Powitajki przy kawie 81

27 września 2026 08:16 / 3 osobom podoba się ten post
Malgoszg

Gusia, mi trzeci talerz i dwa ziemniaki więcej absolutnie nie przeszkadza, ale chyba po raz pierwszy widzę taką mocną toksyczną rodzicielska miłość. Myślałam że jak człowiek starszy to, to mija...jednak się myliłam 😉 no cóż, człowiek uczy się całe życie i głupi umiera :hihi:

To tutaj jest lepiej pod tym względem. Nie ma chorych ,aż tak silnych relacji pomiędzy matką a synami. Ale pewnie zawsze tak było. Jest normalnie, może to choroba seniorki ma na to wpływ,może Jej charakter,nie lubi głaskania,przytulania i gadek " ti ti , ti ti . Trzeba szanować Jej przestrzeń i nie pozwala jej przekraczać. Jedyne,czego nie lubię,to gdy synowie rozmawiają o Niej,tak jakby Jej nie było . To Ją stresuje,ale jeszcze ich tego nie udało mi się oduczyć
I dzień dobry wszystkim w pogodny,ciepły,niedzielny poranek. Przyjemnego dnia życzę 
27 września 2026 12:01 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry Opiekunkowo  właśnie wrocilysmy ze spaceru nad Renem . Seniorka się bała wyjasc ,może i lepiy dla mnie . Nie jest ciężka ale trochę pchać trzeba 
27 września 2026 13:20 / 4 osobom podoba się ten post
Witam w dzień wolny od pracy .Nareszcie jest jesienne ,zapach w powietrzu wisi,chyba tylko ja go czuje  .Po obiedzie jadę robić fotki , chodzisz jak na razie jest zielono .
Kasztany też się jeszcze nie sypia .
Dobrego dnia 
27 września 2026 19:39
Aldonak

Miłego dnia wam życzę, bezstresowej pracy. 🙂☕ 

A koleżanka do domku dojechała cała i zdrowa? 
27 września 2026 20:16 / 3 osobom podoba się ten post
Witam się z wami wieczorkiem, w obiadowym już byłam i widziałam, że Gusia kupiła wino na dodatek....To muszę napisać co mi się dziś przydarzyło. No więc muszę od tego zacząć, że dostrzegłam w lodówce deficyt obiadowy- pomyślałam, poszukam winnego póżniej. Potencjalny winowajca stwierdził, że pojedziemy gdzieś na obiad. Mogliśmy wszak najpierw pojechac na zakupy a następnie coś ugotować, ale zrobiliśmy odwrotnie. Dobra - po obiedzie na mieście, pojechaliśmy na Banhof jednak coś kupić. No i już z zapełnionym koszykiem w Coopie poszłam jeszcze na dział kosmetyczny. Łażę , grzebię, oglądam i patrzę? Mają coś z Ritualsa, fajna pianka pod prysznic z serii SAKURA. No nie tanie - ale bez przesady, nie chciałam sobie przywłaszczyć, ew:) kupić. Przyglądała się mi jakaś kobieta , lekko podsuszona z tatuażami , których znaczenia ze względów amortyzacji, trzeba było się domyślać. Podeszła i zapytała : - Czy pani wie ile to kosztuje i po co to komu? Zdębiałam trochę i mówię, że czytać umiem i że też jest napisane do czego służy. 
- Zastanowiłabym się dwa razy zanim bym na to wydała pieniądze- odparła kobieta.
Na to ja: Jakieś felerne czy co? 
Felerna ta pianka nie była, ale owa kobieta zaczeła temat, że jako Aushilfe w Spitexie musi się za kieszeń trzymać. Rozgadała się- a ja nie chcąc aby doszła do momentu, że osoby w tym zawodzie jedzą suchy chleb przy świeczce , bądż jogurt tylko na kolację i skrapiają to łzami - ulotniłam się. 
Zarobki Spitexu znam, nawet i Aushilfe przy odrobinie dobrej woli może być stać na kosmetyki z COOPa. Może kobitka coś dziabnęła, a może była z tych co to w Szwajcarii dość swobodnie spacerują po ulicach o ile nikomu krzywdy nie robią. W Baden była taka pani, która chodziła w rajtuzach i czepku kąpielowym. Góre miała odzianą , tylko spodnie jej umknęły. Chyba już więcej tłumaczyć nie muszę . 
Wam miłego wieczoru życzę , na kolację była Carbonara i winko- a co :) 
28 września 2026 07:29 / 3 osobom podoba się ten post
Dzien dobry Opiekunkowo  Dzisiaj moja Miniusia ma urodzinki - 6 lat, poważny wiek  trzeba jakoś uczcić 

