Co dzisiaj gotujesz na obiad? 19

02 marca 2023 13:02 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Barszcz czerwony  ( krem ) robiony w cwaniaku ::-) .Jest pyszny a sosy , drinki , ciasta , cuda można robić i tylko jeden garnek ,który w dodatku  sam się umyje .

No i reszta fasolki ale już z ziemniakami,bez bagietki .

Kusisz tym cwaniakiem prawie tak ,jak moja synowa i bratowa. Obie mają tej samej firmy co Twój. Wiem,jakie cuda potrafi robić,oszczędność czasu i pracy. A ja dalej robię krem z buraków ,który uwielbiam,przy pomocy żyrafy albo dzbanka od Kenwooda. Ten z dzbanka bardziej kremowy ale więcej mycia,więc częściej żyrafa pracuje
02 marca 2023 13:15 / 3 osobom podoba się ten post
Bez cwaniaka,ale z żyrafą  zrobiłam dzisiaj kremową zupę porowo ziemniaczaną. Nie byłabym sobą,gdybym czegoś tam nie wymodziła. Dodałam  topionego serka gouda i...trochę soku jabłkowego. Prawie zawsze odejmuję trochę warzyw przed blendowaniu,a później dodaję je znów do zupy. Już na talerzach posypałam natką i oprószyłam moją ulubioną papryką wędzoną. Wyszło pysznie. Sałat als Vorspeise była,lodowa z szalotką,pomidorkami,w sosie jogurtowo-miodowo-musztardowym ,produkcji własnej. Na koniec jogurty-mango-wanilia i granatowy ,warstwami w szklaneczkach poukładane. Smacznie,ładnie i kolorowo?. Zupy zrobiłam więcej,jutro mam wolne to dziewczyny będą sobie miały gotowca .
02 marca 2023 13:32 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Bez cwaniaka,ale z żyrafą :-) zrobiłam dzisiaj kremową zupę porowo ziemniaczaną. Nie byłabym sobą,gdybym czegoś tam nie wymodziła. Dodałam  topionego serka gouda i...trochę soku jabłkowego. Prawie zawsze odejmuję trochę warzyw przed blendowaniu,a później dodaję je znów do zupy. Już na talerzach posypałam natką i oprószyłam moją ulubioną papryką wędzoną. Wyszło pysznie:mniam:. Sałat als Vorspeise była,lodowa z szalotką,pomidorkami,w sosie jogurtowo-miodowo-musztardowym ,produkcji własnej. Na koniec jogurty-mango-wanilia i granatowy :lol1:,warstwami w szklaneczkach poukładane. Smacznie,ładnie i kolorowo?. Zupy zrobiłam więcej,jutro mam wolne to dziewczyny będą sobie miały gotowca :-).

Granatowy to przeterminowsny sądząc po kolorze 
02 marca 2023 13:57 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Granatowy to przeterminowsny sądząc po kolorze :lol3::lol3:

No pacz,gupia ja,nie spojrzałam na datę przydatności tylko wg koloru wybrałam. Dobrze że nie wybuchł ,jak to granat potrafi 
02 marca 2023 14:57 / 4 osobom podoba się ten post
Zrobiłam sobie czosndoga , hit sprzed kilku lat na internecie. to jest petarda! 
 jak chłop przyjedzie, to już wiem co będziemy przez kilka dni jedli :D
Przepis ofkors na blogu

http://megs-88.blogspot.com/2023/03/czosndog.html

02 marca 2023 15:34 / 6 osobom podoba się ten post
Sałatkę z tortellini zrobiłam . Trochę zjadłam. Pycha. Jutro przyjdzie puzfrau Iwonka to zjemy resztę do śniadania. 
03 marca 2023 08:54 / 4 osobom podoba się ten post
Bitki wołowe w gęstym sosie do polania klusek z dziurką 

Sałata masłowa z sosem na ostro + parę pomidorów koktajlowych + papryka w piórka .

03 marca 2023 20:08 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Bitki wołowe w gęstym sosie do polania klusek z dziurką 

Sałata masłowa z sosem na ostro + parę pomidorów koktajlowych + papryka w piórka .

Jaki sos na ostro? Bo ja maslową to chyba tylko tradycyjnieumiem robić. Ze śmietaną,trochę soli,trochę soku z cytryny,trochę cukru i to wszystko.
04 marca 2023 06:55 / 4 osobom podoba się ten post
Dzisiaj upiekę  w rękawie schab ze śliwką.Zakupiłam u rzeźnika  i macerowałam prawie dwie doby .Miód, musztarda i świeży rozmaryn  ....
04 marca 2023 07:35 / 2 osobom podoba się ten post
Damessa

Dzisiaj upiekę  w rękawie schab ze śliwką.Zakupiłam u rzeźnika  i macerowałam prawie dwie doby .Miód, musztarda i świeży rozmaryn  ....:gotowanie:

O,matko,mniam,mniam 
04 marca 2023 07:47 / 3 osobom podoba się ten post
Damessa

Dzisiaj upiekę  w rękawie schab ze śliwką.Zakupiłam u rzeźnika  i macerowałam prawie dwie doby .Miód, musztarda i świeży rozmaryn  ....:gotowanie:

Napewno smaczne. W domu zrobię. Tutaj nie mam komu. Nawet sobie po kotleciki kupuję bo seniorka dalej nic nie je. 
Dziś jeszcze nie pomyślałam dla siebie nad obiadem. Może jakiegoś kotkecika , ziemniaki i surówką. 
04 marca 2023 08:01 / 3 osobom podoba się ten post
Dusia1978

:super: Napewno smaczne. W domu zrobię. Tutaj nie mam komu. Nawet sobie po kotleciki kupuję bo seniorka dalej nic nie je. 
Dziś jeszcze nie pomyślałam dla siebie nad obiadem. Może jakiegoś kotkecika , ziemniaki i surówką. 

Tu mam komu ,chociaż  porcyjki malutkieByli właściciele restauracji...lubią  dobre jedzenie.Atmosfera i Hausgeld b.dobry wiec wymyślam 
04 marca 2023 08:03 / 3 osobom podoba się ten post
Damessa

Tu mam komu ,chociaż  porcyjki malutkie:-)Byli właściciele restauracji...lubią  dobre jedzenie.Atmosfera i Hausgeld b.dobry wiec wymyślam :gotowanie:

Dodam jeszcze,że  poprzedni PDP też byli właścicielami  restauracji..taki zbieg okoliczności
04 marca 2023 08:08 / 3 osobom podoba się ten post
Damessa

Tu mam komu ,chociaż  porcyjki malutkie:-)Byli właściciele restauracji...lubią  dobre jedzenie.Atmosfera i Hausgeld b.dobry wiec wymyślam :gotowanie:

To ciesz się. Moja babcia wczoraj zawołała ( przypomniała sobie ) arbuza. Kupiłam. Wzięła raz do buzi i wypluła.  Widzę jak gaśnie ? i nic raczej już z tym nie zrobimy. Możemy tylko być.... 
Syn i synowa Ty masz jeść bo jestes młoda i musisz jeść. Jak na nią patrzę to i ja ochoty nie mam. ? Na pieniążki też tu nie narzekam. 
04 marca 2023 13:15 / 2 osobom podoba się ten post
Ja też mam komu gotować .
Dzisiaj była pyszna zupa krem z buraków,ziemniaki z koperkiem,kiełbaski małe (wege,te które lubię?), sałata rzymska,jogurt.