Jak minął dzień 13

03 maja 2022 10:10 / 3 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Takiej to dobrze ale należało Ci się po pracy  ?Pięknie :buziaki1:

Fotki niestety, te wstawione, zmniejszone, bardzo złej jakości 
Robiła je moja przyjaciółka albo ktoś inny, Jej telefonem. Wsztstkie były w rozmiarze poniżej 500 kb. Nie wiem czemu, żadne nie chciało wejść. Musiałam zmniejszyć do 100 !
03 maja 2022 10:11 / 3 osobom podoba się ten post
Anka1

Pięknie:aniolki:
Pozdrawiam :-)

Dziękuję i  też pozdrawiam 
03 maja 2022 15:07
03 maja 2022 19:58 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Retroromanski nie jest często w uzyciu- raczej unikat, ale czy to Schwytzerduutsch, czy Retroromanisch, to jeśli chcesz się uczyć- to zajdź do bliblioteki, bo w necie trudno znaleźć rzetelne materiały do nauki. Schwytzerduutsch też się zresztą rózni w zależnosci od kantonu. Ten ze srodkowej Szwajcarii ma domieszkę retroromańskiego z czym sie spotkałam w Bernie, ten z typowo niemieckojęzycznej częsci- to taki raczej zniekształcony niemiecki-dialekt Alemański, którego pewną formą też się posługują Bawarczycy .
Na temat retroromanskiego troszeczkę pod tym linkiem
https://podroze.se.pl/swiat/europa/szwajcaria/romansz-co-za-jezyk-i-kto-sie-nim-posluguje/5915/

Dziękiale najpierw to ja powinnam dobrze ogarnąć niemiecki .Sprzedać się już nie dam z gramatyką idzie mi całkiem dobrze, ale ja osobiście uważam że jeszcze ciągle muszę wzbogacać słownictwo i rozwijać mowę potoczną czyli praktyka czyni mistrza .Dlatego sądzę że jeśli opiekunki czy opiekunowie którzy znają język b dobrze czy biegle tym bardziej  powinni się skusić i spróbować pracy w Szwajcarii.Chociaż jeden raz ?
03 maja 2022 20:12 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Fotki niestety, te wstawione, zmniejszone, bardzo złej jakości :-(
Robiła je moja przyjaciółka albo ktoś inny, Jej telefonem. Wsztstkie były w rozmiarze poniżej 500 kb. Nie wiem czemu, żadne nie chciało wejść. Musiałam zmniejszyć do 100 !:zaskoczenie1:

Ja Cie rozpoznałam i to bez okularów które od 2 dni noszę jak binokle bo mi kaputły.Musze niestety tu jakieś kupić ale w Meilen,  to sąsiednia mieścina.☺
03 maja 2022 20:58 / 2 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Dzięki:aniolki:ale najpierw to ja powinnam dobrze ogarnąć niemiecki .Sprzedać się już nie dam z gramatyką idzie mi całkiem dobrze, ale ja osobiście uważam że jeszcze ciągle muszę wzbogacać słownictwo i rozwijać mowę potoczną czyli praktyka czyni mistrza .Dlatego sądzę że jeśli opiekunki czy opiekunowie którzy znają język b dobrze czy biegle tym bardziej  powinni się skusić i spróbować pracy w Szwajcarii.Chociaż jeden raz ?

Z retroromanskiego te trzy słówka, może jeszcze kilka podane w słowniczku pod linkiem wystarczą zupełnie :) I Szwajcarzy nie mówią w tym dialekcie, ale niewielka ich część. A Schwytzerduutsch to jest własnie ich mowa potoczna, posługują się nią na codzien, w każdym regionie ten dialekt od siebie się różni. Pobędziesz trochę dłużej to się  rozeznasz. W ogóle w CH basic to oprócz niemieckiego to angielski i francuski. Uważam, ze równie ważne. Można się i dwóch czy trzech języków uczyć równolegle, tym bardziej , że wokół jest środowisko gdzie można je zastosować. Co do Szwajcdojcza- trzeba rozmawiać, słuchać, ale  oni też piszą w tym języku :) Migros organizuje kursy, kiedyś się interesowałam, ale...przekazują tam na chybcika w Höhdeustchu, jakies wstawki z dialektu wrzucali i to wsio. Nie o to mi chodziło. To wypytałam Szwajcarów gdzie mogę materiały znaleźć, bo w necie mało, własnie te 3 czy parę słów na krzyż. Nic specjalnego, a ten język jest preferowany, można na wyższe stawiki liczyc zaczynając juz od opieki domowej, bo starsi ludzie chętniej rozmawiają własnie w tym języku.Na osobę z demencją tez można trafic, gdzie porozumienie się z nią w dialekcie jest znacznie łatwiejsze. Poza tym jeżeli chodzi o mnie, to taki własnie spiewny, zmiękczony dialekt świetnie wpada w ucho i nie wysuszają się od niego usta, jak po niemieckim :) 
03 maja 2022 21:04 / 2 osobom podoba się ten post
A dziś...Ogólnie amore dolce vita. Ani jakoś nie polegiwałam, ani nie zasuwałam jak mały Kazio, po prostu co trzeba było , to samo powstawało, bo dom własny. I znalazłam już sukienkę, a nawet parę ich typów. Ale od jednej projektantki. Miłość od pierwszego wejrzenia -Kasia Zapała. Przystępna cena, świetne wykonanie, elegancja, oryginalność i prostota w jednym. I love it ! Jutro juz zamówię wg własnych preferencji, bo czas leci. 
04 maja 2022 17:00
Który temat wam leży? A może wiersz?

