Koronawirus

22 marca 2020 10:21 / 5 osobom podoba się ten post
Dominika Kulczyk przekazala 20 mil zl na fundacje " Lekatrze Lekarzom" .Dobra droga,  madra dziewczyna , zrobila to bezposrednio,  to i efekt bedzie .
22 marca 2020 10:37 / 4 osobom podoba się ten post
Werska

Kika, ale ja nie o ocenie moralnej. Wolę pracawać przez firmę, ale każdy ma swoje powody.
Ja o tym, że za kilka miesięcy będzie poszukiwanie pieniędzy tam, gdzie przedtem się nie szukało- przez instytucje paśtwowe. I się zastanawiam, jak m.in. MY, opiekunki z umowami wyglądamy prawnie.
Bo np. firmy mogą mieć kontrole, które mogą doprowadzić do upadku- i niewypłacenia aktualnych poborów opiekunkom. To moim zdaniem lepiej trzymać się dużych, stabilnych firm. Może się okazać, że słynna na P przetrwa, bo jest duża i ma dobrych prawników:-)
Bo te nasze umowy opiewają na takie kwoty, sami o tym pisaliśmy, że mogą być jakieś przeliczenia i np. żądania jakichś zwrotów, podatków, itp. Sama nie wiem. Tak się zastanawiam, i myślę, jak to sprawdzić i się zabezpieczyć. A przestała już obowiązywać zasada,że prawo nie działa wstecz...
Jeśli się mylę, to proszę mnie skorygować!

Werska nie oglądaj wszystkiego w czarnych barwach. Na dzień dzisiejszy walczymy na świecie z zaraza i to jest najważniejsze ochrona naszego życia i zdrowia. Innymi sprawami będziemy zajmować się potem oby tylko to przeżyć . Wiele osób może nie przeżyć tego psychicznie i nie wiadomo jakie to będzie miało skutki. Cały świat stanął na głowie . Jeden mały wirusom a życie się obróciło o 180 stopni. Proszę Boga żeby to szybko się skończyło i żeby były jak najmniejsze straty w ludziach. Gospodarka światowa też polegnie ale myślę, że i ten kryzys przezwyciężymy. Dziś chodzi o ochronę życia i zdrowia a takie rzeczy jak kontrolę czy kary schodzą na dalszy plan , przynajmniej dla mnie. Można mieć miliony ale jeśli wirus zapuka do drzwi on nie zapyta ildmasz kasy, jakie auto ....itp tylko weźmie Ciebie i trzeba wszystko zostawić. Musi być dobrze....miejmy taka nadzieję. 
22 marca 2020 10:50 / 5 osobom podoba się ten post
Ja nawiązuje do wpisów ninici . Czekam do wieczora, aż napisze co wielkiego zwojowała . Może nie każą pakować walizki, jak postawi sprawę na ostrzu noża .  Będą jednak  udawali, że nic złego w tym nie widzą . Co pomoże rozmowa z ludzmi, którzy zdają sobie sprawę z zagrożenia , a  tak postępują ? . Jeśli nie zdają to tym bardziej są to głupole . Znam  to z własnego doświadczenia, i dotyczy to podawania leków, zakladania pampersów, wychodzenia na spacer na siłę . Dalej twierdzę, że to beton .
22 marca 2020 11:04 / 7 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Werska nie oglądaj wszystkiego w czarnych barwach. Na dzień dzisiejszy walczymy na świecie z zaraza i to jest najważniejsze ochrona naszego życia i zdrowia. Innymi sprawami będziemy zajmować się potem oby tylko to przeżyć . Wiele osób może nie przeżyć tego psychicznie i nie wiadomo jakie to będzie miało skutki. Cały świat stanął na głowie . Jeden mały wirusom a życie się obróciło o 180 stopni. Proszę Boga żeby to szybko się skończyło i żeby były jak najmniejsze straty w ludziach. Gospodarka światowa też polegnie ale myślę, że i ten kryzys przezwyciężymy. Dziś chodzi o ochronę życia i zdrowia a takie rzeczy jak kontrolę czy kary schodzą na dalszy plan , przynajmniej dla mnie. Można mieć miliony ale jeśli wirus zapuka do drzwi on nie zapyta ildmasz kasy, jakie auto ....itp tylko weźmie Ciebie i trzeba wszystko zostawić. Musi być dobrze....miejmy taka nadzieję. :aniolki:

