Karta EKUZ i druk A1 dla opiekunki

16 marca 2015 14:31
Witam,
mam pytanie dotyczace karty EKUZ. Jak to jest z ta karta w momencie kiedy chce zaczac wspolprace z nowa agencja, ale mam jeszcze wazna karte od obecnej agencji?
Czy moge wyjechac na ta karte?
Czy nowa agencja musi wystapaic do ZUS o nowa karte?
Co dzieje sie z ta karta ktora mam?

Do tej pory mnie to nie dotyczylo, gdyz jezdzilam ciagle z ta sama firma.
16 marca 2015 16:36 / 1 osobie podoba się ten post
O ile wiem to ekuz jest wystawiany do druku A1 dla danej firmy i dla danej osoby. Jak zmieniałam firme to musiałam mieć inna karte i A1. Teraz mam wystawiony A1 na rok i do tego EKUZ bez podania adresu wykonywanej pracy w Niemczech. Jest napisane w A1 że praca na terenie Niemiec . Ale jak jest w innych firmach to nie wiem
16 marca 2015 16:39
taaa, ja swojej karty jeszcze nie mam ;/
16 marca 2015 21:51 / 1 osobie podoba się ten post
Boogna

Witam,
mam pytanie dotyczace karty EKUZ. Jak to jest z ta karta w momencie kiedy chce zaczac wspolprace z nowa agencja, ale mam jeszcze wazna karte od obecnej agencji?
Czy moge wyjechac na ta karte?
Czy nowa agencja musi wystapaic do ZUS o nowa karte?
Co dzieje sie z ta karta ktora mam?

Do tej pory mnie to nie dotyczylo, gdyz jezdzilam ciagle z ta sama firma.

EKUZ ma określoną datę ważnosci i do tego danego dnia jest ważna-karta nie jest powiązana z konkretną agencją.Zgłaszasz tylko nowej firmie ,że masz taką i do kiedy ważna i już.
16 marca 2015 21:54
Ja nawet na oczy nie widzialam ani A1 ani Ekuz? Mowia w firmie, ze wroce zanum wyrobia karte, tylko ja czesto pracuje po 4-5 miesiecy:(((
16 marca 2015 22:04 / 1 osobie podoba się ten post
Właśnie po przybyciu do domu dostałam pismo z NFz że kozystałam z pomocy medycznej w De nie będac ubezpieczoną.
A karte EKUZ posiadałam bo nie korzystałabym z pomocy medycznej nie posiadając takowej.Wypełniłam oswiadczenie ,że miałam
umowę ,byłam ubezpieczona i formalnie mogłam skorzystać z opieki medycznej w De .Odesłalam i zobaczymy co dalej
bo grożą że mnie obciążą kosztami udzielonej pomocy.
17 marca 2015 10:45
teresadd

Właśnie po przybyciu do domu dostałam pismo z NFz że kozystałam z pomocy medycznej w De nie będac ubezpieczoną.
A karte EKUZ posiadałam bo nie korzystałabym z pomocy medycznej nie posiadając takowej.Wypełniłam oswiadczenie ,że miałam
umowę ,byłam ubezpieczona i formalnie mogłam skorzystać z opieki medycznej w De .Odesłalam i zobaczymy co dalej

Dlatego wolę ubezp prywatne. Daj znać jak sprawa się potoczy. 
17 marca 2015 11:21 / 2 osobom podoba się ten post
teresadd

Tereska - nie martw się ....jak miałaś ważną karte EKUZ - to nic nie bedzie :))
Oni (w NFZ) też tam mają bałagan.

Mialam kiedyś podobną sytuację - telefon w wydz. rozliczeń zagranicznych NFZ. Podałam zdziwionemu panu nr. karty EKUZ ...i się na tym skończyło.
A chodziło wtedy w wilele tysięcy euro (2-krotny pobyt w szpitalu, wożenie karetką kilkadziesiąt km do specjalistycznej kliniki, operacja itd).
Nie zapłaciłam ani złotówki/euro .....poza tymi 10e/dzień - hotelowe za pobyt szpitalny.....ale tu rachunek przyszedł do mnie bezpośrednio z niemieckiego szpitala.
18 marca 2015 13:03 / 1 osobie podoba się ten post
Tydzień temu pisałam, że firma wysłała mi druk A1 , dzisiaj natomiast otrzmałam kartę EKUZ.
18 marca 2015 22:45
bieta

Tydzień temu pisałam, że firma wysłała mi druk A1 , dzisiaj natomiast otrzmałam kartę EKUZ.

No, to porządna firma :)))

Ja tym razem dostałam zarówno EKUZ jak i oryginał A1 (z kopią dla rodziny)  jeszcze przed wyjazdem :)
Co prawda, wyjazd się nieco opóźnił.

19 marca 2015 06:09
Gabrysia

No, to porządna firma :)))

Ja tym razem dostałam zarówno EKUZ jak i oryginał A1 (z kopią dla rodziny)  jeszcze przed wyjazdem :)
Co prawda, wyjazd się nieco opóźnił.

Powiadasz : " porządna firma", obyś nie zapeszyła :)))
11 maja 2015 15:25
no ja czekam juz drugi miesiac i chyba sie nie doczekam na karte i druk a 1

gdzie to przyspieszyc bedac w polsce
11 maja 2015 17:16 / 2 osobom podoba się ten post
Ja mam ubezpieczenie Turystyczne! Jestem turystka.Na ;;projekcie''
11 maja 2015 17:33
Brzozahej

no ja czekam juz drugi miesiac i chyba sie nie doczekam na karte i druk a 1

gdzie to przyspieszyc bedac w polsce

Jesteśmy z tej samej firmy,a ja EKUZ szybciutko dostałam.
11 maja 2015 21:55
basiaim

Jesteśmy z tej samej firmy,a ja EKUZ szybciutko dostałam.

Ja  też nie mogę się doprosić o EKUZ, a meile wysyłałam w tej sprawie do firmy, aha do tego prywatnego ubezpieczenia karty też nie mam, czyli jestem w ogóle bez ubezpieczenia w Niemczech. Zarąbiście nie?