Powitajki przy kawie 65

18 maja 2021 08:20 / 6 osobom podoba się ten post
Ten padający deszcz uśpił moją czujność... Fajnie się spało i wstać się nie chciało 
Dzień dobry Opiekunkowo
Miejmy nadzieję, że przestanie padać.
Życzę Wam miłego dnia , a teraz czas do babci iść... Też śpi 

18 maja 2021 09:03 / 5 osobom podoba się ten post
Werska

Szybkie pytanie, tutaj, bo zaraz na zakupy idę i może ktoś przeczyta. Czym się różni sznycel od kotleta w panierce? Bo właśni mi podopieczny zaordynował sznycel, ale podkreślił, że nie kotlet...

Inne mięso , w mięsnym dostaniesz i kotlet i sznycel.
18 maja 2021 09:51 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry Opiekunkowo  cd
18 maja 2021 09:51 / 6 osobom podoba się ten post
Werska

Szybkie pytanie, tutaj, bo zaraz na zakupy idę i może ktoś przeczyta. Czym się różni sznycel od kotleta w panierce? Bo właśni mi podopieczny zaordynował sznycel, ale podkreślił, że nie kotlet...

Sznycle się cieniutko rozbija , nawet te gotowe w plastrach kupione w masarni.Naszego schaboszczaka Niemcy kwalifikują własnie jako sznycel.
Na niemieckich stronach jest mnóstwo przepisów. Najprostszy sznycel wiedenski. Pokaż mu i powiedz , że ten jest super i taki zrobisz. Fryty do tego często podają i jakąś sałate.
Oraz dzien dobry wszystkim :)
18 maja 2021 10:00 / 6 osobom podoba się ten post
Dzień dobryMiłego dnia
18 maja 2021 10:32 / 6 osobom podoba się ten post
tina 100%

Sznycle się cieniutko rozbija , nawet te gotowe w plastrach kupione w masarni.Naszego schaboszczaka Niemcy kwalifikują własnie jako sznycel.
Na niemieckich stronach jest mnóstwo przepisów. Najprostszy sznycel wiedenski. Pokaż mu i powiedz , że ten jest super i taki zrobisz. Fryty do tego często podają i jakąś sałate.
Oraz dzien dobry wszystkim :)

Zanim odpowiedzi przeczytałam, to już zakupy zrobiłam Wcześniej, mówił "kotelett", pytałam czy z kością, czy bez, w panierce czy bez i wszystko było jasne. Dziś podkreślił, że nie kotlet, a sznycel. To stwierdziłam, że kupię w masarni gotowy i już. Ale przy okazji z miłym paniami tam pogadałam. Stwierdziły, że kotelett jest ZAWSZE  z kością. Ale bywa, że ludzie traktują to wymiennie i są zdziwieni, jak one chcą kroić schab z kością. To już raczej gotowych sznycli kupować nie będę, bo drogie i wolę sama zrobić
A na niemieckich stronach nie szukałam, nie pomyślałam o tym, tylko na polskich. A z nich za dużo się nie dowiedziałam.
To w powitajkach zrobił się wątek kuchenny, ale już kończę temat
18 maja 2021 10:52 / 2 osobom podoba się ten post
Werska

Zanim odpowiedzi przeczytałam, to już zakupy zrobiłam:-) Wcześniej, mówił "kotelett", pytałam czy z kością, czy bez, w panierce czy bez i wszystko było jasne. Dziś podkreślił, że nie kotlet, a sznycel. To stwierdziłam, że kupię w masarni gotowy i już. Ale przy okazji z miłym paniami tam pogadałam. Stwierdziły, że kotelett jest ZAWSZE  z kością. Ale bywa, że ludzie traktują to wymiennie i są zdziwieni, jak one chcą kroić schab z kością. To już raczej gotowych sznycli kupować nie będę, bo drogie i wolę sama zrobić:-)
A na niemieckich stronach nie szukałam, nie pomyślałam o tym, tylko na polskich. A z nich za dużo się nie dowiedziałam.
To w powitajkach zrobił się wątek kuchenny, ale już kończę temat:-)

Kość zawsze można wyciąć jak mają tylko schab z kością. Cielęce sznycle tez są popularne w Niemczech.
Trzeba miec to ta uwadze, że niemiecka kulinarna hehehe terminologia, czy standaryzacja ( może by się podobał twojemu pdp ten zwrot jak skrupulatny co do dań ) , jest inna niż polska. U nich nikt by nie pomyślał, że mielony może być kotletem, a u nas tak się nazywa. Ja akurat zawsze podchodziłam do tego bez specjalnej spiny, bo i problem to natury globalnej nie jest.
Jak pracowałam w Niemczech w NRW w Duren, to babcia była smakoszka, tyle , że nie upierdliwa. Kotlet schabowy, który swego czasu zrobiłam nazwała sznyclem.Zapytałam się dlaczego sznycel nie jest u nich kotletem a kotlet sznyclem, poruszyłam zagadnienie frykadeli alias mielonych . No i nie zjadła kobieta w spokoju no...
18 maja 2021 15:11 / 7 osobom podoba się ten post
Dzień dobry .Witam serdecznie 
Robie ostatnie zakupy 
Obiady mam już rozplanowane do końca mojego pobytu czyli na 3 dni ,a potem wsiadam do busa i już mnie tu nie ma 
Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma ??
19 maja 2021 06:28 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry  Miłego dnia
19 maja 2021 06:33 / 7 osobom podoba się ten post
Milej środy Opiekunowo ☀️???☘️
19 maja 2021 06:51 / 8 osobom podoba się ten post
Witam w środku tygodnia
Środa minie - tydzień zginie
Oby nie za szybko, bo muszę jeszcze to swoje autko zapakować, wczoraj tylko kilka rzeczy spakowałam, a zostało jeszcze dużo różności.
Miłego dnia
19 maja 2021 06:53 / 9 osobom podoba się ten post
Dzień dobry 
Słoneczko już świeci, ptaki śpiewają, przed nami piękny dzień.
Życzę Wam miłego dnia 
19 maja 2021 07:44 / 7 osobom podoba się ten post
Dzień dobry w ten słoneczny dzień!
19 maja 2021 07:46 / 6 osobom podoba się ten post
Dzień dobry  ! Słońce, śpiew ptaków...to będzie  fajny dzień 
19 maja 2021 07:56 / 5 osobom podoba się ten post
Dzien dobry wszystkim dziewczynką i chłopak