Jak minął dzień 8

06 kwietnia 2020 20:34 / 5 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Werska mnie się już pomieszało z letka....:rozmysla:Jedziesz jeszcze gdzieś indziej ?

Tutaj panie na czarno pracowały. I zdaje się półtorej tygodnia po przyjeździe opiekunka zjechała do domu. Udało się opiekunce prawnej załatwić na krótko dom opieki i szukano przez firmę innej. Nie poinformowano, że podopiecznej aktualnie w domu nie ma- dowiedziałam się po przyjeździe. I że ma wrócić w poniedziałek (czyli dziś). Następnego dnia się okazało, że jednak zostaje tam na 3 miesiące. To firma szukała mi następnego miejsca. I to pewnie będzie Lubeka- jutro albo pojutrze.
Tak to wygląda.
Tak sobie jeżdżę... Umowę mam mieć na krótki okres i wrócić tam, gdzie byłam- kiedy szkoły ruszą tutaj. Ale się na nic nie nastawiam- będzie, co będzie Jak uda się tam wrócić- super. Jak nie- też dobrze.
W domu ok. Dziecko w ramach relaksu kopie ogródek- bez proszenia. Drugie przygotowuje się do matury, która może się nie odbyć- jeśli będzie przepisanie ocen ze świadectw- to też dobrze.
Akurat bliscy- rodzina i przyjaciele te trudne czasy powinni znieść dobrze- w miarę. Tym też trzeba się cieszyć!
06 kwietnia 2020 20:41 / 6 osobom podoba się ten post
Konwalia08

A ja nad Renem na ławce kości wygrzewam. Inni a to w slipkach albo kuso ubrani na trawie leżakują W malutkim autku pan sprzedaje napoje nawet kawa jest na wynos.Jak tak dalej pójdzie to nieźle opalona wrócę bo juz mnie złapało Trudno żeby nie, skoro każdego dnia wypad z dziadkiem robimy na 2 godz. Wczoraj siedzieliśmy na wzgórzu gdzie jest cmentarz i piękna panorama na Bonn:hihi:Gusia Kreuzberg tez zaliczyłam wczoraj ,pięknie tam :tak: Tyle u mnie :buziaki2: ps,nie słucham już wiadomości i głowę mam spokojniejszą, przy dziadku się nie nudzę a wieczorem to tylko szybkie pogaduchy z rodziną ,sprawdzenie co u Was i spanko

Konwalio, cieszę się bardzo, że dobrze Ci tam w Bonn, mieście które ja osobiście bardzo lubię. Duże, ale nie wielkie, głośne, jak to duże miasto, ale nie męczące hałasem ,rozległe ,mnóstwo  zieleni ,górki i pagórki ,a już zakątek w którym teraz jesteś, szczególnie spokojny i urokliwy-na uboczu, nad Ren masz bliziutko i w dodatku z górki ,do centrum minuta osiem . Zgadzasz sie ze mną?
Kreuzberg, czy znam te wzgórze? Oczywiście . Z tym maleńkim, urokliwym kościółkiem . W Wielki piątek odbywa się  tam droga krzyżowa, miałam okazję raz w niej uczestniczyć. Zdziwiona byłam ,że tak dużo młodzieży brało w niej udział. Kończy się wejściem do kościoła, prawie wszyscy na kolanach pokonują 28 "świętych" stopni schodów. Podobno pochodzą z Jerozolimy, tak jak ponad 300 szt zostało przywiezionych do jednej z bazylik w Rzymie. Nie wiem do której, bo w Rzymie nigdy nie byłam  
A na tym cmentarzu na Poppelsdorfer Friedhof też miałam ulubioną ławeczkę z widokiem na Bonn." Odwiedzałam" tam moją Elgin, pierwszą seniorkę do której chodziłam do Seniorenheim Augustinum, żeby jej "beglajtować". Niestety po dwóch latach odwiedzałam ją  już na cmentarzu. 
Konwalio, Twój dziadek nie da rady wejść, ale poproś żeby Ciebie koniecznie podwiózł na Rolandsbogen. On poczeka na dole, a Ty wdrap się na górę. Kolejne z moich ulubionych miejsc . Widok zapiera dech. Może jaki poemat napiszesz, bo tam właśnie poeci natchnienia szukali 
Będąc w Bonn, to po prostu muß, trzeba te wzgórze zaliczyć 
06 kwietnia 2020 20:42 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

Witaj:-) W domu czy w pracy? 

