Żara, żara, ja zbieram, potem się będę realizować- no chyba że mnie w szopie zamkną, ale i tam dam radę...:)
Żara, żara, ja zbieram, potem się będę realizować- no chyba że mnie w szopie zamkną, ale i tam dam radę...:)
Dobrze,dobrze. Napiecz ciastek,potem w nowych kozakach z pudłem ciastek przejdż ulicą,niech sąsiadki zazdrość zeżre. W Polsce jaja drogie i masło,nie każdego stać. Pokaż im , a co..:hihi:
:smiech3: jak ja przyjade, to się masło skończy...:hihi:
Kruche z marmoladą
40 dag mąki
25 dag masła
12 dag cukru pudru
1 jajko
8 dag zmielonych orzechów
Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkowac i wykrawać foremką do ciasta najlepiej możliwie ogrągłe ciasteczka-te pod spód, a na wierzch muszą być te same, tylko z dziurką.Piec na papierze do pieczenia w temp ok 160 st, aż się lekko zrumienią.Potem te ciastka bez dziurki, trzeba posmarować marmoladą- polecam z czarnej porzeczki lub malinową i przykryc to tym ciastkiem z dziurką.Obficie posypać cukrem pudrem, ja się bawiłam i lukrowałam :) Potem te ciastka należy odłożyć na tydzień do pojemnika. Są bardzo kruche i delikatne. Jak chcesz podejrzec jak wyglądają , to zdjęcia zamieszczałam w zeszłym roku w wypiekach.
Tinuś te ciasteczka są pyszne ale ile zachodu wymagają.....
Kończę juz z manufakturą bo aż mnie zemdliło.
Otworzyłam sobie słoik zieleniatek marynowanych w occie dla poprawy smaku :hihi:
Oj - tylko nie gżypki, nie do ciastkuf :)
Ja to się lubię bawić- jako dziecko dużo lepiłam z plasteliny...:-)
Tinuś te ciasteczka są pyszne ale ile zachodu wymagają.....
Kończę juz z manufakturą bo aż mnie zemdliło.
Otworzyłam sobie słoik zieleniatek marynowanych w occie dla poprawy smaku :hihi:
Jakiego tam zachodu wymagają...dla takiej kuchmistrzyni jak ty to pestka :-)
Ja będę musiała raz jeszcze Tinósiowe marmoladkowe popełnic,bo przyszła córka w niedzielę i skosztowała wystawionych,a potem cichaczem wyjadała z puszki. Myslała,że nie widzę,ale wszystko widziałam :-).
Pierwsza część z 4 kawałków wyrobionego ciasta , z przepisu Basiaim przerobiona na pierniczki .:-)) Smaczne .
Fajne formy ,pasują do pierniczków .
Ja chyba znowu muszę zacząć ,bo zapasy topnieją.
1 kg ugotowanych ,przeciśniętych przez praskę ziemniaków
500 g mąki
500 g mielonych orzechów włoskich
500 g cukru
3 paczki bakinu
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
3 łyżki przyprawy do pierników oraz opcjonalnie alkoholu np.amaretto
6 jajek
Opłatek.
Wszystko wyrobić na jednolitą masę i formować na opłatku ciasteczka,dość grube .Piec 15- 20 minut ok 200 tem. Z termoobiegiem 180. Po upieczeniu polać polewą czekoladową. Orginalny niemiecki przepis od synowej Pdp Gabryśki. Jadłam osobiście, bardzo dobre,a robiła je z tego przepisu moja córka ( mnie akurat nie było w kraju) i potwierdza,że pyszne.
Moje wielokrotnie wypróbowane.
Paczka kleiku ryżowego dla dzieci .
Kostka masła
3 jajka
1szkl.cukru
Paczka wiórek kokosowych ok.200 gr.
3-4 łyżeczki bakinu czyli proszku do pieczenia
Cukier waniliowy ,a najlepiej wanilia.
Z podanych składników zagniataniu ciasto.Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.W kulce robimy palcem wgłębienie ,do którego włoźymy po upieczeniu konfiturę ulubioną,ja lubię wiśniową z całymi owockami.Czas pieczenia ok.20 minut 180 C.Duże odstępy, bo rosną.Oczywiście na pergaminie.
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.