Co dzisiaj gotujesz na obiad? 15

04 maja 2020 15:10 / 5 osobom podoba się ten post
Co Wy z tą pomidorówką w poniedziałek? 
Wiem, wiem, przeważnie baza z niedzielnego rosołu. Dziadkowi smakowała, sam ocenia, więc ok. Kupiłem w Aldim szparagi, białe i zielone. Są odpowiednio po 6 i 5 euro za kg. Nie wiem, ile kosztują gdzie indziej czy na targowisku. 
Jutro białe zrobię, szynki kilka plasterków kupiłem i gut. 
04 maja 2020 17:09 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

Co Wy z tą pomidorówką w poniedziałek? :smiech3:
Wiem, wiem, przeważnie baza z niedzielnego rosołu. Dziadkowi smakowała, sam ocenia, więc ok. Kupiłem w Aldim szparagi, białe i zielone. Są odpowiednio po 6 i 5 euro za kg. Nie wiem, ile kosztują gdzie indziej czy na targowisku. 
Jutro białe zrobię, szynki kilka plasterków kupiłem i gut. 

Żywność droga więc trzeba dojadać i nie marnować. A dobry rosół ( ja często mam dodatek prawdziwej wiejskiej kury) to jest super baza do wielu zup. My dziś dojadlysmy z corcia. Jutro myślę robić obiad mięsny. Ale nie mam pomysla to znaczy mam i jutro opiszę. Prosto i szybko. W końcu kwarantanna jest i nie mogę się przemęczać. 
04 maja 2020 17:12 / 7 osobom podoba się ten post
Dziś robiłam też drożdżowe bułeczki maślane. Będą do miodu lub dżemu. 
04 maja 2020 18:03 / 4 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Dziś robiłam też drożdżowe bułeczki maślane. Będą do miodu lub dżemu. 

Wyglądają  cudnie.   Ja jak robię  to takie bezkształne  wychodzą. Gratuluję  talentu. 
04 maja 2020 20:43 / 3 osobom podoba się ten post
Marilyn

Wyglądają  cudnie.   Ja jak robię  to takie bezkształne  wychodzą. Gratuluję  talentu. 

Dziękuję. Już niema.  Zjedzone dziś wszystkie. 
04 maja 2020 20:56 / 5 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Dziś robiłam też drożdżowe bułeczki maślane. Będą do miodu lub dżemu. 

Mało ekranu nie oblizalam  Tylko sarenkom nie dawaj takich łakoci  Pogoń na kompost, jak juz będą bardzo namolne 
04 maja 2020 22:00 / 5 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Dziś robiłam też drożdżowe bułeczki maślane. Będą do miodu lub dżemu. 

Też bym zjadła.  Jakby ktoś wykonał. Tylko miejsca robi się coraz mniej w 156. 
Przepychota z masełkiem i solą albo salami. 
05 maja 2020 10:35 / 2 osobom podoba się ten post
Kamaa84

Też bym zjadła.  Jakby ktoś wykonał. Tylko miejsca robi się coraz mniej w 156. :glodny:
Przepychota z masełkiem i solą albo salami. 

Kamaa, lubisz słone masełko? Ja też 
Kup sobie solone masło "President " ,takie w plastikowym pudełeczku. 
Dobre pieczywo, na wierzch walnąć prezydenta i nic więcej nie trzeba. Aż kropelki "rosy "przy smarowaniu wychodzą. Cudne po prostu 
05 maja 2020 10:46 / 3 osobom podoba się ten post
Wczoraj cały garnek zupy poszedł, taka była dobra, że nic nie zostało, a miało być na dwa dni 
W wolnej chwili dam przepis, dla tych co lubią zupy, takie trochę orientalne w smaku.
A karpatki ,takiej  jak wczorajsza , to w życiu  nie jadłam, ani takiej smacznej ani w taki sposób 
Karpaty wyrosły piękne, natomiast krem pierwszy raz w życiu mi nie wyszedł, no rozpłynął się po  prostu, a robiłam tak jak zawsze 
No to odrywaliśmy po kawałku "karpatów " i maczaliśmy w półpłynnym kremowym sosie, smakowite było, jak powiedział mój wnuk  . Zjedliśmy wszystko 
A dzisiaj zupa z zielonymi szparagami i naleśniki z serem 
05 maja 2020 10:56 / 3 osobom podoba się ten post
Dziś białe szparagi. Kupiłem jeszcze zielone i tak sobie myślę, gdzie czytałem, jak przyrządzić zapiekane... Czy tu, czy w necie. 
Zostawiłem obierki i też zrobię zupę, może pojutrze, plus dwa szparagi białe. 
05 maja 2020 11:03 / 3 osobom podoba się ten post
Makaron w sosie śmietanowym z warzywami i pulpecikami . Na deser wczorajsze bułeczki maślane po 1 sztuce zostały. 
05 maja 2020 11:12 / 4 osobom podoba się ten post
Luke

Dziś białe szparagi. Kupiłem jeszcze zielone i tak sobie myślę, gdzie czytałem, jak przyrządzić zapiekane... Czy tu, czy w necie. 
Zostawiłem obierki i też zrobię zupę, może pojutrze, plus dwa szparagi białe. 

W ubiegłym roku pisaliśmy dużo o szparagach, zielonych też. Ale ja nie umiem w archiwum wyszukiwać 
Dobra jest też tarta z zielonymi  szparagami ,trochę szynki można dorzucić, zalać masą śmietana-jajka-tarty ser. Ja zawsze kupowałam gotowe ciasto na tartę czy quiche,bo leniwa jestem 
Szparagi trzeba 3-5 minut obgotować. 
06 maja 2020 09:46 / 4 osobom podoba się ten post
Robię sałatkę warzywna ale miesko z kurczaka tez będzie w środku i seler z nim muszę ostrożnie
06 maja 2020 11:45 / 3 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Robię sałatkę warzywna ale miesko z kurczaka tez będzie w środku i seler :zaskoczenie1:z nim muszę ostrożnie:smiech3:

Uważaj na niego, żeby nie westchnął na koniec-"a to feler.. "
06 maja 2020 11:47 / 3 osobom podoba się ten post
Wczorajsza zupa z zielonymi szparagami i krokiety ze  słodką kapustą i pieczarkami, pewnie jeszcze jakąś surówkę do nich popełnię