Literatura piękna i mniej piękna

16 maja 2016 10:20 / 1 osobie podoba się ten post
16 maja 2016 10:37
Benita

:niech zyje:

Poszlo. Powinnas juz miec na poczcie,tylko prosze,sprawdz czy zalaczniki sie dodaly.Oraz dobrej lektury ;))
16 maja 2016 10:51 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

Poszlo. Powinnas juz miec na poczcie,tylko prosze,sprawdz czy zalaczniki sie dodaly.Oraz dobrej lektury ;))

Wszysto cacy.
Dzięki wielkie.
16 maja 2016 10:55 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Wszysto cacy.
Dzięki wielkie.

Czytaj sobie na zdrowie. Wolskiego jeszcze niechcacy znalazlam,Sodome, zapodzial mi sie wsrod innych i nie zauwazylam. Moge doslac jesli go lubisz oraz nie posiadasz.
16 maja 2016 12:20 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

Czytaj sobie na zdrowie. Wolskiego jeszcze niechcacy znalazlam,Sodome, zapodzial mi sie wsrod innych i nie zauwazylam. Moge doslac jesli go lubisz oraz nie posiadasz.

Nie posiadam. Czy lubię - nie wiem. Jeszcze nic chyba tego autora nie czytałam.
Ślij.
Proszę
16 maja 2016 12:51 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

Nie posiadam. Czy lubię - nie wiem. Jeszcze nic chyba tego autora nie czytałam.
Ślij.
Proszę

Za kilka minut bedziesz miala ;) A ja musze na balkon smigac,na fajke. Znaczy swieze powietrze 
16 maja 2016 15:01 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

Za kilka minut bedziesz miala ;) A ja musze na balkon smigac,na fajke. Znaczy swieze powietrze :-)

Dzięki, dzięki, dzięki.
29 maja 2016 18:13
Ja niestety nie mam kindla, czytam raczej wersje papierowe. Ostatnio dorwałam mnicha Lewisa. Raczej na pewno nie ma nigdzie wersji pdf czy na kindla. Jeśli któraś byłaby zainteresowana to znaleźć można tylko stare, z antykwariatów. Można dostać dość tanio a książka jest niesamowita, metafizyczna, fantastyka, trochę romansu. Tutaj jest w dobrej cenie http://tezeusz.pl/515182,lewis-matthew-g-mnich-bn.html Przymierzam się do tej trylogii larssona. Oglądałem filmy i bardzo podobał mi się klimat. Czy któraś z Was ma może ten cykl Larssona w pdf? Byłabym mega wdzięczna, można słać mi na maila :)
29 maja 2016 18:53
szeliga

Ja niestety nie mam kindla, czytam raczej wersje papierowe. Ostatnio dorwałam mnicha Lewisa. Raczej na pewno nie ma nigdzie wersji pdf czy na kindla. Jeśli któraś byłaby zainteresowana to znaleźć można tylko stare, z antykwariatów. Można dostać dość tanio a książka jest niesamowita, metafizyczna, fantastyka, trochę romansu. Tutaj jest w dobrej cenie http://tezeusz.pl/515182,lewis-matthew-g-mnich-bn.html Przymierzam się do tej trylogii larssona. Oglądałem filmy i bardzo podobał mi się klimat. Czy któraś z Was ma może ten cykl Larssona w pdf? Byłabym mega wdzięczna, można słać mi na maila :)

Jutro sprawdze i dam znac,jak bede miala to wysle. Jutro mam dzien wysylania czytanek bo limit sie mnie odnowi;)))
04 czerwca 2016 21:10 / 1 osobie podoba się ten post
Znowu mi się udało kilka książek przeczytać lub wysłuchać. Ostatnio nawet tak mnie wciągnęły, że na forum czasu nie miałam. 

Były to:

1. Jo Nesbo - Łowcy głów

Pierwszy kryminał tego autora, który mi się naprawdę podobał. Nie był tak mroczny i psychopatyczny jak poprzednie dwa, które czytałam. Mamy tutaj Rogera Browna - tytułowego łowcę głów, czyli jakby rekrutera, który nagania firmom dyrektorów i innych wysoko postawionych pracowników, jednak oprócz tej pracy (w której jest notabene najbardziej cenionym specjalistą) wykonuje jakby działalność poboczną - kradnie rekrutowanym dzieła sztuki:) Natrafia w końcu kamień na kosę i Roger z łowcy staje się zwierzyną łowną, a myśliwy nawet podkrada mu żonę. Całość ciekawie się rozkręca, a końcówka jest zupełnie nieoczekiwana i zmienia sposób patrzenia na przebieg wydarzeń. 

2. Jack London - Zew krwi

Jako, że już niemal nie mam czego słuchać na audiobookach, to sięgnęłam po literaturę młodzieżową. Swojego czasu zaczytywałam się w ksiązkach tego autora i okazało się, że tak samo dzisiaj mi się to podoba. Mamy tutaj opisaną historię psa, który zostaje ukradziony ze szczęsliwego domu na południu USA (rzecz się dzieje pewnie w XIX w. ), przewieziony na Alaskę i zmuszony do ciężkiej pracy w psich zaprzęgach, przy przewożeniu towarów. Buck zmienia się z kanapowca w prawdziwego twardziela:) Musi sobie radzić z 50 stopniowymi mrozami, walczyć o swoją pozycję w psim zaprzęgu i po prostu walczyć o przetrwanie. 

