Jak minął dzień 13

30 kwietnia 2022 08:24 / 4 osobom podoba się ten post
Miłej i słonecznej majóweczki kochani 
30 kwietnia 2022 20:50 / 4 osobom podoba się ten post
To był piękny dzień. Słonko pięknie świeciło, przepiękne widoki. Cztery razy przekraczaliśmy granicę PL i CZ, haha. Wszystko zgodnie z moim planem. I wszystko wypaliło. Jakieś tam fotki jutro, bo niedawno wróciłem i jednak jestem trochę zmeczony 
W tym miejscu życzę Wam spokojnej nocy 
30 kwietnia 2022 21:01 / 5 osobom podoba się ten post
Zawsze się mówi nie chwal dnia przed zachodem słońca no to poczekałam i muszę powiedzieć  że to byl dobry dzień ?Po południu poznałam znajomego PDP .Usmialam się  z ich gwary, ale razem z Seniorką tłumaczyli mi o co biega. Ona pięknie mówi po angielsku i kilka dialektów zna .Mieszkam w osobnym mieszkaniu,kilka domów dalej, jutro ustale  z sąsiadem który dzień wybieram wolny on mnie wtedy zastapi,  rower też mi przytarga .Kolacje i śniadania jem osobno sama sobie robię ,kuchnia w pełni wyposażona (tam gdzie mieszkam) .Kupuje co chce byle się zmieścić w budżecie ?A jak te ceny dziś zobaczyłam to szok ,drogo ale nie dla nich.Porownywalam do cen w De.No to tyle na dziś. ?
01 maja 2022 06:59 / 1 osobie podoba się ten post
Słychać dzwon. Lecz nie z Bonn.
Pora na mnie.
Pilnować tam geszeftów!!!
01 maja 2022 15:39 / 4 osobom podoba się ten post
A u mnie chociaż słońca nie miało być to jestNa przeciwko winiarnia i muzyczka leci a ja to chyba od tego świeżego powietrza taka jakaś przymulona że tylko bym spala. No chyba że jeszcze ta trasa mi się odbija (tyle godzin w podróży ) Spadam jeszcze  na 3 godz.i dniówka będzie zakończona ?
02 maja 2022 20:56 / 6 osobom podoba się ten post
Co Was tak zblokowało nikt nie pisze jak u niego?
Tu PDP.retoromanski używa też ?oczywiście jak widzi moje wielkie oczy i szczękę opuszczoną to się śmieje i wskakuje na niemiecki .Znam już 3 slowa:
*dzien dobry- Bien di
*dowidzenia- buna sera (to prawie jak po wlosku dobry ale wieczor)
*dziękuję -engrazie -to jak po wlosku bez,, en"
Może inaczej się to pisze ?nie wiem ..
02 maja 2022 21:36 / 5 osobom podoba się ten post
Ja dzisiaj ciężko pracowałam ,
02 maja 2022 22:07 / 4 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Tu PDP.retoromanski używa też ?oczywiście jak widzi moje wielkie oczy i szczękę opuszczoną to się śmieje i wskakuje na niemiecki .Znam już 3 slowa:
*dzien dobry- Bien di

A ja usłyszałam na dobranoc Buonanotte od seniora. On po włosku dobrze szprycha.Odpiwiedzialam mu Cio bambino  to sobie akurat tylko przypomniałam ,to się smiał
02 maja 2022 22:09 / 4 osobom podoba się ten post
Tu jest niedaleko las więc lisy podobno podchodzą do domów.Jeszcze nie widziałam żadnego z rudą kitą.Chociaz jak wiewiórki są czarne to może i lisy też Kto ich tam wie.

02 maja 2022 23:40 / 5 osobom podoba się ten post
Konwalia08

*dzien dobry- Bien di

Mnie nie zablokowało tylko dzień mija pięknie i przyjemnie i nie było czasu pisać ?
W hotelowej restauracji dzisiaj pomyślałam o Tobie ,bo naprawdziwny Włoch  śpiewał na żywo. Pięknie. Potańcowałam nawet trochę w rytmach Itali-disco 

03 maja 2022 08:14 / 5 osobom podoba się ten post
To był wspaniały dzień. Pogoda piękna, słońce i błękitne niebo. Po drodze do Ostródy zahaczyłyśmy o Stare Jablonki.pierwszy chłodnik z botwinki w tym roku zaliczony. Mamy zadanie do wykonania-rozejrzeć się gdzie można fajnie spędzić czas w większym gronie. Hotel Anders w Starych Jabłonkach odpada. Otoczenie piękne, "na całych jeziorach my ",ale drigi bardzo a nie oferuje niczego co byłoby tej ceny warte. Ostróda u Willa Port super. 
Baseny trochę mały, ale popływać można. Inne atrakcje SPA super, obiadokolacja wyśmienita. No i położenie, też nad samym jeziorem.
Dzisiaj w drodze powrotnej chcemy zahaczyć, z ciekawości tylko,o Dylewskie Wzgorza Ireny Eris. Kawę może jakaś wypijemy, a co,na bogato?
I zajrzymy może jeszcze gdzieś 
A niżej jezioro w Starych Jabłonkach i Bujak na balkonie w Willa Port 

03 maja 2022 08:57 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

To był wspaniały dzień. Pogoda piękna, słońce i błękitne niebo. Po drodze do Ostródy zahaczyłyśmy o Stare Jablonki.pierwszy chłodnik z botwinki w tym roku zaliczony. Mamy zadanie do wykonania-rozejrzeć się gdzie można fajnie spędzić czas w większym gronie. Hotel Anders w Starych Jabłonkach odpada. Otoczenie piękne, "na całych jeziorach my ",ale drigi bardzo a nie oferuje niczego co byłoby tej ceny warte. Ostróda u Willa Port super. 
Baseny trochę mały, ale popływać można. Inne atrakcje SPA super, obiadokolacja wyśmienita. No i położenie, też nad samym jeziorem.
Dzisiaj w drodze powrotnej chcemy zahaczyć, z ciekawości tylko,o Dylewskie Wzgorza Ireny Eris. Kawę może jakaś wypijemy, a co,na bogato?

Pięknie
Pozdrawiam 
03 maja 2022 09:07 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

Takiej to dobrze ale należało Ci się po pracy  ?Pięknie 
03 maja 2022 09:30 / 2 osobom podoba się ten post
Konwalia08

*dzien dobry- Bien di

Retroromanski nie jest często w uzyciu- raczej unikat, ale czy to Schwytzerduutsch, czy Retroromanisch, to jeśli chcesz się uczyć- to zajdź do bliblioteki, bo w necie trudno znaleźć rzetelne materiały do nauki. Schwytzerduutsch też się zresztą rózni w zależnosci od kantonu. Ten ze srodkowej Szwajcarii ma domieszkę retroromańskiego z czym sie spotkałam w Bernie, ten z typowo niemieckojęzycznej częsci- to taki raczej zniekształcony niemiecki-dialekt Alemański, którego pewną formą też się posługują Bawarczycy .
Na temat retroromanskiego troszeczkę pod tym linkiem
https://podroze.se.pl/swiat/europa/szwajcaria/romansz-co-za-jezyk-i-kto-sie-nim-posluguje/5915/

03 maja 2022 09:37 / 4 osobom podoba się ten post
Anka1

Tu jest niedaleko las więc lisy podobno podchodzą do domów.Jeszcze nie widziałam żadnego z rudą kitą.Chociaz jak wiewiórki są czarne to może i lisy też Kto ich tam wie.

Podobno są nawer farbowane lisy