Na jak długo zwykle wyjeżdżacie na stelle?

28 września 2014 08:06 / 1 osobie podoba się ten post
Ja sobie własnie policzyłam ,że poza jednym razem kiedy byłam 4 miechy to zwykle 5-6-7 tygodni najdłużej.Nie lubie takich długich pobytów.Najchętniej bym jeździła miesiąc na miesiąc:)
28 września 2014 08:18
@kasia63,kiedy wracasz na sztelle znowu? ;(
28 września 2014 08:28 / 1 osobie podoba się ten post
Magdalena_Sewicka

@kasia63,kiedy wracasz na sztelle znowu? ;(

Nie wim jeszcze dokładnie.W pierwotnym planie chciał gdzies na skoczka w listopadzie  ale przemyslałm i chyba w domku posiedzę do grudnia-prawdopodobnie na swięta dopiero.W tym roku mało miałam wolnego w sumie i wypadałoby jakiś urlopik machnąć:)Czyżby Ci zmienniczki było trzeba?:)
28 września 2014 08:38 / 1 osobie podoba się ten post
Nie,zmienniczki nie,jak ja mam wolne lub urlop to Babcia jest na wakacjach w Heimie;)Tu nie ma zmienniczki.Czyli tak czy siak Gwiazdka i Sylwester na sztelli u Ciebie?
28 września 2014 08:39 / 1 osobie podoba się ten post
Magdalena_Sewicka

Nie,zmienniczki nie,jak ja mam wolne lub urlop to Babcia jest na wakacjach w Heimie;)Tu nie ma zmienniczki.Czyli tak czy siak Gwiazdka i Sylwester na sztelli u Ciebie?

Cosik zmontowac zawsze można:):):)Szef lubi gosci:)
28 września 2014 08:49 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Cosik zmontowac zawsze można:):):)Szef lubi gosci:)

No proszę bardzo hihi;)))Pewnię przetańczysz z Dziadkiem w salonie całą noc;)))
17 grudnia 2014 17:08
A ja mam bardzo ważne dla mnie pytanie-przepraszam jeśli powtórzę, a gdzieś już było.
Czy można wyjechać przez agencję na dłuższy czas non-stop? Czytałam na tym forum o takich
osobach, co piszą, że są już gdzieś rok bez przerwy. A dziś jak rozmawiałam z pośrednikiem (nie agencją)
to mi powiedział, że 3 miesiące maks i musi być chociaż kilka dni przerwy, bo to odgórne przepisy prawne.
Na stronie pewnej agencji z kolei pisze, że maksymalny czas pracy be przerwy u nich to 2 lata. Ja bym właśnie
chciała na 2 lata wyjechać non-stop- wiem, że będzie ciężko, ale to przemyślałam. Czy to jest możliwe przez
agencję?
17 grudnia 2014 17:16
slonecznie

A ja mam bardzo ważne dla mnie pytanie-przepraszam jeśli powtórzę, a gdzieś już było.
Czy można wyjechać przez agencję na dłuższy czas non-stop? Czytałam na tym forum o takich
osobach, co piszą, że są już gdzieś rok bez przerwy. A dziś jak rozmawiałam z pośrednikiem (nie agencją)
to mi powiedział, że 3 miesiące maks i musi być chociaż kilka dni przerwy, bo to odgórne przepisy prawne.
Na stronie pewnej agencji z kolei pisze, że maksymalny czas pracy be przerwy u nich to 2 lata. Ja bym właśnie
chciała na 2 lata wyjechać non-stop- wiem, że będzie ciężko, ale to przemyślałam. Czy to jest możliwe przez
agencję?

Ja właśnie zjeżdżam po 4 miesiącach. I gdybym chciała to rodzina nie miałaby nic przeciwko dalszemu pobytowi. Powiedz od razu w agencji co Cie interesuje to tak Ci dobiorą stelle.
17 grudnia 2014 17:18
slonecznie

agencję?

