Podpisując umowę zwróć uwagę na

19 kwietnia 2016 18:05 / 1 osobie podoba się ten post
Elo

Z tego co się rozeznałam to chyba norma te składki od tej śmiesznej kwoty na przerwie, tak tylko aby ciągłość zatrudnienia była, ale agitować dla agencji to mi się nie uśmiecha.

Mnie się wydaje, że 1100 przy pierwszym wyjeździe i komunikatywnym niemieckim to już samo w sobie jest dosyć dobrze. Jak jeszcze składki od średniej krajowej są opłacane to już w ogóle fajnie. A te tabele i agitacja - hmm - tworzyłabym fikcję, przecież nie będziesz dla nich agitować za 20 euro i oni też zdają sobie z tego sprawę. Jeżeli to nie są niebotyczne tabele i Bóg wie ile pisania, to może nie będzie takie to uciążliwe. 
19 kwietnia 2016 18:10
wichurra2

Mnie się wydaje, że 1100 przy pierwszym wyjeździe i komunikatywnym niemieckim to już samo w sobie jest dosyć dobrze. Jak jeszcze składki od średniej krajowej są opłacane to już w ogóle fajnie. A te tabele i agitacja - hmm - tworzyłabym fikcję, przecież nie będziesz dla nich agitować za 20 euro i oni też zdają sobie z tego sprawę. Jeżeli to nie są niebotyczne tabele i Bóg wie ile pisania, to może nie będzie takie to uciążliwe. 

tylko tak jak pisalem Taka forma umowy jest dla niej nie za ciekawa.Lepiej sie zarejestrowac w UP.
Poza tym wiesz jak to jest.Taka smieszna umowa wymaga rowniez wypowiedzenia jak by dostala inna oferte od innej firmy.Czasami trzymaja opiekunke na takiej umowie a pozniej jak ona ma juz wyjechac to mowia ze nie ma zlecen i wypowiadaja jej umowe 
19 kwietnia 2016 18:16 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

tylko tak jak pisalem Taka forma umowy jest dla niej nie za ciekawa.Lepiej sie zarejestrowac w UP.
Poza tym wiesz jak to jest.Taka smieszna umowa wymaga rowniez wypowiedzenia jak by dostala inna oferte od innej firmy.Czasami trzymaja opiekunke na takiej umowie a pozniej jak ona ma juz wyjechac to mowia ze nie ma zlecen i wypowiadaja jej umowe 

Orim, umów zleceń można mieć kilka równolegle.Potem to jest trochę bardziej skomplikowane przy rozliczaniu się ze skarbówką, ale da się zrobić.
19 kwietnia 2016 18:20
tina 100%

Orim, umów zleceń można mieć kilka równolegle.Potem to jest trochę bardziej skomplikowane przy rozliczaniu się ze skarbówką, ale da się zrobić.

Mozna,ale wiesz jak to wyglada z umowami w opiece.jakies bezsensowne zapisy o konkurencji,cos tam o karach za podjecie pracy w innej firmie i takie tam bzdury.Tylko ze te bzdury jak firma bedzie upierdliwa trzeba bedzie obalic przed sadem jak np nie wyplaca jej ostatniej wyplaty bo potraca na te wlasnie kary.Sad to czas,pieniadze i koniecznosc przyjazdu do kraju
19 kwietnia 2016 18:21 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra2

Spotkałam się z czymś takim już , no i zignorowałam, ale akurat w moim przypadku to nie oczekiwali agitacji wielkiego formatu, ale raportów również nie wymagali. Druga sprawa, że firmy ciągną skąd się da i za pracę, za którą powinni rekruterowi, czy koordynatorowi zapłacić zlecają opiekunce . Taka chamska , niezbyt wyszukana próba promocji- a nuż się uda.
19 kwietnia 2016 18:23 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

Mozna,ale wiesz jak to wyglada z umowami w opiece.jakies bezsensowne zapisy o konkurencji,cos tam o karach za podjecie pracy w innej firmie i takie tam bzdury.Tylko ze te bzdury jak firma bedzie upierdliwa trzeba bedzie obalic przed sadem jak np nie wyplaca jej ostatniej wyplaty bo potraca na te wlasnie kary.Sad to czas,pieniadze i koniecznosc przyjazdu do kraju

IIII tam, nikt się nie czepia, straszą tylko :)
Te zapisy mogą se wiesz gdzie :)
Jam jest przykładem niewiernej opiekunki i mam się dobrze :)
19 kwietnia 2016 18:26
tina 100%

IIII tam, nikt się nie czepia, straszą tylko :)
Te zapisy mogą se wiesz gdzie :)
Jam jest przykładem niewiernej opiekunki i mam się dobrze :)

wiem ze jestes opiekunka glebokiej wiary w nas 
Oczywiscie moga sobie ................. tylko jak akurat zbiegnie sie to z ostatnia wyplata ,potraca jej to z niej i trzeba bedzie dochodzic swoich praw w sadzie.Raczej dobrowolnie firma jej tego nie odda
19 kwietnia 2016 18:27 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

