Mój pierwszy wyjazd

11 maja 2017 17:01 / 5 osobom podoba się ten post
Po kolei:)
1/leki,igła itp-własne leki warto mieć,te podstawowe przynajmniej,w D kosztują często więcej niż w PL.Igła ,nici/czerna  i biała/ też,na wszelki wypadek-mam zawsze
2/rękawiczki,środki dezynfekcyjne ,to ma obowiązek zapewnić rodzina ,jeśli wykonujemy przy pacjencie czynności pielęgnacyjne i należy sie tego domagać z całą stanowczością.
3/prezenty firmowe-niektóre agencje nawet kocyki rozdają,ale to czy daja czy nie to zupełnie nieistotny szczegół:)
4/agresywni PDP zdarzają się niestety,ale wcale nie tak nagminnie-jesli coś podobnego występuje powiadamiamy rodzinę ,firmę i domagamy się szybkiej interwecji,ustawienia lekó,zjazdu w dratycznych przypadkach
5/Kulturalna osoba nie pali w pokoju przeznaczonym dla opiekunek.
6/Bycie pierwszą ma zalety rzeczywiście,bo można ułozyć pracę tak jak jest wygodnie dla obu stron,oczywiście o ile współpraca z rodziną i PDP przebiega bezkonfliktowo,jesli nie trzeba walczyć o polepszanie warunków.Ideałem jest ,żeby obie strony były zadowolone w tym samym stopniu
7/w swoim czasie wolnym któż broni urządzić sobie kąpiel przy świecach,o ile ma się łazienkę tylko dla siebie:)W przeciwnym razie można dostać np.grzybicy:(
8/jeśli podejdzie się do pracy z dystansem o podwójnym życiu nie ma mowy.W końcu to tylko praca.Życie to mamy ww własnym domu i środowisku.
9/moim zdaniem praca jako opiekunka  z zamieszkaniem ,w obcym kraju dla osób przed 30tką to nie jest dobra opcja,ale to moje zdanie.Każdy decyduje sam za siebie
10/jeżdżę siódmy rok i nie słyszałam ,żeby ktoś woził ze sobą pościel.
11/podstawowe kosmetyki dla siebie w tym mydło mam własne.Jeśli w łazience PDP nie ma środkó higieny i czystościowych kupuję je z domowych pieniędzy.
12/pflegedienst to służby medyczne/pielęgniarki/ ,które przychodza do niektóych PDP ,podają lub rozkłądaja leki,kąpią ,robią zastrzyki,opatrunki itp czynnosci medyczne w miare potrzeb pacjenta/Zakładają równiesz pończochy kompresyjne.
13/Stick to tzw.paluch do internetu,trzeba go zdobyć jeśli w domu do któego jedziemy nie ma internetu/wciąż zdarzają się takie,ale coraz rzadziej/Do palucha kupuje się kartę startową tak jak do telefonu komórkowego ,wkłada i podłącza do komputera.Nt temat jest na forum kilka topików,poszukaj i poczytaj.Wszystkie karty w Niemczech muszą być zarejestrowane ,robi się to przez infolinię lub przez kompa.Jak niemeicki niewystarczający trzeba poprosić rodzinę o pomoc.
11 maja 2017 17:03 / 5 osobom podoba się ten post
Ad.punktu 10-ręczniki wożę bo już mi się zdarzyło ,że nie było dla opiekunki.Ale zwykle są.

Wyjciowe ciuchy-dobrze mieć jeden "dyżurny" zestaw,może się zdarzyć wyjscie do restauracji czy na jakaś rodzinną uroczystość.Dresiki wówczas niewskazane:)
11 maja 2017 18:53 / 4 osobom podoba się ten post
Kayah, a kto powiedział że dresiki, możesz w szpilkach i kostiumie śmigać w domu Pdp. Tylko nie wiem czy dasz radę tak cały dzień. 
11 maja 2017 19:19 / 6 osobom podoba się ten post
Kolego, wiem, że tęskniłeś za mną. Dla Tuska nawet za milion nie zrobię dachu, jestem zniesmaczony jego osobą.
11 maja 2017 20:13 / 5 osobom podoba się ten post
Barbara48

Kayah, a kto powiedział że dresiki, możesz w szpilkach i kostiumie śmigać w domu Pdp. Tylko nie wiem czy dasz radę tak cały dzień. 