3. Paweł Zuchniewicz - Młode lata papieża. Lolek

Znowu efekt braku audiobooków, ale nawet fajna ta książka była. 

4. Maciej Maleńczuk - Chamstwo w państwie

Uwielbiam tego gościa za cięty język, za kontrowersje i za humor. Książka rozczarowuje jedynie tym, że jest za krótka, ale czyta się z uśmiechem, co mi się rzadko zdarza. 

5. Paulina Mikuła - Mówiąc inaczej

Książka vlogerki, której filmy czasem oglądam na youtube. Nagrywa o poprawnej polszczyźnie i o tym samym jest jej książka. 
Przytoczę opis wydawcy: "Nie idź po najmniejszej linii oporu i weź tą książkę na tapetę – bynajmniej, nie pożałujesz!

Jeśli w powyższym zdaniu nie znalazłeś co najmniej trzech błędów, ta książka jest dla Ciebie!

Paulina rozwiewa wątpliwości językowe i pokazuje, że nauka poprawnej polszczyzny może być doskonałą rozrywką! W książce opartej na formacie internetowego vloga znajdziesz jeszcze więcej nowych, zabawnych i prostych sposobów na zapamiętanie zasad poprawnej polszczyzny"

6.  Paweł Wilkowicz - Robert Lewandowski. Nienasycony.

Jestem dopiero w połowie tej książki. Wciąga mocno, chociaż aż tak bardzo futbolem się nie interesuję. Jak mozna się spodziewać, jest to po prostu opis życia i kariery Roberta, przy czym jest to książka autoryzowana. Wypowiada się w niej Robert, jego żona, mama, menadżer. Jest to plus i minus tej książki. Plus, bo wiadomo, że informacje są prawdziwe, a minus, bo nie ma pikantnych ploteczek:) Mimo wszystko czyta się dobrze. 
04 czerwca 2016 21:14 / 1 osobie podoba się ten post
Do literatury młodzieżowej też wracam,lubię :) Może ktoś ma coś Oliviera Sacksa? "Antropolog na marsie", "Zobaczyć głos"," Muzykofilia.Opowieści o muzyce i mózgu" ?
19 czerwca 2016 15:54 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Do literatury młodzieżowej też wracam,lubię :) Może ktoś ma coś Oliviera Sacksa? "Antropolog na marsie", "Zobaczyć głos"," Muzykofilia.Opowieści o muzyce i mózgu" ?

W tezeuszu http://tezeusz.pl/40756,sacks-oliver-antropolog-na-marsie.html jest Antropolog na marsie za 20 złotych. Ja raczej wolę nie wracasz do książek, którymi zachwycałam się kiedyś - na przykład boję się wrócić do Harrego Pottera. Kiedyś czytało mi się go wspaniale, boję się, że teraz książka by mi się nie spodobała i straciłabym te fajne wspomnienia :(
19 czerwca 2016 15:56 / 2 osobom podoba się ten post
Czytam ponownie Wiedźmina i jestem tak samo zachwycona, jak kiedyś:)
Zwłaszcza, że już z 10 lat minęło i prawie nic nie pamiętam.
19 czerwca 2016 16:17 / 2 osobom podoba się ten post
Glodek

W tezeuszu http://tezeusz.pl/40756,sacks-oliver-antropolog-na-marsie.html jest Antropolog na marsie za 20 złotych. Ja raczej wolę nie wracasz do książek, którymi zachwycałam się kiedyś - na przykład boję się wrócić do Harrego Pottera. Kiedyś czytało mi się go wspaniale, boję się, że teraz książka by mi się nie spodobała i straciłabym te fajne wspomnienia :(

Dzięki za link do księgarni :) Co do Harrego Pottera, to nie lubię go- nic na to nie poradzę.Z literatury młodzeżowej, to do "Pana samochodzika " lubiłam wracać, czy do książek Małgorzaty Musierowicz. Jeżeli już musiałabym czytać fantasy, to Tolkiena zdzierżę, ale mnie nie porywa, natomiast od czasów smarkuli z podstawówki, jestem zakochana w literaturze S.Lema, wtedy przeczytałam "Cyberiadę" i wpadłam po uszy :) Lem nigdy mi się nie znudzi :)
19 czerwca 2016 17:48 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Dzięki za link do księgarni :) Co do Harrego Pottera, to nie lubię go- nic na to nie poradzę.Z literatury młodzeżowej, to do "Pana samochodzika " lubiłam wracać, czy do książek Małgorzaty Musierowicz. Jeżeli już musiałabym czytać fantasy, to Tolkiena zdzierżę, ale mnie nie porywa, natomiast od czasów smarkuli z podstawówki, jestem zakochana w literaturze S.Lema, wtedy przeczytałam "Cyberiadę" i wpadłam po uszy :) Lem nigdy mi się nie znudzi :)

haha - słucham właśnie Pana samochodzika - Wyspa złoczyńców:)