Wszystko jest mozliwe.Musisz tylko stac sie "niezastapiona" dla rodziny i pdp.Pobyt na 3 miesiace jest zwiazany z obowiazkiem meldunkowym.Po 3 miesiacach teoretycznie powinnas sie zameldowac w DE.Poza tym jest jeszcze jedno.Tez teoretycznie mozesz pracowac w DE 183 dni bez oplacania podatkow tu.Tak wiec jak widzisz jest z tym roznie 
17 grudnia 2014 17:23 / 1 osobie podoba się ten post
WSTENGA, ORIM- dziękuję Wam za szybkie odpowiedzi:)To miłe:)
WSTENGA- a ty jesteś przez agencję na umowę zlecenie, tak? I dla agencji nie byłoby żadnych
przeszkód prawnych, żebyś została dłużej?
ORIM- czyli rozumiem, ze powyżej 3 miesięcy muszę się zameldować w DE?
17 grudnia 2014 17:28 / 5 osobom podoba się ten post
Po mojemu to na razie nie ma co gdybać ,bo jak będzie, od NR to sie dopiero okaże w praniu.Byłam z agencji 4 mce -z tym myślę problemu nie ma i nie będzie wielkiego-Niemcy liczyć potrafią i nawet zwrot podróży nie co 6 -8 tyg nowej opiekunce, a co 6 mcy ,to im pasuje:) No i PDP tez się przyzwyczajają i zmian nie lubią.Jednak jak na pierwszy wyjazd to ja bym ostrożna była i pojechała na krócej-nie wiadomo przecież jak trafisz i jak zniesiesz psychicznie wyjazd.Są osoby co po takim 1-szym razie stwierdzają ,że to nie dla nich lub bardzo źle znoszą b.długie wyjazdy.Ale to się na własnej skórze trzeba przekonać czy Opiekunkowo to jest to co tygrysy lubią najbardziej:)
17 grudnia 2014 17:28 / 1 osobie podoba się ten post
slonecznie

WSTENGA, ORIM- dziękuję Wam za szybkie odpowiedzi:)To miłe:)
WSTENGA- a ty jesteś przez agencję na umowę zlecenie, tak? I dla agencji nie byłoby żadnych
przeszkód prawnych, żebyś została dłużej?
ORIM- czyli rozumiem, ze powyżej 3 miesięcy muszę się zameldować w DE?

Tak, ja jestem na zleceniu przez agencje. To mój pierwszy wyjazd. Miałam umowe na 2 miesiące, ale przedłużyłam na kolejne 2. W firmie nie było problemu. Dosłali mi po prostu aneks z przedłużeniem. Sama dogadałam sobie na miejscu, a w agencji to była formalnośc. Tak samo mam w przyszłym roku. Umowe na 3 miesiące, a jak bede chciała dłużej to tylko telefon.
17 grudnia 2014 18:05
Pracujac w pewnej firmie mowiono ze na dzialanosci niemieckiej GEWERBA to chyba dotyczylo mowili emerytow i rencistow mozna pracowac 183 dni i 8tysiecy euro bez podatku ajezeli malzonek nie posiada dochodow to mozna zarobic do 15tysiecy euro bez podatku,a w moim biurze gdzie mam prowadzona gewerbe mowia ze w roku zeby byly conajmniej 2 stele czyli 2 rozne adresy,
17 grudnia 2014 18:11 / 4 osobom podoba się ten post
kasia63

Po mojemu to na razie nie ma co gdybać ,bo jak będzie, od NR to sie dopiero okaże w praniu.Byłam z agencji 4 mce -z tym myślę problemu nie ma i nie będzie wielkiego-Niemcy liczyć potrafią i nawet zwrot podróży nie co 6 -8 tyg nowej opiekunce, a co 6 mcy ,to im pasuje:) No i PDP tez się przyzwyczajają i zmian nie lubią.Jednak jak na pierwszy wyjazd to ja bym ostrożna była i pojechała na krócej-nie wiadomo przecież jak trafisz i jak zniesiesz psychicznie wyjazd.Są osoby co po takim 1-szym razie stwierdzają ,że to nie dla nich lub bardzo źle znoszą b.długie wyjazdy.Ale to się na własnej skórze trzeba przekonać czy Opiekunkowo to jest to co tygrysy lubią najbardziej:)

TAK WŁASNIE KASIA MA RACJIE tez tak radze daj sobie umowe na miesiac z mozliwoscia przedłuzenia. nigdy niewiesz gdzie trafisz i na jakich ludzi a tak odrazu wybiegasz ,ze chcesz pracowac 2lata niewiedzac nawet gdzie:)i z kim
17 grudnia 2014 18:29 / 2 osobom podoba się ten post
kacha25

TAK WŁASNIE KASIA MA RACJIE tez tak radze daj sobie umowe na miesiac z mozliwoscia przedłuzenia. nigdy niewiesz gdzie trafisz i na jakich ludzi a tak odrazu wybiegasz ,ze chcesz pracowac 2lata niewiedzac nawet gdzie:)i z kim

Dlatego ja Kasiu też wzięłam tylko na 2 miesiące. Tyle to da się wytrzymać. A potem dopiero przedłużyłam. Teraz też mam umówiony inny zjazd, ale delegację wzięłam na 3 miesiące. Nie wiadomo co się może wydażyć i lepiej mieć otwartą furtkę. A w razie czego przedłużyć.