziennie,wychodzimy "na jedzenie" i wtedy nie myślimy o tym,czy zdrowe,oddajemy się przyjemności dogadzania sobie :lol1:. Lubię spotykać się z ciekawymi ludźmi ,mądrzejszymi ode mnie. Nie,żebym myślała o sobie jako o tej głupszej ,ale takimi,którzy wiedzą o czymś więcej ,więcej widzieli,otwierają mi umysł i oczy na inne strony życia i potrafią ciekawie opowiadać . Są zaraźliwi. "Zarażają " mnie,też chcę więcej wiedzieć,więcej zobaczyć . Kontakty z ludźmi to też sposób na zachowanie zdrowia. Staram się być aktywna fizycznie . Wyrabiam w sobie nawyk codziennej gimnastyki,idzie mi coraz lepiej. Już nie muszę biegać na płatne zajęcia,bo przecież jak zapłaciłam ,to szkoda nie iść i kasę marnować :oczko:,już chętnie ćwiczę sama. Ostatnio raz w tygodniu chodziłam na masaż ,teraz wystarczy już raz w miesiącu . Terapeutka nauczyła mnie słuchać własnego ciała,podsunęła propozycje ćwiczeń,pokazała,na co mam zwracać uwagę . Porada fachowca jest cenna,nadgorliwością i brakiem wiedzy,możemy zrobić sobie więcej szkody niż pożytku. Oprócz tego dużo chodzę ,prawie wszędzie pieszo. Często wyjeżdżam z przyjaciółką ,odwiedzamy znane miejsca w okolicy,odkrywamy nowe. Dużo rozmawiamy ale też dobrze nam się razem milczy .
Przynajmniej jeden dzień w tygodniu lubię pobyć sama ze sobą . Jak najdzie mnie ochota na porządki to je robię ,a jak mam fajną książkę ,potrafię czytać cały dzień albo noc,jak było z serią "Siedmiu Sióstr " Lucindy Riley :-).  Nie biegam po sklepach szukając okazji ,w pogoni za ciuchami,co jeszcze nie tak dawno,bardzo lubiłam . Wolę przeznaczyć pieniądze na podróże,nawet te krótkie,w Polskę. Przeczytałam gdzieś,że zamiast wydawać kasę na nowe ciuchy,lepiej pojechać gdzieś ,gdzie jeszcze nie widzieli nas w tych,które mamy . Super,chyba zgodzicie się z takim podejściem ? Jak widzicie,siedzę w domu,ale nie siedzę ,ciągle gdzieś mnie gna,a ciekawość życia i ochota na więcej ,póki co,mnie nie opuszcza,czego i Wam życzę :angel3:

Pięknie napisane👏
04 czerwca 2025 09:15 / 1 osobie podoba się ten post
U mnie jak zwykle brak czasu 
Ciągle coś i coś . Wczoraj zaniechałam parę czynności i dzisiaj muszę nadrobić . Za chwilę muszę obciąć przekwitnięte czosnku ozdobne , przyczepić moskitierę ( wczoraj miałam zrobić ,)  oprysk na róże zrobić .Podjadę do Związku Emerytów i Rencistów zapisze się do tej grupy i opłacę składki .Szykuje się wycieczka do Pragi to może skorzystam jak nie będzie gorąco . Chodzę też na zajęcia w UTW kontynuuje naukę języka nie polskiego , ćwiczę tańce i jestem w grupie terenowej rowerzystów 
Zwiedzamy okolice a i samo miasto jest pełne zabytków nawet takich o których nie wiedziałam .
Dzień jak co dzień trzeba dobrze rozplanować, żeby się nie nudzić .
09 czerwca 2025 11:30 / 3 osobom podoba się ten post
Może nie z nudów tylko dla przyjemności podniebienia i obowiązku dbania o zdrowie ? 
Zrobiłam majonez , wyszedł mi aksamitny , doprawiony , nie za gęsty .Taki w sam raz do sałatki .
Używam oleju rzepakowego , własnoręcznie tłoczonego . Smak ma troszkę inny jak z olejem kujawskim .Już się przyzwyczaiłam .Zaprosiłabym Was na degustacje, niestety fotki nie wstawię, bo nie potrafię .

09 czerwca 2025 11:47 / 4 osobom podoba się ten post
 ::
taki dzień się zdarza raz .......w roku .

09 czerwca 2025 11:49 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Może nie z nudów tylko dla przyjemności podniebienia i obowiązku dbania o zdrowie ? 
Zrobiłam majonez , wyszedł mi aksamitny , doprawiony , nie za gęsty .Taki w sam raz do sałatki .
Używam oleju rzepakowego , własnoręcznie tłoczonego . Smak ma troszkę inny jak z olejem kujawskim .Już się przyzwyczaiłam .Zaprosiłabym Was na degustacje, niestety fotki nie wstawię, bo nie potrafię .:-)

Podejrzałam tym razem ja - tip top , zrób więcej, żeby wojny przy stole nie było :)
09 czerwca 2025 14:38 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

:szampan: ::wspolny posilek::
taki dzień się zdarza raz .......w roku .

