Jak minął dzień 14

18 lutego 2023 07:32 / 5 osobom podoba się ten post
tina 100%

A ja pewnie tylko się  trochę zdrzemnę, póki co czytam popijając herbatę.
W międzyczasie syn mi przekazał niepomyślną wiadomość. U młodych wszystko dobrze, ale kuzyn synowej , któremu wczoraj urodzil się synek odchodzi od zmysłów, bo maluszek jest pod respiratorem a dziś jeszcze przykleiła się sepsa.
Ciąża była przenoszona. 3 dni indukowano poród, zanim ruszył. Mimo , że juz wówczas powinni brać pod uwagę cesarkę, to zwlekano z decyzją do momentu, gdy był wyrażny problem z tętnem dziecka , ale wtedy dziecko już się rodzilo. Efekt? Mały się opił wód plodowych i dziś jest w cięzkim stanie. Wszystko z powodu powrotu do natury w wyniku braków kadrowych wśrod anestezjologów. Oby dzidzia z tego wyszła. 

Trzymam kciuki za maleństwo...
18 lutego 2023 09:31 / 4 osobom podoba się ten post
Damessa

Trzymam kciuki za maleństwo...:aniolki::-(

18 lutego 2023 09:37 / 4 osobom podoba się ten post
Dusia1978

:aniolki: Będzie dobrze, musi być. A tak na marginesie służba zdrowia nasza w opłakanym stanie jak cały kraj.
Oj gdzie te nasze dzieci mają szukać szczęścia? 

Ps. Popijam herbatkę bo za godzinkę bys. Wieje , że aż strach wychodzić. ??? 
Spokojnej reszty nocy i spokojnego dnia dla Was opiekunkowo. ☕?☕

U nas i specjaliści są gorzej opłacani niż np. w DE czy CH. Dlatego coraz więcej młodych i wykształconych decyduje się pracowac gdzie indziej niż w Polsce. Zrozumiałe. Są na dorobku, zakładają rodziny-kasa potrzebna a i jest satysfakcja z porządnej pensji po latach często trudnych studiów. Nie wspominając już o wszelkich bonusach, czy możliwosci dalszej edukacji. Zwłaszcza w zawodach technicznych kadry brak wszędzie i pracownicy są poszukiwani. Dlaczego młodzi mieliby nie skorzystać? 
18 lutego 2023 09:44 / 8 osobom podoba się ten post
Gusia29

Super ?
Odpoczywaj a ja już zmykam, żeby nie przeszkadzać w tym :dobranoc2:?

Jeszcze internet mi szwankuje, chyba muszę odpocząć od niego
Tutaj się przywitam i pożegnam życząc wszystkim wspaniałego weekendu
18 lutego 2023 09:56 / 6 osobom podoba się ten post
Malgi

Jeszcze internet mi szwankuje, chyba muszę odpocząć od niego:modlmy sie:
Tutaj się przywitam i pożegnam życząc wszystkim wspaniałego weekendu:angel1:

Wzajemnie, odpoczywaj Malgi
18 lutego 2023 18:32 / 8 osobom podoba się ten post
Idę na spacer do Rossmanka, bo od tego chorowanua wszystko mnie boli. Bym Loda zjadła ale trochę się boje i gardło.. 
18 lutego 2023 18:57 / 8 osobom podoba się ten post
Jaki był? Bardzo stresujacy,albo ja muszę dać sobie na wstrzymanie.Demencja u Seniorki postąpiła bardzo do przodu.Sama nie czuję się dobrze,bo wysiadło mi kolano,a tu-nie ma, że boli.Myli juz drzwi,łazienki,co chwilę pytała się o Rodziców,wiem to objawy choroby...Potem koledowanie z telefonem i rozmowa z Siostrą,wtedy poszłam na górę odpocząć na chwilę.A ona myk i sama po schodach do swojej sypialni,myslałam, że zejdę na zawał.No i miala trudnosci z powrotem na dół, cała się trzesla, aż w końcu usiadła na górnych schodach i musialam poczekac, aż się uspokoi.W poludnie znowu pisalam do Syna o barierki zabezpieczajace,ale nawet nie odpisał.Zastawianie na dole krzeselkami nie zawsze zdaje egzamin,bo potrafi już odsunąć je i wejść.Rece opadają na te niemieckie rodziny.Czuję się jakbym przerzuciła dziś kilka ton węgla...E, idę na YouTube.Trzymta się barierek.
18 lutego 2023 19:12 / 7 osobom podoba się ten post
To ja jedynie "najcięższe" chwile mam, jak wstanie z fotela, oczywiście przy mojej pomocy i asekuruję go przy dojściu do łazienki i z powrotem. Już trzy razy słaniał się na nogach, raz mi Ute pomogła go do pionu postawić. Być może zmienię laskę na ten wózek zakupowy czterokółkowy, tak jak fizjoterapeutka z nim ćwiczy chodzenie. 
18 lutego 2023 19:20 / 7 osobom podoba się ten post
No i troszkę mi się plany pozmieniały. Jednak Lucerna poczeka do marca po 10 -tym.Bilet w Gemeinde można przez internet zarezerwować wcześniej bo mało ich tam ,trzeba kontrolować. Żeby w dobrą w pogodę się wbić to też ważne a kosztuje 40f.Taniej niż w COOP-ie bo tam 49 i na dodatek tu gdzie jestem nie ma a akcją tylko do jutra.Zaś w kasie miła przy BH pani sprzedaje go za 60 f. 
Ale przy okazji  pani wytłumaczyła mi co to Halbtax (185 f na rok) .Jak się to cudo wykupi to można w CH za pół ceny bilety kupować. Jak ktoś dużo zwiedza to opłaca się bardzo .
sbb.ch/halbtax -Jak ktoś chce zerknąć ? 
A więc Kyburg busem zostaję na wolny dzień, szkoda tylko że zamek od środka dopiero od1.04  otwarty ?
18 lutego 2023 19:24 / 5 osobom podoba się ten post
Luke