https://arkusze.pl/matura-jezyk-polski-2022-maj-poziom-podstawowy/

Bo o czytanie ze zrozumieniem, to nawet nie pytam. 
Młodzież skomentowała:
"przyjemne".
04 maja 2022 19:47 / 3 osobom podoba się ten post
Kolejny dzień M ja powoli . Zakupy , kijki ,  obiad , rower wieczorem . Teraz już laba i chyba wcześniej 
04 maja 2022 20:00 / 3 osobom podoba się ten post
Kolejny dzień minął szczęśliwie Pdp.na zmianę pogody dużo śpi ale je fajnie, dziś białe szparagi które nazwała rarytasem(dobra cena w tym tyg.) .Na kolacje ma polską sałatkę i przeszczesliwa ogląda tv .O lodach nawet nie wspomnę z truskawkami i bitą smietaną.Sąsiadowi nagadała bo przyszedł w odwiedziny i bez pytania jej okno otworzył. ?Do tej pory mamy z PDP bardzo fajne relacje ?Oby tak dalej Od sąsiada dostałam coś słodkiego, jakieś ciasto nazwy nie powtórzę, a że on innej nacji a ciasto wg.  ich przepisu to już w ogóle magia ale dobre. Zrobię im też sałatkę niech spróbują.Pojade z nimi do Zurychu autem następnym razem jak będę miała wolne .☺ 
04 maja 2022 22:37 / 4 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Dzięki:aniolki:ale najpierw to ja powinnam dobrze ogarnąć niemiecki .Sprzedać się już nie dam z gramatyką idzie mi całkiem dobrze, ale ja osobiście uważam że jeszcze ciągle muszę wzbogacać słownictwo i rozwijać mowę potoczną czyli praktyka czyni mistrza .Dlatego sądzę że jeśli opiekunki czy opiekunowie którzy znają język b dobrze czy biegle tym bardziej  powinni się skusić i spróbować pracy w Szwajcarii.Chociaż jeden raz ?

Ale dlaczego powinni spróbować w Szwajcarii? Spełniam te wszystkie kryteria ....ale Szwajcaria mnie w ogóle nie pociąga jako rynek pracy, z różnych przyczyn? To gorsza jestem? Bo nie chcę do "elyty" ? dołączyć ..sorry,  ale  na tym kraju się świat nie kończy 
04 maja 2022 23:05 / 4 osobom podoba się ten post
melania

Ale dlaczego powinni spróbować w Szwajcarii? Spełniam te wszystkie kryteria ....ale Szwajcaria mnie w ogóle nie pociąga jako rynek pracy, z różnych przyczyn? To gorsza jestem? Bo nie chcę do "elyty" ? dołączyć ..sorry,  ale  na tym kraju się świat nie kończy 

Jak cię nie kręci to ok ?
Czy jesteś gorsza czy lepsza nie mnie to oceniać ,to był mój luźny wpis a odebrałaś jak chciałaś i szczerze nie ma to dla mnie znaczenia 
05 maja 2022 07:23
melania

"  "elyty" ?  "

"Czy to służka, czy królowa,
Każda dupa jednakowa.
Czy w Szwajcarii, czy w Iranie,
Wszystkie z rana czeka...".

Param się tym dość długo z jednym skutkiem. Elitarnym. W białych rękawiczkach.
I zawsze najlepiej jest tam, gdzie nas nie ma.
Serio serio. I tyle, by nie zamędzać z rana.

05 maja 2022 07:28
Co myślicie o dzisiejszej Unii Europejskiej?
To jest dopiero szambo "elit".
Kiedy kres?
A może powrót do założeń początkowych?
05 maja 2022 09:29 / 3 osobom podoba się ten post
melania

Jesli już się jakiś czas w Szwajcarii popracuje, to już to poczucie, że się Pana Boga za nogi złapało z powodu przekroczenia granic UE-przechodzi- choć u mnie nie pojawiło się wcale. Pracowac trzeba wszędzie, a np czas wolny jest standartem , nie luksusem :)
Z kryteriami bym polemizowała. Ceniony jest szwajcdojcz bardziej niż hochdojcz - wsród Szwajcarów. Nie piszę o firmach, które stawiają wymagania kandydatom ,aby zdobyc klienta, ale za tym niekoniecznie idzie nie wiadomo jaka pensja. 
Hochdojcz w CH na poziomie B2  w mowie jest wymagany od cudzoziemców przy staraniu sie o pozwolenie na pobyt typu C- w pismie A2, przy staraniu się do pracy w korporacjach, IT, ale to ostatnie nam chyba nie grożi :)
Tak , ze nikt niczego nie powinien, każdy kowalem swojego losu. Amen :)