Jeszcze w domu...14.04 wracam do Travemunde
06 kwietnia 2020 21:15 / 5 osobom podoba się ten post
Damessa

Jeszcze w domu...14.04 wracam do Travemunde:aniolki:

To fajnie.. Ale coś Niemcy przebąkują, że po świętach wprowadzają obostrzenia...polegające na obowiązkowej kwarantannie po wjeździe do DE... oprócz kierowców TIRów. Oby nie.... Tak dzisiaj na Polsacie słuchałem
06 kwietnia 2020 21:16 / 6 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Myszko:-)zobacz jak można w zgodzie żyć nie tylko z misiem w puszce pod kołderką

Aj tam, aj tam. Kot to nie Miś :lol2:
06 kwietnia 2020 21:41 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

To fajnie:aniolki:.. Ale coś Niemcy przebąkują, że po świętach wprowadzają obostrzenia...polegające na obowiązkowej kwarantannie po wjeździe do DE... oprócz kierowców TIRów. Oby nie.... Tak dzisiaj na Polsacie słuchałem

Kurde, uśmiałam się po pachy   W to akurat jestem w stanie uwierzyc, czyli w kwarantannę po wjeździe !! do DE, no bo kto będzie u nich na PKB zasuwał jak nie Polacy  A ja mam planowany wyjazd na ok. 1 maja, kurcze !!! 
06 kwietnia 2020 21:45 / 4 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Myszko:-)zobacz jak można w zgodzie żyć nie tylko z misiem w puszce pod kołderką

Noo dooobraa !!! 

06 kwietnia 2020 21:49 / 4 osobom podoba się ten post
Mycha

Kurde, uśmiałam się po pachy :lol1: :smiech3: W to akurat jestem w stanie uwierzyc, czyli w kwarantannę po wjeździe !! do DE, no bo kto będzie u nich na PKB zasuwał jak nie Polacy :smiech3: A ja mam planowany wyjazd na ok. 1 maja, kurcze !!! 

Napisałem... oby nie... Teraz mam więcej wiedzy na ten temat... uff, kamień z serca spadł.... Nam jeszcze podarują

https://radioszczecin.pl/6,403745,nowe-obostrzenia-w-niemczech-w-walce-z-wirusem
06 kwietnia 2020 21:52 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

To fajnie:aniolki:.. Ale coś Niemcy przebąkują, że po świętach wprowadzają obostrzenia...polegające na obowiązkowej kwarantannie po wjeździe do DE... oprócz kierowców TIRów. Oby nie.... Tak dzisiaj na Polsacie słuchałem

Ja czytałam dziś o tym,od 10.04.,kwarantanna, ale z pewnymi wyłączeniami,m.in.ma nie dotyczyć niektórych grup pracowników 
07 kwietnia 2020 09:06 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

Wczoraj dostałam  umowę  i przepustkę w języku niemieckim....
07 kwietnia 2020 09:15 / 2 osobom podoba się ten post
Damessa

Wczoraj dostałam  umowę  i przepustkę w języku niemieckim....:-)

Super Damesso 
07 kwietnia 2020 09:18 / 1 osobie podoba się ten post
Damessa

Jeszcze w domu...14.04 wracam do Travemunde:aniolki:

Czym jedziesz do pracy? 
07 kwietnia 2020 09:52 / 2 osobom podoba się ten post
Kika67

Czym jedziesz do pracy? :-)

Busem ...Braciak
07 kwietnia 2020 09:55 / 3 osobom podoba się ten post
Damessa

Busem ...Braciak

Ja cały czas się zastanawiam nad wyjazdem a dokładniej terminem 
Wolałabym samolotem ale rezerwacja teraz to ryzyko bo do 11 loty są zawieszone i nie wiadomo co będzie dalej. Poczekam chyba do świąt zobaczymy jak później sytuacja będzie się przedstawiała 
07 kwietnia 2020 10:44 / 4 osobom podoba się ten post
Damessa

Busem ...Braciak

Ja w niedzielę jechałam z Bracia kamienie i był komplet. Generalnie złego słowa nie mogę na nich powiedzieć. Ale w tym momencie komplet osób na pokładzie to troszku nie halo. Potem syn odp pytał się ile osób było w busie. Zgodnie z prawdą od rzekłam komplet. A on mi na to że firma chciała od niego 2 * więcej kasy bo będa tylko 3-4 osoby na pokładzie. Ale że byłam zbyt zmęczona po podróży to mówie załatwiaj z firmą, ja na to wpływu nie mam