To ja jedynie "najcięższe" chwile mam, jak wstanie z fotela, oczywiście przy mojej pomocy i asekuruję go przy dojściu do łazienki i z powrotem. Już trzy razy słaniał się na nogach, raz mi Ute pomogła go do pionu postawić. Być może zmienię laskę na ten wózek zakupowy czterokółkowy, tak jak fizjoterapeutka z nim ćwiczy chodzenie. 

A chodzik? Mu się dobrze pracowalo z krzesłem toaletowym w roku chodzika.
18 lutego 2023 20:13 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

A chodzik? Mu się dobrze pracowalo z krzesłem toaletowym w roku chodzika.

Tak, myślałem właśnie o tym chodziku czterokołowym, co funkcje i na zakupy ma. Jest na dole. A toaletowego używam jedynie u góry i fajnie, że się wymieszczam z nim z łóżka do łazienki i z powrotem. Właśnie poprzedniczka u góry używała TYLKO laski tej czteronożnej i trzy razy się jej pdp wypieprzył, bo ciasno, żeby obok iść i go asekurować.  
18 lutego 2023 20:18 / 6 osobom podoba się ten post
Witam serdecznie.  Dotarłam przed chwilą. Syn i synowa seniorki mnie przywitali. Babcia do poniedziałku w szpitalu. Jutro napiszę więcej. Sana w pustym domu. Lodówka zaopatrzona . i barek tez. ??? 
Jutro napiszę wiecej. Dobranoc ?
19 lutego 2023 16:24 / 4 osobom podoba się ten post
Zew natury..3 godz.spacer po lesie 
19 lutego 2023 17:49 / 3 osobom podoba się ten post
Damessa

Zew natury..3 godz.spacer po lesie :-)

Demessa, chyba Cię znielubię przez te Twoje fotki, jak możesz pokazywać się na letniaka kiedy ja  muszę rękawiczki zakładać jak na dworze telefonuję ??. A tak serio to zazdroszczę tego ciepełka. U mnie nudy ☹. Upiekłam parę rogalików z marmoladą ale prawie wszystkie sama zjadłam. Babcia wciągnęła niemal całą paczkę  schoco cookies kiedy byłam na spacerze i teraz nie ma na nic ochoty. Wcale się nie dziwię że ma sodbrennen,też bym miała. Na spacer nie dała się namówić. Ograłam ją w "piramiden spiel", ale trochę mi w tym pomogła. Coś dzisiaj ma gorszy dzień, wszystko jej się myli. Zamiast jechać do celu to przestawiała pionki w kierunku "domku ". Spróbowałam ją  raz, delikatnie,  naprowadzić na właściwy tor ale zauważyłam że zaczyna się denerwować, to grałyśmy dalej spokojnie, każda w swoim kierunku. Ważne że była czymś zajęta. Chyba się jeszcze przespaceruję bo inaczej zasnę. Niedziela niby nie różni się tutaj od innych dni tygodnia, a ciągnie się jakoś i końca dnia nie widać. Też tak macie?
Spokojnego wieczoru życzę 
19 lutego 2023 18:00 / 3 osobom podoba się ten post
Ja nawet przestałam chorować i zrobiłam makaron domowy  Byłam dwa razy na spacerze, ale jest szaroburo i pada co rusz. 
Teraz zrobię przegląd lodówki , zamrażarki. Szafki z zapasami. Powoli trzeba zacząć wyjadanie.
Ryłko chleb, bułki , ser , twarożek ,  wędliny owoce warzywa dokupie.
J szcze tylko do niedzieli i w czwartunio do domku. 
Jutro bilet kupię