Zatrudnienie w polskiej agencji na umowe o prace - to jest lipa. Nie tak dawno pisala do mnie dziewczyna, ze pomimo wszelkich przepisow, jakie jeszcze w PL obowiazuja agencja na polecenie komornika zabrala jej polowe wszystkiego. Coz, to i tak lepiej, jak przy umowie zlecenia, kiedy zabieraja wszystko...
Wyjscie: Gewerba, albo na czarno.
Ja wybralam Gewerbe. Mozna zalozyc przez internet, ja to zrobilam przez Polskie Biuro w Monachium - mam adres dzialalnosci na biuro, czyli przenoszac sie z miejsca na miejsce w DE, czy wyjezdzajac do innego kraju - nie musze przemeldowywac Gewerbe.
Koszty - jednorazowo za zalozenie - 230 euro (tak, wiem, ze to kosztuje 25 - 30 czy tam niewiele wiecej), ale omijam problemy z wlasciwym wypelnieniem formularza, to wszystko robi biuro. Za obsluge, czyli przyjmowania, zalatwianie wszelkiej sluzbowej korespondencji - 60 euro miesiecznie.
Ubezpieczenie: mam takie do 5 lat, obejmuje nawet transport ewentualnych, moich zwlok do kraju, szpital, leczenie, po 8 miesiacach stomatolog. Do tego jestem w szczesliwej sytuacji, ze mam EKUZ jako emerytka.
Koszt ubezpieczeenia: 99 euro na miesiac.
Rozliczenie Gewerby mozna robic przez Biuro - maja wspolpracujacego ksiegowego, to jest osobno platne.
Margaretkaa: od razu Ci mowie, ze trudno jest w DE znalezc zatrudnienie na Gewerbe przez niemiecka agencje. Dlaczego? 99 % z nich odsyla takie zgloszenia do "wspolpracujacych" z nimi agencji w PL.
Jest jeszcze jedno rozwiazanie, niejaka p. Krolikowska, ktora zalatwia Gewerbe i ubezpieczenia, u niej jest to rozliczane, ale, na moj nos, smierdzi to kantem i licho placi (1350 euro brutto).
Natomiast, jesli Twoj niemiecki jest naprawde dobry - napisz do mnie prywatnie.