Powitajki przy kawie 77

07 września 2024 08:25 / 1 osobie podoba się ten post
Dzień dobry sobotnio, chłodno  nareszcie .Nie za długo pociesze się taka temp. ok 14 tej będzie już normalnie czyli + 30 st.C .
Życzę Wam chłodu , ale nie w sercach ,a.kto lubi ciepelko to niech tak ma .
Dobrego dnia życzę .
07 września 2024 08:39 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Zdradź więc proszę tę tajemnicę. Na wyjeździe opiekunki czasami narzekają,że oszczędzać bardzo muszą,to się pewnie ucieszą. Ja też się ucieszę :-)

Kładziesz na desce wątróbkę na plaskato przykrywadz dłonią i ostrym nożem kroisz  jak najcieńsze plastry ( gr. pergamin) pod dłonią . To chyba w poprzek takim ruchem zaznaczając okręg . Plastry im cieńsze tym lepiej .Po poruszeniu mąka kładziesz na rozgrzany smalec !!! na patelni .Obserwuj jak wątróbka puchnie  .Trzeba to robić migiem ( nie samolot) ,.bo cieniutkie plastry .Raz, dwa i do garnuszka .Potem parę kropli , pare dosłownie ,  przykryć pokrywką i  Ende . Nie zapomni o cebulce, która ja smażę oddzielnie i kładę na wierzchu przed przykryciem  .Solić na talerzu . Smacznego 
07 września 2024 08:40 / 1 osobie podoba się ten post
Nie będę edytować i literówkę poprawiać .Trudno ,takie czasy .
07 września 2024 08:51 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Kładziesz na desce wątróbkę na plaskato:-) przykrywadz dłonią i ostrym nożem kroisz  jak najcieńsze plastry ( gr. pergamin) pod dłonią . To chyba w poprzek takim ruchem zaznaczając okręg . Plastry im cieńsze tym lepiej .Po poruszeniu mąka kładziesz na rozgrzany smalec !!! na patelni .Obserwuj jak wątróbka puchnie :-) .Trzeba to robić migiem ( nie samolot) ,.bo cieniutkie plastry .Raz, dwa i do garnuszka .Potem parę kropli , pare dosłownie ,  przykryć pokrywką i  Ende . Nie zapomni o cebulce, która ja smażę oddzielnie i kładę na wierzchu przed przykryciem  .Solić na talerzu . Smacznego :mniam:

Dziękuję za zdradzenie tajemnicy . Teraz wiem,że dotąd źle ją kroiłam. Trzeba jak pierś z kurczaka na sznycle,a ja ciachałam jak na cienkie medaliony. Też była miękka ale na pewno spróbuję po Twojemu,niech będzie jeszcze smaczniejsza 
07 września 2024 09:07 / 2 osobom podoba się ten post
07 września 2024 09:20 / 2 osobom podoba się ten post
Dzień dobry,ja już po kawce,wypitej oczywiście na tarasie. U mnie też jeszcze rześko ,tylko 17 st,dzisiaj przyodziałam się w szlafrok,jednak jeszcze klapki na stopach,bez skarpetek . Ma być ciepło ale bez tropików,na szczęście też bez deszczu. Trzeba korzystać i zabrać seniorkę na dłuższy spacer. Może do OBI?
To ok 1,5 km stąd,lubię przechadzać się po dziale ogrodniczym,pewnie jakiś jesienny kwiatek na stół na tarasie przytargamy.Niestety,"moje "surfinie i pelargonie zastałam po powrocie zasuszone. Pelargonie udało mi się uratować ,surfinie wyrzuciłam . Ostatnio opiekunki zmieniały się tutaj średnio co dwa tygodnie,to i nie chciało im się robić tego,co do opiekunki nie należy . Ale podlewanie kwiatów to chyba jeszcze nie "psucie szteli "?. Pedepcia już nie śpi ,jeszcze doleża,zaraz zabiorę się za śniadanie a później Nią się zajmę . Qrcze,mimo windla ,dodatkowo z podpaską w środku ,budzi się platschnass. Często w nocy sama zmienia dół piżamy a rano znów mokra. Myślę że świadczy to o tym,że dobrze śpi i nie czuje,że musi pipi
Dobre i to,ale pralka codziennie w ruchu. Bety wietrzę na zewnątrz ,martwię się co będzie,kiedy ze względu na pogodę ,nie będę mogła ich na taras wynieść . Jak sobie radzicie,żeby smrodku moczu w sypialni nie było ? Okna otwarte ma cały dzień i całą noc,inaczej nie zaśnie ,ale rano ten odorek wyczuwam . Dużo pije,w tym dwa kubki herbaty z pokrzywy do południa ,więc i często na pipi biega. Bardzo dobrze,bo ma problemy z zatrzymywaniem wody, mimo tabletek. Ale widzę dużą różnicę w porównaniu do czerwca,nogi i pupa "schudły" i ogólnie "odchudzona " . Widzę że podkolanówki uciskowe,dwa razy w tygodniu masaż limfatyczny robią swoją robotę .
 Słonko coraz wyżej się wspina,niebo jaśnieje a ja spadam do kuchni i innych obowiązków .
Przyjemnego,spokojnego dnia życzę 
07 września 2024 10:32 / 2 osobom podoba się ten post
Dzien dobry , jako że nie opiekuję się juz jeden do jednego, czy dwóch to czuję się trochę nielegalnie :)
Gusiu- aby siuśków nie bylo czuć, to oprócz obowiązkowego wietrzenia tylko sprzątanie sypialni przy pomocy wody z octem i pranie pościeli, bo w nią ten niepożądany zapach wsiąka . Wszystko inne to "panierowanie " problemu :)