28 września 2026 08:27 / 2 osobom podoba się ten post
Dzień dobry w nowym tygodniu🌻. Dwa mam za sobą,zostało cztery. Czas mija szybko i bezstresowo. Jeszcze powietrze pyszne,tak jak poranna kawa wypita na tarasie. Zapowiada się kilka gorących,prawdziwie letnich dni. Ale upał nie jest już taki jak w środku lata,nie męczy więc za bardzo. Lubię te moje 1,5-2 godziny o poranku. Jak wstanę wcześniej,to mam tego swojego czasu więcej,nie wyskakuję jednak codziennie z łóżka przed 7 rano. Seniorkę budzę o 8:30, dzień zaczynam więc powolnym, porannym rozruchem. Tak jest i dzisiaj,witam się z Wami i zaczynam kolejny dzień opiekunkowy. Przyjemnego,słonecznego poniedziałku życzę 
28 września 2026 09:37 / 2 osobom podoba się ten post
Witam  w nowym tygodniu. 
Za oknem piękne słońce. ☀️
Sama już jestem. Mąż poleciał. Przede mną 5 ostatnich dni w domu. Zaczynam jesienne porządki.  Już pościel się pierze i wietrzą poduszki i kołdry.  Zmywarka po weekendzie też pracuje. Zaraz podjadę po kilka rzeczy do AGD i będę sobie powoli działać. 
Dobrego dnia opiekunowo i całego tygodnia. 
28 września 2026 10:26 / 2 osobom podoba się ten post
Dzień dobry Opiekunkowo  słoneczko hgezeje , nawet 28 stopni . Zaraz za prasowanie się zabieram 
29 września 2026 08:19 / 2 osobom podoba się ten post
Dzień dobry,jeszcze rześko ale z krótkim rękawem można na balkonie posiedzieć przy kawce. Właśnie ją dopijam. Słońce wznosi się coraz wyżej,zapowiada kolejny,ciepły dzień. Dzisiaj w planach zakupy i odkurzanie parteru,podopiecznej i wspólnej przestrzeni,wypucowanie kuchni.Swoje piętro pucowałam w piątek . Weekend zostawiam sobie wolny od sprzątania. A tak,to dzień jak codzień. Dotrzymać towarzystwa seniorce,wspólny popołudniowy spacerek i wieczorem oglądanie telewizji,też trochę wspólnie. Każdy dzień taki sam,nie nudzi mi się jednak jeszcze i nie szukam sobie prac do zabicia czasu. Jednym słowem,szteli jeszcze nie popsułam,co więcej,niektóre rzeczy udało mi się poprawić .
Przyjemnego,pogodnego wtorku życzę 
29 września 2026 10:47 / 1 osobie podoba się ten post
Dzień dobry Opiekunkowo  od wczoraj wieczora jest z nami młodszy syn seniorki. Seniorka dzisiaj w przedszkolu. 
Długo z synem dzisiaj rozmawialiśmy o wczorajszej sytuacji, dowiedzialam się że to nic nowego i za każdym razem są krzyki seniorki na opiekunki. Hmmm...nie wiem co myśleć. 
Nic to, byleby do soboty 

29 września 2026 11:00 / 2 osobom podoba się ten post
Dzień dobry Opiekunkowo  zakupy już zrobione, teraz przerwa domowa, mały obiad , przerwa, duży obiad  przerwa , toaleta pfp , Tv, do łóżka pdp , no ja też 
29 września 2026 19:28
Malgoszg

Dzien dobry Opiekunkowo :-) Dzisiaj moja Miniusia ma urodzinki - 6 lat, poważny wiek :-) trzeba jakoś uczcić :piecze ciasteczka:

🫢 Dopiero dziś przeczytałam... -

Wszystkiego Najlepszego dla Miniusi🩷 !

Proszę ucałować w nosio i obie łapki 🐾 od nieznajomej co prawda wielbicielki, ale urodzonej w tym samym dniu 😊 więc prawie jak...
        Siostra Bliźniaczka* 🤗

(*no "trochę" starsza 😘) 
30 września 2026 07:27 / 1 osobie podoba się ten post
Dzień dobry Opiekunkowo  wczoraj miałam wolne, wyplata wpłynęła i pojechałyśmy z Miniusią na shopping do Roermond w Holandii  Bardzo bardzo miło minął nam dzień 😊 Po powrocie, syn babci się zakręcił i wyjechał do siebie. Do piątku wieczora zostałyśmy same...no chyba że sie coś wydarzy, to wtedy syn przyjedzie...ale lepiej, żeby spokojnie do piątku czas nam minął 😊
Szykujemy sie na spacerek i później śniadanko i chyba zakupy bo przecież w sobotę święto i wszystko bedzie zamknięte, trzeba zmienniczce coś na obiad kupić 😊 i tak nam środa minie, a jak środa minie to przecież tydzień zginie 

30 września 2026 07:31 / 1 osobie podoba się ten post
Agat

🫢 Dopiero dziś przeczytałam... -

Wszystkiego Najlepszego dla Miniusi🩷 !

Proszę ucałować w nosio i obie łapki 🐾 od nieznajomej co prawda wielbicielki, ale urodzonej w tym samym dniu 😊 więc prawie jak...
        Siostra Bliźniaczka* 🤗

(*no "trochę" starsza 😘) 

Dziękujemy pięknie  Miniusia wycałowana od ogonka aż po malutki czarny nosio 😊
I dla Ciebie ciociu Agat też 100 lat 100 lat! Buziaczki i przytulaski