Takiej to dobrze ale należało Ci się po pracy ?Pięknie :buziaki1:

Robiła je moja przyjaciółka albo ktoś inny, Jej telefonem. Wsztstkie były w rozmiarze poniżej 500 kb. Nie wiem czemu, żadne nie chciało wejść. Musiałam zmniejszyć do 100 !

Takiej to dobrze ale należało Ci się po pracy ?Pięknie :buziaki1:
Pięknie:aniolki:
Pozdrawiam :-)
Retroromanski nie jest często w uzyciu- raczej unikat, ale czy to Schwytzerduutsch, czy Retroromanisch, to jeśli chcesz się uczyć- to zajdź do bliblioteki, bo w necie trudno znaleźć rzetelne materiały do nauki. Schwytzerduutsch też się zresztą rózni w zależnosci od kantonu. Ten ze srodkowej Szwajcarii ma domieszkę retroromańskiego z czym sie spotkałam w Bernie, ten z typowo niemieckojęzycznej częsci- to taki raczej zniekształcony niemiecki-dialekt Alemański, którego pewną formą też się posługują Bawarczycy .
Na temat retroromanskiego troszeczkę pod tym linkiem
https://podroze.se.pl/swiat/europa/szwajcaria/romansz-co-za-jezyk-i-kto-sie-nim-posluguje/5915/
Fotki niestety, te wstawione, zmniejszone, bardzo złej jakości :-(
Robiła je moja przyjaciółka albo ktoś inny, Jej telefonem. Wsztstkie były w rozmiarze poniżej 500 kb. Nie wiem czemu, żadne nie chciało wejść. Musiałam zmniejszyć do 100 !:zaskoczenie1:
Dzięki:aniolki:ale najpierw to ja powinnam dobrze ogarnąć niemiecki .Sprzedać się już nie dam z gramatyką idzie mi całkiem dobrze, ale ja osobiście uważam że jeszcze ciągle muszę wzbogacać słownictwo i rozwijać mowę potoczną czyli praktyka czyni mistrza .Dlatego sądzę że jeśli opiekunki czy opiekunowie którzy znają język b dobrze czy biegle tym bardziej powinni się skusić i spróbować pracy w Szwajcarii.Chociaż jeden raz ?
Dzięki:aniolki:ale najpierw to ja powinnam dobrze ogarnąć niemiecki .Sprzedać się już nie dam z gramatyką idzie mi całkiem dobrze, ale ja osobiście uważam że jeszcze ciągle muszę wzbogacać słownictwo i rozwijać mowę potoczną czyli praktyka czyni mistrza .Dlatego sądzę że jeśli opiekunki czy opiekunowie którzy znają język b dobrze czy biegle tym bardziej powinni się skusić i spróbować pracy w Szwajcarii.Chociaż jeden raz ?
Ale dlaczego powinni spróbować w Szwajcarii? Spełniam te wszystkie kryteria ....ale Szwajcaria mnie w ogóle nie pociąga jako rynek pracy, z różnych przyczyn? To gorsza jestem? Bo nie chcę do "elyty" ? dołączyć ..sorry, ale na tym kraju się świat nie kończy
Ale dlaczego powinni spróbować w Szwajcarii? Spełniam te wszystkie kryteria ....ale Szwajcaria mnie w ogóle nie pociąga jako rynek pracy, z różnych przyczyn? To gorsza jestem? Bo nie chcę do "elyty" ? dołączyć ..sorry, ale na tym kraju się świat nie kończy