Ale co za problem umowę wypowiedzieć?
Też teraz taką miałam, zgłosiłam do firmy chęć wyjazdu za 2-3 tygodnie, okazało się że nie bardzo się spieszyli z odpowiednimi ofertami, to znalazłam inną firmę a tamtej na chwilę przed wyjazdem wysłałam wypowiedzenie. 
19 kwietnia 2016 18:29 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

Miałam zapisy o zakazie konkurencji, ale to dotyczyło zawsze niemieckiego miejsca pracy - nie mogłam zacząć pracować prywatnie u tej rodziny, czy z inną firmą dla tej rodziny. Nigdy nie spotkałam się jeszcze z zakazem pracy w konkurencyjnej firmie:)
19 kwietnia 2016 18:30
wichurra2

Ale co za problem umowę wypowiedzieć?
Też teraz taką miałam, zgłosiłam do firmy chęć wyjazdu za 2-3 tygodnie, okazało się że nie bardzo się spieszyli z odpowiednimi ofertami, to znalazłam inną firmę a tamtej na chwilę przed wyjazdem wysłałam wypowiedzenie. 

jasne ze tak. Tylko dodatkowy papier.Jednak jak nic cie z firma nie wiaze to jeszcze wiekszy luz i mozliwosc negocjowania stawki jak zadzwonia ponownie.Wtedy to im zalezy na tym abys podpisala umowe 
19 kwietnia 2016 18:33 / 4 osobom podoba się ten post
ORIM

wiem ze jestes opiekunka glebokiej wiary w nas :-)
Oczywiscie moga sobie ................. tylko jak akurat zbiegnie sie to z ostatnia wyplata ,potraca jej to z niej i trzeba bedzie dochodzic swoich praw w sadzie.Raczej dobrowolnie firma jej tego nie odda

Tak ot z powodu ich wymyślonego zapisu nie mogą potrącić. Muszą mieć klauzulę z sądu i dowieść ,że zakaz konkurencji został naruszony, a taką umowę kazdy prawnik podważy.
Acha, ja nigdy w umowach, które podpisywałam nie miałam żadnej wzmianki o zakazie konkurencji. Jakby mię coś takiego przysłano, zaraz bym wyjaśniła u źródla, czyli u "tfórcy" takiej umowy, co to w ogóle ma być :) Na przejawy absurdu reaguję dość alergicznie :)
Poza tym, nie można jak cielę , bez żadnej weryfikacji, czy negocjacji podpisywac tego, co agencja pod nos podsunie :)

19 kwietnia 2016 18:35 / 3 osobom podoba się ten post
wichurra2

Miałam zapisy o zakazie konkurencji, ale to dotyczyło zawsze niemieckiego miejsca pracy - nie mogłam zacząć pracować prywatnie u tej rodziny, czy z inną firmą dla tej rodziny. Nigdy nie spotkałam się jeszcze z zakazem pracy w konkurencyjnej firmie:)

To tak :) Ale Polak, czy Polka potrafi :)
Znam przypadki, gdzie niemieckie rodziny rezygnowały z firmy, a opiekunka pracowała tam dalej i nic :) Pracowała se i już :)
19 kwietnia 2016 18:54 / 7 osobom podoba się ten post
ORIM

Jakim sądem, Orim, opamiętaj się Która firma działa zgodnie z literą prawa? Składki od częsci etatu, reszta wynagrodzenia w nieopodatkowanych delegacjach, fikcyjne umowy na roznoszenie ulotek, często brak A1 i karty EKUZ i wiele, wiele innych kwiatków. Czy taka firma pójdzie z niewierną opiekunką na wojnę? Wątpię!!!! Natomiast zapisy o zakazie konkurencji to mogę sobie wsadzić w .......! To niezgodne z prawem i nie ma odniesienia do pracowników niższego szczebla. No chyba ze dla dyrektora, który zna strategiczne tajemnice firmy, to wtedy tak, ale nie dla szeregowego pracownika.

Jednakowoż, gdyby firmy godnie traktowały pracujące na nich opiekunki, godnie wynagradzały i dbały o nie, to nie byłoby takich sytuacji, że opiekunka idzie po rozum do głowy i dziękując firmie za współpracę, zostaje u
PDP na innych warunkach. Chytry 2 razy traci, prawda stara jak świat.

Słyszałeś kiedyś, żeby jakaś firma podała opiekunkę do sądu? Bo ja nie. Słyszałam owszem, ale ze to opiekunki szukają swoich cięzko zarobionych pieniędzy za pomocą sądów.
19 kwietnia 2016 19:02 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra2

Ja się spotkałam z zakazem pracy w konkurencyjnych firmach przez rok po rozwiązaniu umowy. Ale kto by to sprawdzał.
19 kwietnia 2016 19:06 / 3 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

Ja się spotkałam z zakazem pracy w konkurencyjnych firmach przez rok po rozwiązaniu umowy. Ale kto by to sprawdzał.

Rozumiem, że przez ten rok firma płaciłaby Ci normalnie pensję , mimo braku świadczenia pracy?  Co to w ogóle za bzdura to brak słów. To jest nielegalny zapis, chyba ze jest tak jak napisałam na wstępie.