DamessaJa kroję fileta na ok.1.5 cm. i lekko kciukiem spłaszczam. To delikatne mięsko...nie trzeba / nie wolno/ męczyć...sol.pieprz i na patelnię. Sosik dorobić i fertig :gotowanie:
Robię podobnie, jeśli ma być szybko.
Obsmażamy na bardzo gorącym oleju z masłem, krótko, na brązowo lekko z każdej strony, zawijam w folię aluminiową, żeby trochę odpoczęły. Czasem, jeśli muszą poczekać, kładę w tej folii na patelnię, jeszcze gorącą i przykrywam. U mnie się sprawdza, zawsze są soczyste i miękkie.
Lubię robić polędwiczki. Czasem na elegancko, w cieście francuskim piekę, czasem zawijam w szynkę, tę surową wędzoną, już obsmażony szybko cały filet, i wolno piekę w niskiej temperaturze. Albo sos kurkowy robię, nawet z tych mrożonych kurek, do medalionów. Poszperać w Internecie, mnóstwo przepisów znajdziesz. Polecam no blog Kwestia Smaku

. Na pewno zabłyśniesz
