Jak minął dzień 8

13 marca 2020 20:16 / 5 osobom podoba się ten post
Ide sie ukapie ( jak mowila moja ciocia) .Teraz wszyscy rece myja i woda slabo cieknie z kranu .
13 marca 2020 21:48 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

trzeci raz piszę i ostatni , internet do bani .

250 dkg mąki
150dkg masła albo margaryny 
   1 jajko
1/2 paczki proszku do pieczenia 

Jajko z masłem i cukrem utrzeć , dodac makę z proszkiem i tym ciastem wylepić tortownice po sam brzeg ( nie musi być równiutko )

3/4 l śmietany 30 %, 12 dkg cukru, 1 budyń śmietankowy i troche cukru waniliowego ugotować ( najlepiej garnek w garnek )

Obrać jabłka, tyle, żeby ułózyć ciasno w tej wylepionej ciastem tortownicy. Jabłka muszą byc obrane ze skórki i wydrążony środek  ( muszą być całe, nie połowki ) . Budyń wlewać w te dziurki musza być pełne a resztą pokryć jabłka . Piec w temp. 175 st ok. 70 min . Gusia, ciasto musi odstać, wtedy jabłka sie skarmelizują . ( najlepiej dobę ) Zapytaj, co za owoc był w cieście . Smak i wygląd niepowtarzalny . To najlepsze ciasto z jabłkami . 

Dzięki, Mleczko ,że chciało Ci się pisać kilka razy 
Najtrudniej chyba będzie "odstać"te ciasto całą dobę 

13 marca 2020 21:57 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dzięki, Mleczko :-),że chciało Ci się pisać kilka razy :serce:
Najtrudniej chyba będzie "odstać"te ciasto całą dobę :lol2:

Ja pieke zawsze 2 . Przy spozywaniu drugiego, wszyscy mowia po co ten pierwszy zjedlismy wczesniej . 

Na drozdzowke napisze tez . 
13 marca 2020 22:16 / 4 osobom podoba się ten post
Przez tego wirusa zapomnialam zlozyc zyczenia dzisiejszym solenizantkom i solenizantom .Wszystkiego dobrego  zycze a szczegolnie zdrowka 
13 marca 2020 22:18 / 2 osobom podoba się ten post
14 marca 2020 07:41 / 5 osobom podoba się ten post
Dzien zapowiada sie sloneczny .Dam sobie spokój  z czytaniem i ogladaniem denerwujacych materialow .Pojdziemy do lasu z psem  .Spokoju Wam zycze .
14 marca 2020 08:21 / 4 osobom podoba się ten post
Postanowiłam odświeżyć wszystkie swoje skórzane torebki. Dawno miałam to zrobić, preparat do pielęgnacji skóry kupiłam i tak sobie leżal bo czasu nie.bylo.zeby go wykorzystać. Teraz czymś się trzeba zająć. Potem obiadek zrobię. Szkoda, że pogoda nie sprzyja praca ogrodowym i ciągle męczy mnie ten katar bo na ogród mnie ciągnie jak diabli. Chociaż obchód zrobię. Machonia uż lada dzień pięknie zakwitnie więc zrobi się trochę barwniej na ogrodzie 
14 marca 2020 11:16 / 5 osobom podoba się ten post
Mleczko

Dzien zapowiada sie sloneczny .Dam sobie spokój  z czytaniem i ogladaniem denerwujacych materialow .Pojdziemy do lasu z psem  .Spokoju Wam zycze .:serce:

U mnie też słonecznie, do lasu blisko, ale dzisiaj uziemiona jestem w domu. 
Zajmuję się dwójką dzieci, syn z synową pojechali do Szwecji na zakupy. 
Zaraz za granicą norweską jest wielkie centrum handlowe, nawet polskie produkty mają. 
Wczoraj byli ich znajomi i powiedzieli, że jeszcze wszystko można kupić. 
Tutaj tez juz lekja panika ,polki pełne, ale zapełnione produktami uzupełniającymi czy takimi ,bez ktorych mozna się obyć. 
Brak mąki, cukru, jajek, słaby wybór mięsa, brak pieluch. Niby są dostawy, tyle że nie wiadomo kiedy i w jakim sklepie. Biegając od jednego do drugiego, szybciej wirusa można złapać, niż to,czego się szuka. Uzbroili się więc w maseczki, rękawiczki i płyn do dezynfekcji rąk i pojechali uzupełnić zapasy, a nawet porobić zakupy na wyrost. Mała  śpi, starszakowi włączyłam bajki (dostałam dzisiaj pozwolenie ),więc na chwilę ucichło i mam trochę czasu dla siebie .
Zazdroszczę Tobie, Mleczko, mieszkasz blisko lasu, masz swój ukochany ogród, swoje zwierzaki, więc i kwarantanna przyjemniejsza 

14 marca 2020 11:18 / 5 osobom podoba się ten post
Mleczko

Przez tego wirusa zapomnialam zlozyc zyczenia dzisiejszym solenizantkom i solenizantom .Wszystkiego dobrego  zycze a szczegolnie zdrowka :piosenki::piosenki::piosenki:

Nawet nie wiem, jakich solenizantów dzisiaj mamy,ale dołączam do życzeń 
14 marca 2020 11:29 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Przez tego wirusa zapomnialam zlozyc zyczenia dzisiejszym solenizantkom i solenizantom .Wszystkiego dobrego  zycze a szczegolnie zdrowka :piosenki::piosenki::piosenki:

Mam pomysl. Zrobmy sobie dzis Dzien Sztelowego Partacza!!!
14 marca 2020 13:18 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Nawet nie wiem, jakich solenizantów dzisiaj mamy,ale dołączam do życzeń :kwiatek dla ciebie:

Dobry pomysł z tymi solenizanta mi,jest to miłe bo choć imion nie znamy to życzenia każdy otrzyma Wszystkiego najlepszego tym co mają imieniny i urodziny  
14 marca 2020 13:22 / 4 osobom podoba się ten post
Wsiadłam na rower, kilkanaście km. zrobiłam. Lepiej się czuję, jak tak trochę się wysilę.

14 marca 2020 13:22 / 2 osobom podoba się ten post
Oskar

Mam pomysl. Zrobmy sobie dzis Dzien Sztelowego Partacza!!!

Oskar Nie ma dnia partacza a i tak nieraz coś zpartaczymy  i to wystarczy 
14 marca 2020 14:09 / 4 osobom podoba się ten post
Ja tyram dzisiaj w ogrodzie trochę z jesiennych robót został o w lesie tłok był dzisiaj . Wilka nadal brak
14 marca 2020 14:11 / 4 osobom podoba się ten post
Werska

Wsiadłam na rower, kilkanaście km. zrobiłam. Lepiej się czuję, jak tak trochę się wysilę.

Zrobilem tak samo. Pogadalem z sasiadami. Oni tu wszyscy powtarzaja to samo, ze to jest propaganda a zamykanie granic przez Polske traktuja jak glupote i tyle. Dolce vita