Powitajki przy kawie 78

25 lutego 2025 18:29 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Nincia,jak to w życiu,jeden woli córkę a drugi teściową :-). Nie powiedziałabym,że starsza opiekunka jest lepsza od młodej . I jedna i druga może pracować ze starszymi ludźmi,być osobą pełna empatii i zrozumienia. Zdarza się,niestety,że starsze panie też jeżdżą do opieki,a w oczach mają tylko "ojro", wystarczy że coś tam ogarną i " niech się Niemce cieszą ,że w ogóle ktoś chce im tyłki podcierać". To usłyszałam od opiekunki w zbliżonym do mojego wieku. Czasami seniorzy wolą młodsze osoby,myślą ,i słusznie,że młoda ma więcej energii,jest silniejsza,nie łupie jej to tu,to tam. Znam młode dziewczyny,które zaczynały w wieku 21 lat,a ich podopieczni nie chcieli się z nimi rozstawać . Ania,moja młoda przyjaciółka,przez 4 lata opiekowała się mamą ,mojej innej przyjaciółki. Rodzina zasponsorowała jej najpierw kurs niemieckiego,pomogła w tłumaczeniach i załatwianiem formalności z uznaniem polskiej matury,wspierała w dalszej nauce aż Ania wylądowała w wyższej szkole sportowej w Kolonii. Jako opiekunka sprawdziła się w 100%,a dzięki pomocy rodziny seniorki,dzisiaj jest fizjoterapeutką ,trenerką i włascicielką
swojego studia Benecontura w Bonn. Młode ,jeśli mają predyspozycje i chęci do opiekowania się seniorami,nie muszą być gorsze od "życiowo doświadczonych" starszych opiekunek. Bywają nawet od nas lepsze .

Znam dwie siostry jedna jest dobra a druga jest zła  
A też bym nie powiedziała 
25 lutego 2025 18:32 / 3 osobom podoba się ten post
Marta1984

Jestem tu nowa😉

Marta wejdź na topik " Powitajki " tam wszystkie się meldujemy 
Witaj w gronie 
25 lutego 2025 18:47 / 3 osobom podoba się ten post
Również witam 
25 lutego 2025 18:49 / 3 osobom podoba się ten post
Witaj na pokładzie  .
25 lutego 2025 18:49 / 6 osobom podoba się ten post
Jak to mówią wszystko zależy od charakteru,i jeden lubi córkę a drugi teściową 
25 lutego 2025 20:02 / 5 osobom podoba się ten post
Witam Was wieczorową porą po przerwie znowu jestem w pracy 
25 lutego 2025 20:21 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

Znam dwie siostry jedna jest dobra a druga jest zła  
A też bym nie powiedziała :-)

Bywa że jeden brat jest księdzem z powołania,a drugi złodziejem 
25 lutego 2025 20:33 / 5 osobom podoba się ten post
Dobry wieczór . U mnie koniec krótkiej laby. Robota mnie dogoniła, ale już ją załawiłam - ogarnełam znaczy się .
Miłego wieczoru :) 
25 lutego 2025 20:40 / 6 osobom podoba się ten post
Gusia29

Nincia,jak to w życiu,jeden woli córkę a drugi teściową :-). Nie powiedziałabym,że starsza opiekunka jest lepsza od młodej . I jedna i druga może pracować ze starszymi ludźmi,być osobą pełna empatii i zrozumienia. Zdarza się,niestety,że starsze panie też jeżdżą do opieki,a w oczach mają tylko "ojro", wystarczy że coś tam ogarną i " niech się Niemce cieszą ,że w ogóle ktoś chce im tyłki podcierać". To usłyszałam od opiekunki w zbliżonym do mojego wieku. Czasami seniorzy wolą młodsze osoby,myślą ,i słusznie,że młoda ma więcej energii,jest silniejsza,nie łupie jej to tu,to tam. Znam młode dziewczyny,które zaczynały w wieku 21 lat,a ich podopieczni nie chcieli się z nimi rozstawać . Ania,moja młoda przyjaciółka,przez 4 lata opiekowała się mamą ,mojej innej przyjaciółki. Rodzina zasponsorowała jej najpierw kurs niemieckiego,pomogła w tłumaczeniach i załatwianiem formalności z uznaniem polskiej matury,wspierała w dalszej nauce aż Ania wylądowała w wyższej szkole sportowej w Kolonii. Jako opiekunka sprawdziła się w 100%,a dzięki pomocy rodziny seniorki,dzisiaj jest fizjoterapeutką ,trenerką i włascicielką
swojego studia Benecontura w Bonn. Młode ,jeśli mają predyspozycje i chęci do opiekowania się seniorami,nie muszą być gorsze od "życiowo doświadczonych" starszych opiekunek. Bywają nawet od nas lepsze .

