O matko- aż przerwałam przerzucanie fotek z fona na kompa :)
Pies je tam tego, czy one świąteczne czy nie- poproszę o przepis :)
Ogólnie nie jem często słodyczy, ale są takie, za którymi przepadam i należy do nich chałwa :)
O matko- aż przerwałam przerzucanie fotek z fona na kompa :)
Pies je tam tego, czy one świąteczne czy nie- poproszę o przepis :)
Ogólnie nie jem często słodyczy, ale są takie, za którymi przepadam i należy do nich chałwa :)
Kruche rogaliki z rumem, można podmienić rum na brandy.
30 dag mąki
25 dag masła
5 dag orzechów laskowych mielonych
5 dag mielonych migdałów
7 dag cukru pudru
łyżka rumu, lub brandy
Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść.Uformować wałeczek, odkrajać odpowiednie kawałki i formowac z tego rogaliki. Piec na papierze do pieczenia w temp 150 st na złoty kolor.Po upieczeniu obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym . Bardzo proste i smaczne.
Kruche z marmoladą
40 dag mąki
25 dag masła
12 dag cukru pudru
1 jajko
8 dag zmielonych orzechów
Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkowac i wykrawać foremką do ciasta najlepiej możliwie ogrągłe ciasteczka-te pod spód, a na wierzch muszą być te same, tylko z dziurką.Piec na papierze do pieczenia w temp ok 160 st, aż się lekko zrumienią.Potem te ciastka bez dziurki, trzeba posmarować marmoladą- polecam z czarnej porzeczki lub malinową i przykryc to tym ciastkiem z dziurką.Obficie posypać cukrem pudrem, ja się bawiłam i lukrowałam :) Potem te ciastka należy odłożyć na tydzień do pojemnika. Są bardzo kruche i delikatne. Jak chcesz podejrzec jak wyglądają , to zdjęcia zamieszczałam w zeszłym roku w wypiekach.
Mam taka specjalna foremke co dziurke robi sama;)) Dzieki. Za ten przepis chyba najbardziej bo na ciasteczka z marmolada jakos recepty nie mialam zadnej. A lubie;)))
Boje sie tylko, zeby rumu starczylo;))))
Łyżka rumu zawsze się znajdzie- na stówę :)
Kruche z marmoladą
40 dag mąki
25 dag masła
12 dag cukru pudru
1 jajko
8 dag zmielonych orzechów
Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkowac i wykrawać foremką do ciasta najlepiej możliwie ogrągłe ciasteczka-te pod spód, a na wierzch muszą być te same, tylko z dziurką.Piec na papierze do pieczenia w temp ok 160 st, aż się lekko zrumienią.Potem te ciastka bez dziurki, trzeba posmarować marmoladą- polecam z czarnej porzeczki lub malinową i przykryc to tym ciastkiem z dziurką.Obficie posypać cukrem pudrem, ja się bawiłam i lukrowałam :) Potem te ciastka należy odłożyć na tydzień do pojemnika. Są bardzo kruche i delikatne. Jak chcesz podejrzec jak wyglądają , to zdjęcia zamieszczałam w zeszłym roku w wypiekach.
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.