Dusia, byłam jakiś czas "upadającą firmą' i wiem, jaki to koszt psychiczny. Wiem, jak to jest, kiedy zimą kupujesz na kilka dni opał, bo na tyle cię stać (teraz cieplej przynajmniej), kiedy wyłączają prąd, bo tak opłatę się przeciągnęło... Znam osoby prowadzące małe firmy, które miały na przeżycie, ale nie na to, by mieć na coś na zapas. I niedługo będą w sytuacji, gdy nie będą mieli pieniędzy na jedzenie, nie mówiąc o opłatach. Znajomej, która właśnie straciła źródło dochodów, której zostało kilka zł w kieszeni podesłałam pieniądze na jedzenie.
Będą potrzebne pieniądze na ratowanie firm, dla bezrobotnych, na zasiłki, na nadgodziny służbie zdrowia- bo pracują bardzo dużo.
Będzie instytucyjne ściąganie skąd się da.
I może czarno to widzę, ale się zastanawiam, jak się zabezpieczyć przy kolejnej umowie o pracę w firmie, żeby nie być jednym z płatników w tym całym ściąganiu gotówki. Bo sądzę, że mogą czepnąć nasze umowy, nawet wcześniejsze i zakwestionować. Chcę pracować na umowę, płacić podatki i ZUS, ale boję się, że z tych pracujących za granicą będą chcieli wycisnąć co się da, i to za wcześniejsze okresy. Czasu nie cofnę, będzie, co będzie. Ale niedługo nową umowę będę podpisywać...
Moim zdaniem problem nie tylko w tym, żeby padndemia minęła, ale też, żeby przetrwało jak najwięcej z gospodarki. Ludzi w sytuacji tragicznej będzie bardzo dużo, a to też koszty psychiczne i zdrowotne. Już są, kiedy wielu nie wie, z czego się utrzyma jak to wszystko się skończy...

Temat podjęłąm, bo pomyślałam o lawirowaniu naszymi umowami i tym, co możemy zrobić, by się zabezpieczyć przed przykrymi finansowymi konsekwencjami- bo obawiam się, że państwo może sięgnąć i po nas- to ogromna rzesza potencjalnych osób do "wyciśnięcia".

Wychodzi na to, że Mleczko rację miała z pracą bezpośrednio z rodziną. Ale po kilkunastu latach działalności gospodarczej, korowodów papierami, przepisami, urzędami aż mnie wstrząsa na myśl o ponownym zaczęciu tego wszystkiego.
Dlatego temat podjęłam, wyjaśniłam o co mi chodzi i już go kończę.
22 marca 2020 12:15 / 6 osobom podoba się ten post
cytat " Ale po kilkunastu latach działalności gospodarczej, korowodów papierami, przepisami, urzędami aż mnie wstrząsa na myśl o ponownym zaczęciu tego wszystkiego.
Dlatego temat podjęłam, wyjaśniłam o co mi chodzi i już go kończę."

Nie ma  dużo papierologii, można zlecić do biura księgowości . Są jednak inne przeszkody np. zapewnienie sobie ciągłości pracy, innymi słowami wyszukiwanie miejsc pracy . Ja kiedyś pisałam nawet obszernie jak można sobie w grupie pracę zorganizować . 
22 marca 2020 12:25 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

Wp podawała ,że Chińczycy pomogą Polsce , Polska też pomogla im w styczniu? 

Nie. 
A w dodatku Polacy zablokowali wysyłkę wcześniej zamówionych maseczek  Włochom z miasta objętego wcześniej epidemią. Na mocy specustawy... Ale dogadują się już chyba nasze MSZ-ty
22 marca 2020 12:36 / 5 osobom podoba się ten post
Luke

Nie. 
A w dodatku Polacy zablokowali wysyłkę wcześniej zamówionych maseczek  Włochom z miasta objętego wcześniej epidemią. Na mocy specustawy... Ale dogadują się już chyba nasze MSZ-ty

To brzydko , podobnie Niemcy zablokowali transport do Włoch z magazynów chińskich n terenie Niemiec . Wp powoływała się na Rzeczpospolita 
22 marca 2020 12:44 / 3 osobom podoba się ten post
12.40

Jednocześnie resort przekazał, że w szpitalu w Radomiu zmarła siódma osoba zakażona koronawirusem. To 43-letni mężczyzna, który był w stanie ciężkim. "Diagnoza lekarzy wskazuje na śmierć z powodu zakażenia koronawirusem" - podaje ministerstwo.