Jedna z moich niegdysiejszych zmienniczek zaczynała w wieku 20 lat. Jak się zmieniałysmy miała 21. Życie jej po głowie nie głaskało. Wyjechała do opieki pomóc ojcu w utrzymaniu młodszego brata. Musiała szybko dorosnąć. Spisała się na medal a i opiekunką była bardzo serdeczną i kreatywną :) Jedna ze studentek też mnie kiedys zmieniała - nikt się nie skarżył. Nie lubię uogólnień - bo to nie od wieku zależy jaką kto jest opiekunką. Od życzenia klienta . czyli rodziny już tak i tym kierują się firmy, których rekruterzy jak widać nie zawsze taktownie potrafią odmówic osobie, jeśli akurat mają zapotrzebowanie na młode osoby. 
Tyle , że nie ma się czym przejmować. W innych firmach pewnie jest. Zróżnicowanie jak na rynku pracy i tyle. 
25 lutego 2025 20:41 / 4 osobom podoba się ten post
nincia

Mleczko oni nie powiedzieli mi tak dosłownie ale jak pytali o wiek to się wycofali z dalszą rozmową już nie pamiętam jak to ujęli. Niech im tam ja wiem że emerytki mają lepsze podejście do seniorów i ich bardziej rozumieją bo my to te starsze pokolenie i bardziej odpowiedzialne.Tak byliśmy wychowywanie aby mieć szacunek dla każdego. Nie zraziłam się tym bo najważniejsze jest podejście do seniora. Trzymajmy się razem i będzie dobrze.Póki zdrowie dopisuje to możemy jezdzić i jeszcze musi być chęć.:przytul aniola:

Ninciu- tych firm jak grzybów po deszczu. Nie ma sie czym przejmować. 
25 lutego 2025 20:51 / 5 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dzień dobry,jak ten czas popindala,dopiero co jeden minął ,a już kolejny piątek mamy :zaskoczenie1:. Tutaj też czuć,że wiosna nadchodzi. W czoraj na spacerze widziałam jak jakieś ptaszki kluczem czy w kluczu leciały i bardzo głośno między sobą gadały . Cieplej się zrobiło ,wczoraj 14st a dzisiaj ma być jeszcze więcej . Przesiedziałyśmy ze znajomymi bite dwie godziny na tarasie w kawiarni. Nawet kurtki porozpinałyśmy,bo taras zadaszony. Dzisiaj też w planie dłuższe wyjście ,słońce już wychodzi z ukrycia 🌞. Późno poszłam spać ,właściwie to już dobre dzisiaj było,bo tablet mi się wygodnie ustawił i nie chciałam go ruszać,żeby tego położenia nie zepsuć. Nie nie,żaden Netflix,na YouTube się zapatrzyłam i zasłuchałam . Z tą ,poleconą przez Tinę,Curly Madeleine się zasiedziałam . Qrcze,ile to roboty z tymi włosami,żeby były zdrowe i ładnie wyglądały . No do tej pory prawie wszystko źle robiłam,od mycia zaczynając :-(. Dużo się muszę nauczyć a przed tem "nakupić":-),ale zrobię to,bo tak sobie postanowiłam . Przynajmniej już wiem na 100%,że moje włosy to blond,delikatne,falowane,skręt 2B:lol1:. A teraz kończę kawę ,śniadanie już na pdp czeka więc uciekam żeby Ją na salony ze spalni wprowadzić . Przyjemnego,ciepłego i zdrowego dnia życzę :najlepszego3:

Dojdziesz do wprawy, dopasujesz najlepsze dla siebie kosmetyki- bedzie szybko szło :) Dobrze wiedziec jaki jest skręt, bo mozna szybciej dobrac wlasciwy kosmetyk do stylizacji, co jest istotne, bo sie mniej czlowiek przy ukladaniu namęczy. Przy twoim to żel na wykonczeniówke  Ja mam skręt mocniejszy- pianka mi wystarczy. 
25 lutego 2025 21:41 / 5 osobom podoba się ten post
tina 100%

Ninciu- tych firm jak grzybów po deszczu. Nie ma sie czym przejmować. 

Przecież wiem i wiecie co na początku mojej kariery opiekuńczej gdy szukałam z kim wyjechać to wypisywałam nazwy firm i już było ich 116 a teraz jest 3xtyle  i nazwy tak podobne że głowa boli ,
25 lutego 2025 22:21 / 4 osobom podoba się ten post
nincia

Przecież wiem i wiecie co na początku mojej kariery opiekuńczej gdy szukałam z kim wyjechać to wypisywałam nazwy firm i już było ich 116 a teraz jest 3xtyle :lol3: i nazwy tak podobne że głowa boli ,:figiel:

Ano widzisz,,,To jest w czym wybierać. Tylko tej uczciwej i akuratnej trzeba chcieć poszukać :) 
26 lutego 2025 05:15 / 4 osobom podoba się ten post
Doberek w środę, połowę tygodnia. Wczoraj na swoim wolnym przespałam przeszło dwie godziny,to mi było potrzebne.Dzisiaj córka zabiera matkę o 18 tej na trzy godziny. Niezbyt cieszy mnie tak późna pora powrotu,bo wieczorna toaleta napewno się przeciągnie.No i dzisiaj muszę wziąć się wreszcie za spakowanie walizki,bo ją rozbebeszyłam.
26 lutego 2025 07:04 / 5 osobom podoba się ten post
Witam środowo
Ja też muszę walizki pomału pakować i to co niepotrzebne do auta wpakować
Po południu ma przykechać córka, aby się pożegnać to chyba jakieś ciasteczka upiekę
Miłego dnia wszystkim