Czyżbyś miała urodziny? Na pewno masz co świętować 
Wszystkiego najlepszego w dniu,który zdarza się raz w roku 
Za szczęście,zdrowie i powodzenie 
13 czerwca 2025 07:49 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj jadę na zakupy owoce , śmietankę , może jakiś kwiatek .mięsko dla kotów , twaróg i środki sprzątające  to , to muszę kupić 
Lubię dom czysciutki i pachnący , teraz jest tyle wynalazków do czyszczenia , że to dla mnie raj 

13 czerwca 2025 14:28 / 1 osobie podoba się ten post
Zjadłam truskafki i odpoczywam .Nie tak żebym leżała bez pożytku zakisilam małosolne , rozpakowałam zakupy , kotom zapodałam po tabletce i po robocie . Cieplutko 24 st.C więc markiza rozwinięta a drzwi otwarte . Czekam do późniejszego popołudnia i ruszam podlać doniczkowe.  Jeśli dzisiaj 13 tego i piątek to muszę uważać , żeby czarnego kora nie spotkać .
13 czerwca 2025 15:33 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Zjadłam truskafki:-) i odpoczywam .Nie tak żebym leżała bez pożytku zakisilam małosolne , rozpakowałam zakupy , kotom zapodałam po tabletce i po robocie . Cieplutko 24 st.C więc markiza rozwinięta a drzwi otwarte . Czekam do późniejszego popołudnia i ruszam podlać doniczkowe.  Jeśli dzisiaj 13 tego i piątek to muszę uważać , żeby czarnego kora nie spotkać .

My też mamy truskawki. Trzeba jeść, te w sezonie są najsmaczniejsze. Tutaj nie ma mikseru więc kroję i wrzucam do jogurtu. Pyszne.
13 czerwca 2025 15:36 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Czyżbyś miała urodziny? Na pewno masz co świętować :-)
Wszystkiego najlepszego w dniu,który zdarza się raz w roku :serce:
Za szczęście,zdrowie i powodzenie :szampan:

Gdzie tam urodziny. Może na randkę poszła Mleczko wszystkiego najlepszego. Pogodna zostań i nie bierz nigdy niczego za poważnie.
14 czerwca 2025 14:30
Anetaaa

My też mamy truskawki. Trzeba jeść, te w sezonie są najsmaczniejsze. Tutaj nie ma mikseru więc kroję i wrzucam do jogurtu. Pyszne.

Też uważam że takie najlepsze . Nie lubię smażonych truskawek to jedyny owoc, który  mi smakuje tylko w stanie surowym .
Kiedyś jadło się prosto z pols czy na polu .Teraz to trzeba je kąpać przed zjedzeniem .
14 czerwca 2025 14:33
Anetaaa

Gdzie tam urodziny. Może na randkę poszła :smiech3: Mleczko wszystkiego najlepszego. Pogodna zostań i nie bierz nigdy niczego za poważnie. :serce::kwiatek dla ciebie2:

Na  poważnie to ja tylko śmierć biorę . To zresztą wynika z moich wpisów .Mam trochę  ciężkawe poczucie humoru .Kto mnie rozgryzł, to może się pośmiać .A kto nie , to trudno .
14 czerwca 2025 14:46
Gusia pewnie nogi moczy w jeziorze .Gusiu zaczekaj do Jana  żeby się wykąpać . Tylko, kto teraz przestrzega starych przysłów .No kto ????
20 czerwca 2025 20:49
Ciężki dzień  do 30.tki dobiło 
Muszę wcześnie wstawać , bo później jestem denat  Dzisiaj troszkę podgonilam robotę s potem pojechałam na zakupy .Wróciłam do domu tuż, tuż przed zgonem   Lato zawsze dla   mnie jest wyzwaniem . Odechciewa mi się wyjazdów urlopowych , wolę w domu chyba, że deszczowa pogoda . Mimo , że w aucie mam klimę to samo patrzenie na słońce osłabia mnie doszczętnie . Dla lubiących gorące lato niech oni trwa jak najdłużej 
Ja wolę jesień i kiedyś lubiłam wiosnę , ale jakoś wiosny ostatnio jak na lekarstwo .
Trzymajcie się dzielnie ☀️☀️☀️.
26 czerwca 2025 10:29 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia chyba atrament w smartfonie się wypisał 
Wszystko rozumiem , w domu jak to w domu zajęcie na całego .Są dni , że człowiek ma chandrę i nic mu się nie chce i zwala to na nudę
Ja od rana walczę teraz zapodam  sobie chwilę spokoju i posiekam  drobno matkę pietruszki .

Robię orchideom pół godzinną kąpiel i wyciągam  z wody . A , że mam ich kilka to trochę potrwa .
Zemszczę się na natce pietruszki .