Powitajki przy kawie 73

10 lutego 2023 11:53 / 8 osobom podoba się ten post
Dzień dobry. Szaro za oknem. Słońca dzisiaj jeszcze nie widziałam. Zasiedziałam się do nocy w "Ostatniej księgarni w Londynie " a dzisiaj skończyłam właśnie ją czytać. Odkładam książkę na półkę a sama biorę się do pracy. Wykorzystuję na maxa ten luz, na który jeszcze mogę sobie pozwolić. Fajne uczucie. 
Dusi życzę bezpiecznej drogi do domu i zasłużonego odpoczynku. Relaksuj się, ładuj akumulatory ,nabieraj sił przed kolejnym wyzwaniem. Obyś trafiła na ciepłych, serdecznych ludzi. Takie "Niemce " też się zdarzają ?
Wszystkim dobrego dnia życzę 
10 lutego 2023 13:02 / 6 osobom podoba się ten post
Kika67

Dzień dobry. 
Pięknie, słonecznie dzisiaj za oknem :piekna_zima:
Z powodu ostatnich wypadków na drodze busów, autobusów ?zdecydowałam, że jadę do pracy pociągiem :radosc1:
Dawno się do tego przymierzałam, rozważałam również samolot, ale spróbuję jak przebiegnie podróż pociągiem. 
Wyjazd z domu około godziny 9 30. 
Na miejscu będę o 19. Super, wyśpię się przynajmniej. Koszt około 100 euro, więc tyle samo co bus kosztuje. 
Proszę trzymać kciuki, bo mam dwie przesiadki, jedna w Wiedniu, a druga w Salzburgu ?
Ostatnie dni urlopu wypełnione terminami po brzegi, przeważnie spotkania towarzyskie ?:zakochany2::szampan::glodny::gathering::wspolny posilek:
Miłego dnia Wszystkim życzę :najlepszego3:

Witaj w klubie Deutsche Bahn  
10 lutego 2023 14:24 / 4 osobom podoba się ten post
dorotee

Witaj w klubie Deutsche Bahn :ferrari: 

10 lutego 2023 14:52 / 4 osobom podoba się ten post
Luke

A ja Ci odkurzanie dziś zaplanowałem :-(
:smiech3:

Spokojnie, odkurzacz poczeka do poniedziałku
10 lutego 2023 16:02 / 5 osobom podoba się ten post
Kika67

:piatka:

Jaka trasę jedziesz?!ja mam prosto. Bydgoszcz Berlin Düsseldorf
10 lutego 2023 16:08 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

Jaka trasę jedziesz?!ja mam prosto. Bydgoszcz Berlin Düsseldorf:-)

Na Bajery najprościej przez Czechy, a do granicy z CZ ma kilka kilometrów 
10 lutego 2023 16:15 / 4 osobom podoba się ten post
Kika67

Dzień dobry. 
Pięknie, słonecznie dzisiaj za oknem :piekna_zima:
Z powodu ostatnich wypadków na drodze busów, autobusów ?zdecydowałam, że jadę do pracy pociągiem :radosc1:
Dawno się do tego przymierzałam, rozważałam również samolot, ale spróbuję jak przebiegnie podróż pociągiem. 
Wyjazd z domu około godziny 9 30. 
Na miejscu będę o 19. Super, wyśpię się przynajmniej. Koszt około 100 euro, więc tyle samo co bus kosztuje. 
Proszę trzymać kciuki, bo mam dwie przesiadki, jedna w Wiedniu, a druga w Salzburgu ?
Ostatnie dni urlopu wypełnione terminami po brzegi, przeważnie spotkania towarzyskie ?:zakochany2::szampan::glodny::gathering::wspolny posilek:
Miłego dnia Wszystkim życzę :najlepszego3:

Pociąg fajna sprawa ale co Cie na tą Austrie tak wywiało??????? 
10 lutego 2023 16:32 / 5 osobom podoba się ten post
Luke

Na Bajery najprościej przez Czechy, a do granicy z CZ ma kilka kilometrów :-)

Kika jeszcze Wiedeń zwiedzi 
10 lutego 2023 16:51 / 6 osobom podoba się ten post
magmab

Widocznie wyszukiwarka dała taką najkrótszą i optymalną trasę  Mieszkamy przy granicy z Czechami, chociaż 60 km od siebie. Dlatego też kiedyś jeździłem prywatnie do Monachium czy też do Włoch właśnie przez Czechy
10 lutego 2023 17:21 / 7 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Inaczej to wyglądało jak byłam miesiąc temu . Stan się drastycznie pogorszył a że nie chora nie ma specjalistycznej pomocy to już nie moja wina. Ja chciałam jej pomóc ale nie beton i moja walka z wiatrakami na nic idzie więc odpuszczam. To kiedyś się zemści na kimś . 

