Literatura piękna i mniej piękna

04 maja 2016 13:31 / 1 osobie podoba się ten post
No nie wiem - trzeba najpierw otworzyć Calibre, tam się coś ładuje u mnie. A maila przeważnie mam już otwartego. Tak mi wygodniej:)
04 maja 2016 19:46
Benita

Ja na Calibre. to jest taki program, gdzie masz swoją bibliotekę - przesyłasz książki na Kindla, no i przekonwertować możesz.

Dzieki, a jakas wskazówka z jakiej strony pobraćżeby było bezpiecznie, żeby sobie niepotrzebnego badziewia nie ściągnąc przy okazji? Bo sie boje tego jak diabła:)
04 maja 2016 19:50
efka66

Dzieki, a jakas wskazówka z jakiej strony pobraćżeby było bezpiecznie, żeby sobie niepotrzebnego badziewia nie ściągnąc przy okazji? Bo sie boje tego jak diabła:)

Tutaj tez mozesz. http://ebook.online-convert.com/convert-to-mobi
04 maja 2016 19:55
efka66

Ja stąd wzięłam:
https://calibre-ebook.com/dist/win64
04 maja 2016 19:56
Dzieki dizewczyny, popróbuje:)
04 maja 2016 19:57
wichurra2

No nie wiem - trzeba najpierw otworzyć Calibre, tam się coś ładuje u mnie. A maila przeważnie mam już otwartego. Tak mi wygodniej:)

Wichurka, a ja własnie mam problem, jak z Calibre na pocztę wrzucić, jak np koleżankom wysyłam. Znasz jakąś krótką drogę? Z Calibre na maila - obcego, albo choćby swojego.
04 maja 2016 19:58
Oj, chyba mam dysleksje;)
A póki co jestem w domu i dzis z biblioteki przytargałąm
04 maja 2016 20:00
No chciałam sie pochwalić, ale jakos mi zdjęcia nie wchodzą.Niestety:(
04 maja 2016 21:28
efka66

W domu pobieram z chomikuj, ale w Niemczech nie polecam żadnego ściągania. Chyba, że darmowe pozycje z e-lektury lub z Amazona. 
04 maja 2016 21:30 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Wichurka, a ja własnie mam problem, jak z Calibre na pocztę wrzucić, jak np koleżankom wysyłam. Znasz jakąś krótką drogę? Z Calibre na maila - obcego, albo choćby swojego.

Nie znam żadnych sposobów, bo nie wysyłam nic z Calibre:)
04 maja 2016 21:31
efka66

Aha - Tobie chodziło o ściągnięcie Calibre.
Sorry - nie zaczaiłam i dałam odpowiedź nie na temat:)
15 maja 2016 18:18 / 5 osobom podoba się ten post
Uzbierało mi się kilka książek:

1. Ekscentrycy - Włodzimierz Kowalewski

Chciałam obejrzeć film, ale jakoś się nie złożyło (a szkoda, bo tam mój ulubiony Maciej Stuhr gra), więc przeczytałam książkę. Historia o muzyku, który po wojnie trafia do Anglii, ale za bardzo mu się tam nie wiedzie, więc postanawia wrócić do siostry, do Ciechocinka i grać Polakom swing. Nawet fajna historia, pokazane czasy głębokiego PRL-u i głównie o to tu chyba chodzi, żeby pokazać to zderzenie naszej szarości i swingującego muzyka, który przywozi ze sobą powiew wielkiego świata. Książka fajna, tylko jakby taka niedokończona. Niedosyt miałam, bo fabuła się rozkręcała, rozkręcała i jak już się zdawało, że będzie najfajniej to się skończyła:) Jeszcze bardziej ciekawa filmu się zrobiłam. 

2. Janusz L. Wiśniewski - Kulminacje

Szmira nad szmirami. Słuchałam na audiobooku, to jakoś zdołałam to zdzierżyć, ale łatwo nie było:) Takie wiecie - ona kocha jego, on umiera, świat się jej zawala itp. Książka składała się z kilkunastu opowiadań, każde było inną historią, ale wszystkie tak samo ckliwe i beznadziejne. 

3. William Shakespeare - Hamlet

Tego chyba przedstawiać nie muszę - być, albo nie być i tym podobne rozterki. Kiedyś już przeczytałam kilka najwazniejszych dzieł Shakespeara, podobają mi się, bo historie są proste, uniwersalne, a język przepiękny.

4. Włodzimierz Kalicki - Zdarzyło się

Dopiero wprawdzie zaczęłam lekturę, ale jestem zachwycona. Książka składa się z krótkich notek (takich na 5-10 minut czytania) - na każdy dzień jakieś wydarzenie historyczne. Niekoniecznie wielkiej wagi. 1 stycznia było o Beatlesach, później o wielkich śnieżycach, które 2 stycznia 1979 sparaliżowały Polskę, później o tragicznej smierci Alberta Camusa, teraz czytałam właśnie o potężnej inflacji, która męczyła Polskę w 1923 roku i o tym, jak minister Grabski wprowadzał złotego, co by ją pokonać. Ooo - było też o wydaniu pierwszej polskiej gazety - Merkuriusza w 1600 którymś tam roku. Bardzo ciekawie jest to wszystko opisane - nie w formie jakiejś nudnej kroniki historycznej, tylko takim żywym językiem. Polecam wszystkim:)

A na audiobooku słucham równolegle Jo Nesbo - Łowcy głów. Jak na razie jest ciekawie i nie tak mrocznie, jak to w poprzednich jego kryminałach było. 
16 maja 2016 10:14 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

Teraz mam sezon na trillery. Współczesna literatura skandynawska. Czytałaś coś ciekawego ?

Ostatnie thrillery i kryminaly jakie mam to sa takie:

Craig James - Zlo czai sie w cieniu
Rankin Ian - Sprawy wewnetrzne
Wolski Marcin - 7.27 do Smolenska
Patterson Richard North - Milczacy swiadek
Patterson Richard North - Wyrok ostateczny

Jak cos chcesz z tego to wybierz.Sa Twoje.

16 maja 2016 10:18 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

Ostatnie thrillery i kryminaly jakie mam to sa takie:

Craig James - Zlo czai sie w cieniu
Rankin Ian - Sprawy wewnetrzne
Wolski Marcin - 7.27 do Smolenska
Patterson Richard North - Milczacy swiadek
Patterson Richard North - Wyrok ostateczny

Jak cos chcesz z tego to wybierz.Sa Twoje.

Żadnej z tych książek nie mam.
Chcę wszystkie !
Pliss....
16 maja 2016 10:19 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Żadnej z tych książek nie mam.
Chcę wszystkie !
Pliss....

Wysylam wiec,ale tradycyjnie po jednej w mailu