Literatura piękna i mniej piękna

08 października 2014 18:09 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Mam teraz "Walkirie" Paulo Coelho na warsztacie i chyba nie ujadę z tą książką:) Rzadko mi się zdarza nie doczytać książki do końca, ale Coelho jednak nie jest dla mnie. Pierwsze podejście miałam z Alchemikiem - nie podobał mi się - oczywiste prawdy i tak jakby dla dzieci to pisane. Spróbowałam jeszcze raz i jest jeszcze gorzej niż z Alchemikiem. Nie wiem w ogóle co to ma być:) Może ja zbyt twardo stąpam po ziemi i takie rozczulanie się nad sobą, analizowanie uczuć z każdej strony nie jest dla mnie. No i ten styl...

Kilka "uroczych" cytatów:

"Pomimo niesprawiedliwości, mimo że przytrafiają nam się rzeczy, które nigdy nie powinny nas spotkać, mimo że nie potrafimy zmienić tego, co złe w ludziach i na świecie, miłość jest tak silna, że pozwala nam dorosnąć. Dzięki niej możemy zrozumieć gwiazdy, anioły i cuda."

"Miłość i błogi spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju, przegrywa na starcie."

"Każdy musi mieć swoje święte miejsce. [...] Taki zakątek uchyla ci bramę do nieba i sprawia, że niebo otwiera się nad tobą."

"Wszyscy nosimy w sobie wspomnienia z Raju. Przez całe lata nic nie pamiętamy, aż pewnego dnia coś się zdarzy: narodziny dziecka, strata kogoś bliskiego, niebezpieczeństwo, piękny zachód słońca, książka, piosenka, albo banda kobiet w czarnych skórach, rozprawiających o Bogu. Cokolwiek. I nagle sobie przypominamy. Właśnie to robi Walhalla. Przypomina nam o istnieniu tego miejsca. Niektórzy sobie przypomną, inni nie."

"- Dlaczego musimy rozmawiać z aniołami? - Chris przerwała ciszę.
- Żeby dzięki nim odkrywać siebie samych i rozwijać się - odparł Took."

I w takim klimacie jest cała książka.

Ja po "Alchemiku" też próbowałam jeszcze dawać szansę temu panu. Niestety nic z tego nie wyszło... :)
08 października 2014 18:12 / 1 osobie podoba się ten post
Podobno Alchemik lekturą szkolną się stał - mam nadzieję, że w podstawówce:P :)
10 października 2014 23:32 / 1 osobie podoba się ten post
Czytam właśnie "Pan raczy żartować, panie Feynman!"
Kolejny raz przekonuję się, że ludzie o wielkich umysłach, to również niebanalne osobowości :) Fajny był ten Pan Feynman :)
11 października 2014 00:28 / 1 osobie podoba się ten post
Proponuje jesli ktos nie czytal ""Sto lat samotności", Gabriela Garcia Marqueza. Jestem nia zauroczona, przede wszystkim urzekl mnie jezyk, poezja z fikcja i faktami polaczona, nie ma czasu na nude, na dluzyzne. Nobla zasluzenie otrzymal!!! Mam w wersji e-booka, chetnie przesle.
18 listopada 2014 20:35 / 2 osobom podoba się ten post
Skończyłam  właśnie czytać książkę Larson Jayne Amelia - Woziłam arabskie księżniczki. Dobra książka na odstresowanie się i przeniesienie marzeniami do innego świata. Świata, w którym pieniędze nigdy się nie kończą, w którym wchodzi się do sklepu Hermesa i kupuje torebki za tysiące dolarów sztuka, od razu we wszystkich dostępnych kolorach i w którym na 7-tygodniowy pobyt w Stanach przywozi się 20 milionów dolarów w gotówce:)  Miło sobie pomarzyć:)
Jakby ktoś chciał, to mam w formacie mobi. 
18 listopada 2014 20:44
wichurra

Skończyłam  właśnie czytać książkę Larson Jayne Amelia - Woziłam arabskie księżniczki. Dobra książka na odstresowanie się i przeniesienie marzeniami do innego świata. Świata, w którym pieniędze nigdy się nie kończą, w którym wchodzi się do sklepu Hermesa i kupuje torebki za tysiące dolarów sztuka, od razu we wszystkich dostępnych kolorach i w którym na 7-tygodniowy pobyt w Stanach przywozi się 20 milionów dolarów w gotówce:)  Miło sobie pomarzyć:)

a w pdf masz wichurka?to chetnie skorzystam
18 listopada 2014 20:50
kika1

Proponuje jesli ktos nie czytal ""Sto lat samotności", Gabriela Garcia Marqueza. Jestem nia zauroczona, przede wszystkim urzekl mnie jezyk, poezja z fikcja i faktami polaczona, nie ma czasu na nude, na dluzyzne. Nobla zasluzenie otrzymal!!! Mam w wersji e-booka, chetnie przesle.

To ja poprosze o prześlęcie i jak masz coś innego w mobi .Email w profilu ja tez cos tam mam to sie podzielę.
18 listopada 2014 20:52 / 1 osobie podoba się ten post
reanata

Renatko,
a lubisz takie jak ja to nazywam "arabskie"?

Mam troche takich o życiu kobiet w innych kulturach.
wszystko w PDF.

Chetnie się podzielę.
18 listopada 2014 20:53
teresadd

To ja poprosze o prześlęcie i jak masz coś innego w mobi .Email w profilu ja tez cos tam mam to sie podzielę.

Rzucam się na te książki jak ta głupia .My przecież wysyłamy sobie różne tytyły.Pozdrawiam Kika.
18 listopada 2014 20:54
scarlet

Renatko,
a lubisz takie jak ja to nazywam "arabskie"?

Mam troche takich o życiu kobiet w innych kulturach.
wszystko w PDF.

Chetnie się podzielę.

tak-chetnie skorzystam;-;-;-;-;-;-
18 listopada 2014 21:07 / 1 osobie podoba się ten post
reanata

Nie mam w pdf. Ale to można przerobić w programie calibre. 
18 listopada 2014 21:09
Ja też bym chciała jak można ;)))) Mail w profilu. Lubię czytać, a moje czytadła już mi się skończyły
18 listopada 2014 21:10 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Wichurko jakbyś miała coś do poczytania to ja bardzo chętnie się piszę ;))))
18 listopada 2014 21:12
wichurra

ok.przeslij mi prosze;-;-
18 listopada 2014 21:47
wichurra

Juz ma -wielki dziekuje;-;-;-;-