Co dzisiaj gotujesz na obiad? 16

12 marca 2021 09:19 / 5 osobom podoba się ten post
Śledzie scherry, ziemniaki w mundurkach, sałatka , ogórek , jabłko , jogurt.
12 marca 2021 09:41 / 5 osobom podoba się ten post
Dzis ja serwuje obiad .Zmienniczka lubi wloskie klimaty wiec Nudeln zapodam z pieczarkami,zukinia,bekonem,baklazanem I sosem serowo śmietanowym.
Oo. 
12 marca 2021 13:32 / 5 osobom podoba się ten post
Będą omlety. Robione przez młodego. Jutro pewnie trzeba będzie z rana wyrwać z panów co sobie zjeść życzą, i raczej ja będę gotować. Ale dziś luzik
12 marca 2021 16:48 / 5 osobom podoba się ten post
Wczoraj specjalnie ugotowałam więcej makaronu do zupy, żeby na dzisiaj zostało. Dzisiaj szybko na patelnię papryki,cukinia, dymka,kilka  pomidorków, doprawione mieszanką tajską, do tego wrzucony makaron i na koniec liście szpinaku. Jak zwykle w piątek-obiad z tego, co w lodówce zostało z całego tygodnia. 
Gruszka i mango na deser. 
12 marca 2021 19:42 / 3 osobom podoba się ten post
Kupowałam dziś na wynos u Filipinczyka krewety z warzywami i ryżem basmati. Tak nam się zachciało i mają tam w tej knajpce pyszne jedzonko.
12 marca 2021 21:38 / 2 osobom podoba się ten post
Dziś naleśniki z musem i dżemem, a dla młodego z nutellą. Zostawiłem też dla tego przedszkolaka. Z chęcią zjadł po powrocie z przedszkola. Ja zaczynam gotowanie od poniedziałku. Jutro coś zjem na ulicy, ha ha. 
13 marca 2021 11:16 / 4 osobom podoba się ten post
Krokiety, czy raczej kotlety ziemniaczne, sałata, owoce 
13 marca 2021 12:37 / 4 osobom podoba się ten post
Zupa ogórkowa z polskich ogórków sernik też polski
13 marca 2021 13:19 / 5 osobom podoba się ten post
Ugotowało mi się tych kartofli sporo i wyszło 12 małych kotlecików. Do tego micha sałaty. Pomyślałam, że zjemy po 4 sztuki każda i po 2 zostanie na kolację, to nie będę musiała nic wymyślać. Zostały tylko 2 kotleciki 
Ja 4,5 ,babcia 5,5 .
I sałata całą zjedzona. Za dobry dressing do niej mu wyszedł 
13 marca 2021 15:18 / 4 osobom podoba się ten post
Dziś młody robi sałatkę Cezar, którą bardzo lubi podopieczny. Mi też ona smakuje, kilka razy już ją robił.
15 marca 2021 08:22 / 2 osobom podoba się ten post
Dziś zrobię klopsiki. Ziemniaki tłuczone i zasmażana kapusta uzupełni danie. 

Qcze, dziś zajrzałem do lodówki i widzę, że córka zamiast sznycli kupiła filet wieprzowy, dwie duże "sztangi". Przyznam się bez bicia, że nie robiłem tego w DE, a i w Polsce też tego nie robimy, bo chłopaki wolą szczaboszczaka. Muszę coś poczytać albo zasięgnąć info z portalu... naszego 
15 marca 2021 08:32 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Qcze, dziś zajrzałem do lodówki i widzę, że córka zamiast sznycli kupiła filet wieprzowy, dwie duże "sztangi". Przyznam się bez bicia, że nie robiłem tego w DE, a i w Polsce też tego nie robimy, bo chłopaki wolą szczaboszczaka. Muszę coś poczytać albo zasięgnąć info z portalu... naszego :gotowanie::smiech3:

Ja kroję  fileta na ok.1.5 cm.  i lekko  kciukiem spłaszczam. To delikatne  mięsko...nie trzeba / nie wolno/ męczyć...sol.pieprz i na patelnię. Sosik dorobić i fertig 
15 marca 2021 08:42 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Qcze, dziś zajrzałem do lodówki i widzę, że córka zamiast sznycli kupiła filet wieprzowy, dwie duże "sztangi". Przyznam się bez bicia, że nie robiłem tego w DE, a i w Polsce też tego nie robimy, bo chłopaki wolą szczaboszczaka. Muszę coś poczytać albo zasięgnąć info z portalu... naszego :gotowanie::smiech3:

Tzw słodkie mięso  pycha w sosie . Specjalnie poszłam kiedyś do niemieckiej restauracji. 
15 marca 2021 08:44 / 1 osobie podoba się ten post
Damessa

Ja kroję  fileta na ok.1.5 cm.  i lekko  kciukiem spłaszczam. To delikatne  mięsko...nie trzeba / nie wolno/ męczyć...sol.pieprz i na patelnię. Sosik dorobić i fertig :gotowanie:

Robię podobnie, jeśli ma być szybko. 
Obsmażamy na bardzo gorącym oleju z masłem, krótko, na brązowo lekko z każdej strony, zawijam w folię aluminiową, żeby trochę odpoczęły. Czasem, jeśli muszą poczekać, kładę w tej folii na patelnię, jeszcze gorącą i przykrywam. U mnie się sprawdza, zawsze są soczyste i miękkie. 
Lubię robić polędwiczki. Czasem na elegancko, w cieście francuskim piekę, czasem zawijam w szynkę, tę surową wędzoną, już obsmażony szybko cały filet, i wolno piekę w niskiej temperaturze. Albo sos kurkowy robię, nawet z tych mrożonych kurek, do medalionów. Poszperać w Internecie, mnóstwo przepisów znajdziesz. Polecam no blog Kwestia Smaku . Na pewno zabłyśniesz 
15 marca 2021 08:58 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Robię podobnie, jeśli ma być szybko. 
Obsmażamy na bardzo gorącym oleju z masłem, krótko, na brązowo lekko z każdej strony, zawijam w folię aluminiową, żeby trochę odpoczęły. Czasem, jeśli muszą poczekać, kładę w tej folii na patelnię, jeszcze gorącą i przykrywam. U mnie się sprawdza, zawsze są soczyste i miękkie. 
Lubię robić polędwiczki. Czasem na elegancko, w cieście francuskim piekę, czasem zawijam w szynkę, tę surową wędzoną, już obsmażony szybko cały filet, i wolno piekę w niskiej temperaturze. Albo sos kurkowy robię, nawet z tych mrożonych kurek, do medalionów. Poszperać w Internecie, mnóstwo przepisów znajdziesz. Polecam no blog Kwestia Smaku :gotuje:. Na pewno zabłyśniesz :-)

Tak..to wdzięczny  materiał  do obróbki