Literatura piękna i mniej piękna

19 czerwca 2016 18:51
wichurra2

haha - słucham właśnie Pana samochodzika - Wyspa złoczyńców:)

Nienackiego Pan Samochodzik jest ok,ale te nowe ksiazki z serii,roznych autorow,to mi juz tak nie leza....;)
19 czerwca 2016 21:06 / 4 osobom podoba się ten post
Z uporem maniaka czytam wszystko w wersji papierowej, ostatnio  Phillippy Gregory " Kochanice króla" . Beletryzowana historia Anny Boleyn, drugiej żony Henryka VIII-ego Tudor oraz jej siostry Marii, będącej  jego kochanką przed siostrą. O Annie na pewno większość słyszała, natomiast postać Marii jest zupełnie nieznana. Wszystko  przedstawione na tle zawiłości dworskiego życia, problemów politycznych i religijnych ówczesnej Europy. Czyta się świetnie. Zamówiłam resztę tego cyklu mam nadzieję, że się nie zawiodę.

19 czerwca 2016 21:12 / 2 osobom podoba się ten post
Ta literatura musi być bardzo ciekawa.
Jakiś czas temu przeczytałam niemal jednym tchem, powieść biograficzną Stefana Zweiga "Maria Antonina".
19 czerwca 2016 21:25 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Jakiś czas temu przeczytałam niemal jednym tchem, powieść biograficzną Stefana Zweiga "Maria Antonina".

Też czytałam niedawno i też mi się podobała. 
19 czerwca 2016 21:29 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Jest naprawdę ciekawa.
19 czerwca 2016 21:35 / 1 osobie podoba się ten post
Alina

Jest naprawdę ciekawa.

W zasadzie to studium duszy, osobowości królowej, a archaiczny język oddaje w pełni atmosferę tamtego okresu.
20 czerwca 2016 21:10 / 3 osobom podoba się ten post
Wszystkim, którzy mają ochotę na literaturę lżejszego kalibru polecam ksiąki Hanny Cygler " W cudzym domu" oraz ciąg dalszy " Za cudze grzechy". W ogóle ksiązki Hanny Cygler czyta się rewelacyjnie. Niewątpliwymi atutami jej powieści są błyskotliwe dialogi oraz wartka akcja . Fabuła pierwszego tomu rozpoczyna się w latach osiemdziesiątych XIX-ego wieku. Jest tutaj wszystko, poplątane losy bohaterów, namiętność, konspiracja. Wraz z bohaterami podróżujemy; Paryż, Berlin, Warszawa, Gdańsk, a także Daleka Syberia. Wszystko to rozgrywa się na bardzo dobrze udokumentowanym tle historycznym. Oto zwiastun książki, w którym autorka wraz z Sonią Bohosiewicz opowiada o swoich bohaterach.

23 czerwca 2016 23:22 / 1 osobie podoba się ten post
A oto artykuł, który ukazał się w 1896 roku w "Bluszczu" Piśmie Tygodniowym Ilustrowanym dla Kobiet.

23 czerwca 2016 23:28 / 2 osobom podoba się ten post
Alina

A oto artykuł, który ukazał się w 1896 roku w "Bluszczu" Piśmie Tygodniowym Ilustrowanym dla Kobiet.

Oj tam ,oj tam,jak nie poczytam to nie zasnę:)
23 czerwca 2016 23:34 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Oj tam ,oj tam,jak nie poczytam to nie zasnę:)

Ja też to lubię i pewnie dlatego musiałam ostatnio zaopatrzyć się w silniejsze okulary do czytania
24 czerwca 2016 00:34 / 2 osobom podoba się ten post
Alina

Wszystkim, którzy mają ochotę na literaturę lżejszego kalibru polecam ksiąki Hanny Cygler " W cudzym domu" oraz ciąg dalszy " Za cudze grzechy". W ogóle ksiązki Hanny Cygler czyta się rewelacyjnie. Niewątpliwymi atutami jej powieści są błyskotliwe dialogi oraz wartka akcja . Fabuła pierwszego tomu rozpoczyna się w latach osiemdziesiątych XIX-ego wieku. Jest tutaj wszystko, poplątane losy bohaterów, namiętność, konspiracja. Wraz z bohaterami podróżujemy; Paryż, Berlin, Warszawa, Gdańsk, a także Daleka Syberia. Wszystko to rozgrywa się na bardzo dobrze udokumentowanym tle historycznym. Oto zwiastun książki, w którym autorka wraz z Sonią Bohosiewicz opowiada o swoich bohaterach.

.... o Cygler dowiaduje sie od Ciebie, noty ma niezle, syn moj powinien mi wkrotce cos zakupic. Podziele sie opinia:)
24 czerwca 2016 10:08 / 1 osobie podoba się ten post
kika1

.... o Cygler dowiaduje sie od Ciebie, noty ma niezle, syn moj powinien mi wkrotce cos zakupic. Podziele sie opinia:)

Mam Cygler w wersji elektronicznej,jakbys chciala to moge przeslac ale po 28 czerwca(limit internetu sie odnowi)
24 czerwca 2016 11:24
fioletowa.mysz

Mam Cygler w wersji elektronicznej,jakbys chciala to moge przeslac ale po 28 czerwca(limit internetu sie odnowi):-)

Chetnie, nawet baaardzo chetnie czas sie nie liczy, na spopkojnie:)
Alinka pisze, ze to lzejsza literatura, takie wlasnie lubie. Czytam tez i  noblistow, najwieksze wrazenie zrobil na mnie Gabriel Garcia Márquez,  jego "Sto lat samotnosci"  uważam za arcydzieło literatury. "Milosc w czasach zarazy" tez godna najwyzszej uwagi.
Ostatnio wpadly mi w rece reportarze Swietlany Aleksijewicz za ktore otrzymala nagrode Nobla... mialam ciezki orzech do zgryzienia.
24 czerwca 2016 11:53 / 1 osobie podoba się ten post
kika1

Chetnie, nawet baaardzo chetnie czas sie nie liczy, na spopkojnie:)
Alinka pisze, ze to lzejsza literatura, takie wlasnie lubie. Czytam tez i  noblistow, najwieksze wrazenie zrobil na mnie Gabriel Garcia Márquez,  jego "Sto lat samotnosci"  uważam za arcydzieło literatury. "Milosc w czasach zarazy" tez godna najwyzszej uwagi.
Ostatnio wpadly mi w rece reportarze Swietlany Aleksijewicz za ktore otrzymala nagrode Nobla... mialam ciezki orzech do zgryzienia.

No to zaraz jak mi sie limit odnowi to zrobie dla Ciebie paczuszke czytanek.
Cygler mam takie pozcje:
1.Zlodziejki czasu 
2. Bratnie dusze 
3.Przyszły niedokonany
4. Deklinacja męska żeńska
5.Głowa anioła
6.Dwie głowy anioła
7.Kolor bursztynu 
8.Grecka Mozaika 
9.Przekład dowolny 
10.W cudzym domu 
11.Dobre geny