Alutka said:Witam moje drogie koleżanki, kolegę Janusza i Moderatora!!!!!!melduję, że dojechałam do domu 2 godz. później bo jakaś awaria po drodze była, mało tego- wysadzili nas nie na dworcu głównym w Berlinie, a na Zoo Garden...Spóźniona nie miałam szans złapać te wszystkie przesiadki, ale.... Alutka dała radę, chociaż był moment, że płakać mi się chciało!!!! Miałam to na własne życzenie, bo wocheendeticket jest owszem tani, ale....:- nie obejmuje wszystkich pociągów (tylko regionalne, żadne InterCity!).najgorsze cholera jest to, że na tych dworcach bilety i rozkłady jazdy masz z automatu:(. Mój wydrukowany, przez syna rozkład, który określał godziny, perony itd. zdezaktualizował się na dworcu ZOO:). Ale okazało się, że nie jestem taka debilowata, bo okazałam się sprytniejsza od pani w informacji, która dała mi taką rozpiskę, że w domu byłabym po 22giej.... Zmobilizowałam swoj spryt i znalazłam rozwiązanie, dzięki któremu byłam w domku o 21szej:). Pozdrawiam Was serdecznie z drinkiem w dłoni:)
Hej Alutka, no przykro ze podróz męcząca.Ja ostatnio preferuję DB -zupełnie inny komfort jazdy niż busami. Domyślalam się, że jeździsz na bilety na Wochenende ......ale wcale nie musisz!
W tej samej cenie (a nawet taniej bo za 29e) możesz kupić normalny bilet na kazdy dzień tygodnia obejmujący wszystkie pociagi, też Intercity i Eurocity. To jest ten sam bilet co za 103e tylko kupiony w systemie Sparpreis (czym wczesniej kupujesz, tym masz wiekszą ilość połaczeń po niższej cenie). Czyli, jeśli wczesniej planujesz wyjazd, mozesz kupić bilet bardzo tanio. Jedyny minus, że jak zrezygnujesz z wyjazdu i oddajesz bilet -potracają ci 15e. Najlepiej kupować tak 3-6 tygodni wcześniej (najtańsze i największy wybór)
Nie wiem kiedy zamierzasz wracać, bo bym Ci sprawdziła tani powrót :) Na końcu podam Ci link do DB w wersji polskiej, możesz sobie posprawdzać.
1. wcisnij zakładkę "szukaj dobrych cen"
2. wpisz po niemiecku stację wyjazdu i docelową
3. zaznacz "przejazd w 1 stronę" (nigdy nie kupuj w ten sposób powrotnego, bo jest zawsze kombinowany z powrotem pełnopłatnym, lepiej 2 osobne transakcje w 1 stronę).
4. wpisz datę i wprowadź kood
5. wciśnij "szukaj"
Możesz sobie przegladać wszystkie połączenia/ceny danego dnia, również wciskając "dzień później" lub "dzień wcześniej" na wiele dni nastepnych.Można dokupić miejscówkę za 4e (cena obejmuje miejscówkę na 2 pociągi np. ICE + EC).
Bilet można kupić przez internet i wydrukować (ale to tylko dla kupujących z DE, kupujacy z Zagranicy mogą otrzymać pocztą po doliczeniu kosztów przesyłki).
Tobie w tej chwili moze np. kupić mąż i przesłać mailem.Nie wiem, czy na ten powrót Ci się przyda, ale na przyszłość warto!
Gdybyś miała jakieś pytania/kłopoty -chetnie pomogę wyszukać cos odpowiedniego.Aha, można robić dowolne/swoje kombinacje bez wpływu na cenę (ja np. zaplanowałam o godz. dłuższą przerwę w Berlinie).
Pozdrawiam i mam nadzieję, że pogoda w Gubinie lepiej dopisze :) http://www.bahn.com/i/view/POL/pl/index.shtml