Oznacza to, że w sumie liczba osób zakażonych koronawirusem wynosi 563, z czego siedem to osoby zmarłe
22 marca 2020 13:11 / 5 osobom podoba się ten post
Mleczko

cytat " Ale po kilkunastu latach działalności gospodarczej, korowodów papierami, przepisami, urzędami aż mnie wstrząsa na myśl o ponownym zaczęciu tego wszystkiego.
Dlatego temat podjęłam, wyjaśniłam o co mi chodzi i już go kończę."

Nie ma  dużo papierologii, można zlecić do biura księgowości . Są jednak inne przeszkody np. zapewnienie sobie ciągłości pracy, innymi słowami wyszukiwanie miejsc pracy . Ja kiedyś pisałam nawet obszernie jak można sobie w grupie pracę zorganizować . 

W grupie, w dwójke , trójkę. Nie jest niczym trudnym, choć żmudnym wyszukać osobę, która potrzebuje opiekunki. Trzeba przysiąść faldów owszem i negocjować po niemiecku , ale da się. Jestem tego żywym przykładem. 
22 marca 2020 15:53 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

W grupie, w dwójke , trójkę. Nie jest niczym trudnym, choć żmudnym wyszukać osobę, która potrzebuje opiekunki. Trzeba przysiąść faldów owszem i negocjować po niemiecku , ale da się. Jestem tego żywym przykładem. 

No właśnie, pisałyście o tym, ale mnie od tego odpychało. A może warto się zastanowić...

22 marca 2020 16:25 / 5 osobom podoba się ten post
dorotee

To brzydko , podobnie Niemcy zablokowali transport do Włoch z magazynów chińskich n terenie Niemiec . Wp powoływała się na Rzeczpospolita 

Chyba jest rożnica, bo u nas zablokowali naszą produkcję, która na mocy specustawy nie mogła wyjść z kraju. A Niemcy zablokowali nie swoje, na nie swoim terenie, nie przez siebie wyprodukowane. W DE nie ma chyba jeszcze specustawy.
22 marca 2020 16:34 / 3 osobom podoba się ten post
Mycha

Chyba jest rożnica, bo u nas zablokowali naszą produkcję, która na mocy specustawy nie mogła wyjść z kraju. A Niemcy zablokowali nie swoje, na nie swoim terenie, nie przez siebie wyprodukowane. W DE nie ma chyba jeszcze specustawy.

22 marca 2020 16:51 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Nie śledzę wszystkich doniesień . 
22 marca 2020 16:55 / 3 osobom podoba się ten post
Wiecie co ? Ten przeklety wirus wraca wiarę w czlowieka, w Polaka . Takiego narodu chyba nie ma na świecie . Tylko dlaczego  do takich zachowań jesteśmy zdolni w kryzysowych sytuacjach . W Warszawskich galeriach pozamykane kwiaciarnie i cały towar tzn. żywe kwiaty poszedłby na smietnik . Wiecie co zrobili Warszawiacy ? zrzutkę na kwiaty i rozesłali je do ludzi, którzy maja kwarantanne, albo do starszych  ludzie niewychodzących z domu . Robią zakupy, wyprowadzają psy, chodzą na pocztę . Dobrowolne składki na całą słuzbę zdrowia w kwestii wyżywienia w czasie pracy . To tylko parę przykładów, ktore wyczytałam i obejrzałam . Aha , synek zmarłej pacjentki już ma utworzone konto do zbiórki  pieniedzy i sporą kwote na koncie . Cuda sie dzieją z ludzmi . W Bolesławcu szwalnia przekwalifikowana - zamiast szlafroków szyja kombinezony dla personelu medycznego . I to kto tą akcje rozpoczął ? Czeczenka, która od niedawna mieszka w Polsce . I jeszcze i jeszcze i jeszcze ......... róznych akcji .