Było-minęło Dusiu. Pewnie jestes już w drodze do domu a stres już sobie poszedł. Jasne , że tak, zrobiłas to co wolno robić opiekunce. Przecież nie zrobisz zastrzyku z Diazepamem na przedlużający się atak drgawkowy, bo nie zawsze da się przeczekać. Tu już musi zadziałac niemiecka słuzba zdrowia. 
Szukaj szteli z jakąs miłą babcią czy dziadkiem. Niech sobie już będą zapomnialscy i nawet trochę dementywni. Jeżdzilam na taką sztelę kilka lat . Babcia inteligentna i bardzo ciekawa osoba. Owszem, powtarzała w kółko te same historyjki , bądż pytała się wielokrotnie o to samo, ale to nie było w ogole męczące. Czasem wystarczy znać mechanizm, dlaczego tak się dzieje. Nic trudnego. Trzym się .
Oraz dzień dobry Forumkom i Forumku :) 
10 lutego 2023 17:27 / 5 osobom podoba się ten post
dorotee

Luke te dżemy niemieckie to są jak wino , im starsze tym lepsze i jest ich więcej :chaplin:
Podział obowiązków pozwala uniknąć konfliktu. 
My przybywamy  i w dobroci serca odsuwamy męża żonę od obowiązków. W dodatku wszystko wuemyvi robimy lepiej.
Już bym się chyba nie porwała na małżeństwo :chaplin:
Ostatni promocyjny mężowie Anton u stary Rudolf nie dość z oszcwdni. , Brudni to jeszcze mnie gotować uczyć chcieli. 
Doceniam wtedy moja Margaretkę :chaplin:
Dzisiaj rano przyszła do mnie  ,  trochę wcześnie bo i 7 czy ma mi te zrobić kaffke .
To ja te wstałam i naleśniki z malinami przyrAezilam.

Na taki urodzaj dźemowy jeszcze nie trafiłam, ale bylam na szteli, gdzie było mnóstwo miodu. Całe szczęscie to produkt nie psujący się .
Co do seniorów niemieckich, to oni często oceniają kogoś bazując na stereotypach, a Polacy to nizsza nacja niż Niemcy i uznali, że mogłas czegoś tam nie wiedzieć czy cuś :) Trzeba dużo cierpliwości, aby zmienic postrzeganie, ale coś tam da się zdziałać w tej kwestii. 
10 lutego 2023 20:40 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Kika jeszcze Wiedeń zwiedzi :chaplin:

Oby nie tym razem, ale w przyszłości pewnie tak, znając sobie ?
Jest pociąg nocy, który jest w Wiedniu o 7 rano więc miałabym dużo czasu na zwiedzanie
10 lutego 2023 20:43 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Widocznie wyszukiwarka dała taką najkrótszą i optymalną trasę :-) Mieszkamy przy granicy z Czechami, chociaż 60 km od siebie. Dlatego też kiedyś jeździłem prywatnie do Monachium czy też do Włoch właśnie przez Czechy

To bardzo dziwne, bo córka mi obczaiła wszystko łącznie z cenami ?
Dla ciekawostki napiszę, że pociąg z Zebrzydowic do Wiednia w drugiej klasie jeszcze dwa tygodnie temu kosztował. 98 zł, aż trudno uwierzyć
10 lutego 2023 20:50 / 3 osobom podoba się ten post
magmab

Kochana, przez Czecy do Wiednia jadę, no inaczej się nie da. Ja prawie na samej granicy z Czechami mieszkam, do Austrii mam trochę dalej. Czasami na Bawarię busem przez Czechy i Austrię jechałam, ale wtedy w Gorzyczkach przrkraczaliśmy granicę i myk na autostradę. Kiedyś nawet w Kudowie. Przekraczaliśmy granicę ale to jak wracałam z Niemiec. Czasami też tylko przez Czechy . Możliwości jest wiele.
Może połączenie przez same Czechy pomijają Austrię też jest, ale to bym musiała patrzeć z Cieszyna. Teraz pracuję 30 km od Salzburga, to taka trasa wydała mi się najlepsza. 
10 lutego 2023 20:52 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

Na Bajery najprościej przez Czechy, a do granicy z CZ ma kilka kilometrów :-)

No nie wiem  ale następnym razem sprawdzę połączenia