A ja po ogarnięciu domowych zadań, lecę na manicure. Nie hybryda, miałam parę razy i nie jestem zachwycona. Szkód jeszcze nie było, ale wystąpiły przesłanki, aby sobie pownioskowac, że po regularnym stosowaniu ( smażenie w lampie)- paznokcie by były w gorszej kondycji . Za tydzien skok do Polski z prezentami dla najmłodszego pokolenia :) 

Pogodnej, spokojnej soboty wam życzę :) 
07 września 2024 10:38 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Spróbuj kiedyś ,oprócz cebulki i jabłka,dodać trochę śmietany i majeranku. Ale pewnie  się powtarzam,chyba już o tym pisałam 

Marjanek daję- klasyka do mięsa czy podrobów, ale świetnie jak nie lepiej się sprawdza szałwia czy mięta. Do mięsa również. Przełamuje mdły smak tychże - tylko ostrożnie z ilością. Szczypta wystarczy aby uzyskać zefirek świeżosci, który dodatkowo podbija dodany póżniej pieprz. 
Robię też wątróbkę w pomidorach , albo w cieście. Jest wiele sposobów. 
Co do rodzaju, to preferuję drobiową. Cielęca jest delikatna i smaczna, ale mam emocjonalne opory przed jej spożyciem. Natomiast wieprzowa do zdecydowanie nie mój smak. 
07 września 2024 10:45 / 2 osobom podoba się ten post
Sobotnie dzień dobry  już po zakupach, zaraz trzeba brać się do szykowania obiadu 
Życzę wszystkim dobrego dnia 
07 września 2024 15:49 / 3 osobom podoba się ten post
Witam się z wami przy popołudniowej kawce i życzę miłego popoludnia
07 września 2024 21:32 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Kładziesz na desce wątróbkę na plaskato:-) przykrywadz dłonią i ostrym nożem kroisz  jak najcieńsze plastry ( gr. pergamin) pod dłonią . To chyba w poprzek takim ruchem zaznaczając okręg . Plastry im cieńsze tym lepiej .Po poruszeniu mąka kładziesz na rozgrzany smalec !!! na patelni .Obserwuj jak wątróbka puchnie :-) .Trzeba to robić migiem ( nie samolot) ,.bo cieniutkie plastry .Raz, dwa i do garnuszka .Potem parę kropli , pare dosłownie ,  przykryć pokrywką i  Ende . Nie zapomni o cebulce, która ja smażę oddzielnie i kładę na wierzchu przed przykryciem  .Solić na talerzu . Smacznego :mniam:

Również dziękuję za udzielenie tajemnicy ja też to robiłam inaczej, nie kroiłam tylko całą wkładałam na rozgrzany olej, wiesz co tak pryskała że myślałam że mi oczy wypali dobrze że mam okulary a kuchnię to do połowy wypaćkało.Nie wiem od czego to zależy bo nie zawsze tak pryska ale nie maczałam w mące . Może ktoś doradzi jak robić aby nie pryskało? 
08 września 2024 06:37 / 2 osobom podoba się ten post
Dzień dobry w niedzielę mojego j spokojnego dzionka wszystkim 
08 września 2024 09:08 / 2 osobom podoba się ten post
Dzień dobry opiekunkowo  spokojnej, leniwej niedzieli życzę 
08 września 2024 09:22 / 2 osobom podoba się ten post
Dzień dobry Opiekunki i Opiekunowie ☀️
Jeszcze trochę ciszy i spokoju . Moje poranne rytuały rozpoczęłam już przed ósmą. Kropi deszcz,niebo w kolorze szarego dymu,ptaki umilkły,nawet listek nie drgnie ale przyjemne 19st. Cisza przed burzą?,pomyślałam sobie i...mała burza nastąpiła,tyle że w gaciach Pedepci . Trzeba było się z g...em przywitać,umyć,przebrać,uspokoić,otrzeć łzy i zapewnić,że nic takiego się przecież nie stało ,zaprowadzić do łóżka ,posprzątać i cieszyć się pozostałym tylko dla mnie czasem. 
Pocieszę się jeszcze chwilą życząc wszystkim spokojnej,przyjemnej niedzieli 
08 września 2024 09:26 / 2 osobom podoba się ten post
Dzień dobry w niedzielę.Dziś nadal upał  Dziś też ma przyjechać córka do seniorki która mieszka daleko bo musi jechać ok 3 godz. ,jak przyjedzie to zapytam gdzie mieszka . Ciekawy będzie obiad bo razem mamy skonsumować ale to pdp zadecydowała co ugotować nawet trochę pomaga. Po obiedzie napiszę co to będzie wiem że kiełbasa smażona,ziemniaki i już w piątek samodzielnie pdp smażyła kapustę kiszoną na patelni,bez boczku tylko na oleju i podlewała wodą z kapusty. U nas to byłyby schabowe lub roladki a tu nic szczególnego. My Polacy to jednak bogato jemy. Może też i niezdrowo ale mięso musi być. Co kraj to obyczaj jak widać.Miłego i spokojnego dnia wszystkim.