Moja zmienniczka daje radę... Co prawda nie zawsze jest to aż kostium, ale do każdego stroju dużo złotej biżuterii ... Wymieniałam się  nią już parę razy i równie wypoczętą ją witam jak i żegnam... Jeżdżę już 6 lat i przy niej doszłam do wniosku, że jeszcze wiele rzeczy muszę się nauczyć...
11 maja 2017 20:23 / 2 osobom podoba się ten post
Czytałem,  iż ubiór powinien być wygodny.
11 maja 2017 20:28 / 2 osobom podoba się ten post
Rambo8

Dla mojej obecnej zmienniczki jest to ubiór wygodny... ))))
11 maja 2017 20:32 / 1 osobie podoba się ten post
nowadanuta

Dla mojej obecnej zmienniczki jest to ubiór wygodny... ))))

Oczywiście.
11 maja 2017 20:33 / 2 osobom podoba się ten post
nowadanuta

Moja zmienniczka daje radę... :-) Co prawda nie zawsze jest to aż kostium, ale do każdego stroju dużo złotej biżuterii ... :-) Wymieniałam się  nią już parę razy i równie wypoczętą ją witam jak i żegnam... :-) Jeżdżę już 6 lat i przy niej doszłam do wniosku, że jeszcze wiele rzeczy muszę się nauczyć... :-)

O jessuu, ja nie noszę żadnej biżuteri.zresztą już od dawna. 
Wszystko zostało w domu. 
Lubie sie czasem ładnie ubrac ale to wywołuje niepotrzebne spekulacje .po co. Dla kogo?Tutaj kobiety chodza zawsze w spodniach i polówkach nawet na imprezy. Dziwne. ...
11 maja 2017 20:33 / 6 osobom podoba się ten post
Rambo8

Przede wszystkim czysty bo z tym różnie bywa,niektore opiekunki to myślą że przyjechały na zbiór truskawek,jak dresik to nie rozciągnięty do granic możliwości,jak getry to takie które posiadają krok,bo tu też różne widziałam,jak skarpetki to nie bez pięt bez pięt to sandałki
11 maja 2017 20:41 / 4 osobom podoba się ten post
Barbara48

Wszystko zostało w domu. 
Lubie sie czasem ładnie ubrac ale to wywołuje niepotrzebne spekulacje .po co. Dla kogo?Tutaj kobiety chodza zawsze w spodniach i polówkach nawet na imprezy. Dziwne. ...

Ja też nie znoszę.., i nie wiem czy będę umiała się przyzwyczaić... Ona tak chodzi ubrana dla siebie... i powiem Ci, że ma taki luz w sobie, że tylko brać  przykład i się uczyć...  Ma kupe wad, ale to jej podejście ... Dlatego na wszystko inne przymykam oko...
11 maja 2017 21:30
Malina

Przede wszystkim czysty bo z tym różnie bywa,niektore opiekunki to myślą że przyjechały na zbiór truskawek,jak dresik to nie rozciągnięty do granic możliwości,jak getry to takie które posiadają krok,bo tu też różne widziałam,jak skarpetki to nie bez pięt:-) bez pięt to sandałki

Getry co posiadają krok ??? To ja takich nie widziałam.....
11 maja 2017 22:09 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Wszystko zostało w domu. 

Wlasnie też to zauważyłam....nie wszystkie ale niektóre zupełnie nie przywiązują wagi do okoliczności....i ubiorą się jak do prac ogrodowych.....też mam jedno zawsze bardziej eleganckie że sobą ale jak do tej pory sporadycznie wykorzystane.....
11 maja 2017 22:34 / 1 osobie podoba się ten post
Rambo8

Kolego, wiem, że tęskniłeś za mną. :-) Dla Tuska nawet za milion nie zrobię dachu, jestem zniesmaczony jego osobą.

11 maja 2017 22:37 / 10 osobom podoba się ten post
Wiecie, dlaczego jestem  z Wami na forum??
Także dla świetnych i ciętych ripost, ktore namierzyć można czasami. Rewelacja jak dla mnie!!