Co dzisiaj gotujesz na obiad? 15

04 maja 2020 15:10 / 5 osobom podoba się ten post
Co Wy z tą pomidorówką w poniedziałek? 
Wiem, wiem, przeważnie baza z niedzielnego rosołu. Dziadkowi smakowała, sam ocenia, więc ok. Kupiłem w Aldim szparagi, białe i zielone. Są odpowiednio po 6 i 5 euro za kg. Nie wiem, ile kosztują gdzie indziej czy na targowisku. 
Jutro białe zrobię, szynki kilka plasterków kupiłem i gut. 
04 maja 2020 17:09 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

Co Wy z tą pomidorówką w poniedziałek? :smiech3:
Wiem, wiem, przeważnie baza z niedzielnego rosołu. Dziadkowi smakowała, sam ocenia, więc ok. Kupiłem w Aldim szparagi, białe i zielone. Są odpowiednio po 6 i 5 euro za kg. Nie wiem, ile kosztują gdzie indziej czy na targowisku. 
Jutro białe zrobię, szynki kilka plasterków kupiłem i gut. 

Żywność droga więc trzeba dojadać i nie marnować. A dobry rosół ( ja często mam dodatek prawdziwej wiejskiej kury) to jest super baza do wielu zup. My dziś dojadlysmy z corcia. Jutro myślę robić obiad mięsny. Ale nie mam pomysla to znaczy mam i jutro opiszę. Prosto i szybko. W końcu kwarantanna jest i nie mogę się przemęczać. 
04 maja 2020 17:12 / 7 osobom podoba się ten post
Dziś robiłam też drożdżowe bułeczki maślane. Będą do miodu lub dżemu. 
04 maja 2020 18:03 / 4 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Wyglądają  cudnie.   Ja jak robię  to takie bezkształne  wychodzą. Gratuluję  talentu. 
04 maja 2020 20:43 / 3 osobom podoba się ten post
Marilyn

Wyglądają  cudnie.   Ja jak robię  to takie bezkształne  wychodzą. Gratuluję  talentu. 

Dziękuję. Już niema.  Zjedzone dziś wszystkie. 
04 maja 2020 20:56 / 5 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Mało ekranu nie oblizalam  Tylko sarenkom nie dawaj takich łakoci  Pogoń na kompost, jak juz będą bardzo namolne 
04 maja 2020 22:00 / 5 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Też bym zjadła.  Jakby ktoś wykonał. Tylko miejsca robi się coraz mniej w 156. 
Przepychota z masełkiem i solą albo salami. 
05 maja 2020 10:35 / 2 osobom podoba się ten post
Kamaa84

Też bym zjadła.  Jakby ktoś wykonał. Tylko miejsca robi się coraz mniej w 156. :glodny:
Przepychota z masełkiem i solą albo salami. 

Kamaa, lubisz słone masełko? Ja też 
Kup sobie solone masło "President " ,takie w plastikowym pudełeczku. 
Dobre pieczywo, na wierzch walnąć prezydenta i nic więcej nie trzeba. Aż kropelki "rosy "przy smarowaniu wychodzą. Cudne po prostu 
05 maja 2020 10:46 / 3 osobom podoba się ten post
Wczoraj cały garnek zupy poszedł, taka była dobra, że nic nie zostało, a miało być na dwa dni 
W wolnej chwili dam przepis, dla tych co lubią zupy, takie trochę orientalne w smaku.
A karpatki ,takiej  jak wczorajsza , to w życiu  nie jadłam, ani takiej smacznej ani w taki sposób 
Karpaty wyrosły piękne, natomiast krem pierwszy raz w życiu mi nie wyszedł, no rozpłynął się po  prostu, a robiłam tak jak zawsze 
No to odrywaliśmy po kawałku "karpatów " i maczaliśmy w półpłynnym kremowym sosie, smakowite było, jak powiedział mój wnuk  . Zjedliśmy wszystko 
A dzisiaj zupa z zielonymi szparagami i naleśniki z serem 
05 maja 2020 10:56 / 3 osobom podoba się ten post
Dziś białe szparagi. Kupiłem jeszcze zielone i tak sobie myślę, gdzie czytałem, jak przyrządzić zapiekane... Czy tu, czy w necie. 
Zostawiłem obierki i też zrobię zupę, może pojutrze, plus dwa szparagi białe. 
05 maja 2020 11:03 / 3 osobom podoba się ten post
Makaron w sosie śmietanowym z warzywami i pulpecikami . Na deser wczorajsze bułeczki maślane po 1 sztuce zostały. 
05 maja 2020 11:12 / 4 osobom podoba się ten post
Luke

Dziś białe szparagi. Kupiłem jeszcze zielone i tak sobie myślę, gdzie czytałem, jak przyrządzić zapiekane... Czy tu, czy w necie. 
Zostawiłem obierki i też zrobię zupę, może pojutrze, plus dwa szparagi białe. 

W ubiegłym roku pisaliśmy dużo o szparagach, zielonych też. Ale ja nie umiem w archiwum wyszukiwać 
Dobra jest też tarta z zielonymi  szparagami ,trochę szynki można dorzucić, zalać masą śmietana-jajka-tarty ser. Ja zawsze kupowałam gotowe ciasto na tartę czy quiche,bo leniwa jestem 
Szparagi trzeba 3-5 minut obgotować. 
06 maja 2020 09:46 / 4 osobom podoba się ten post
Robię sałatkę warzywna ale miesko z kurczaka tez będzie w środku i seler z nim muszę ostrożnie
06 maja 2020 11:45 / 3 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Robię sałatkę warzywna ale miesko z kurczaka tez będzie w środku i seler :zaskoczenie1:z nim muszę ostrożnie:smiech3:

Uważaj na niego, żeby nie westchnął na koniec-"a to feler.. "
06 maja 2020 11:47 / 3 osobom podoba się ten post
Wczorajsza zupa z zielonymi szparagami i krokiety ze  słodką kapustą i pieczarkami, pewnie jeszcze jakąś surówkę do nich popełnię