Przepisy kulinarne

30 grudnia 2023 11:31 / 1 osobie podoba się ten post
Podglądając Was w topiku "co dzisiaj gotujesz",zauważam że przeważają warzywka. Ostatnio miałam okazję jeść sałatki w różnych wydaniach. Nie było u nas na święta sałatki warzywnej,dzieci nie chciały bo podobno "zawsze" na święta trzeba ją było jeść przez kilka dni a i tak coś zostawało i trzeba było wyrzucać. Nie to nie,nie upierałam się przy niej,bo to ja pewnie musiałabym kroić wszystkie zutaty .
I tak mieliśmy,dla mnie nowe,sałatki brokułowe w dwóch wydaniach. Obie,jak mawia moja mała wnusia,"mega smakowite". Też tak uważam i podzielę się z Wami zdobytymi przepisami.
Sałatka brokułowa z makaronem
--------------------------------------
1.ugotowany makaron,ten taki jak ryż lub inny drobny
2.krótko zblanszowany ,podzielony na małe różyczki brokuł,łodyżki też kroimy
3.kukurydza
4.kilka przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku,u nas dużo,bo lubimy
5.sól,pieprz,papryka,curry
6.majonez+jogurt lub śmietana
Wszystko wymieszać,odstawić do połączenia się smaków i chce się "dużo wyjadać",jak powiedziała moja Kalina 

Sałatka brokułowa z bekonem 
-----------------------------------
1. rozdrobniony,zblanszowany lub surowy brokuł 
2. Pokrojony i wytopiony na chrupiąco bekon
3. drobno pokrojona czerwona cebula
4. żurawina
5. Uprażone orzeszki piniowe,może być słonecznik albo i to,i to,prażone płatki migdałowe 
6. Sos- gęsty jogurt,majonez,ocet winny(najlepiej malinowy),sól,pieprz i coś do posłodzenia ,u nas miód. Tego słodkiego dość sporo,ale wszystko wg własnych upodobań

Proporcji nie podaję,robimy tyle ile chcemy i ilość sosu też dopasowujemy.
W tej drugiej sałatce,jak nie mamy pinii czy płatków migdałowych,to też nic się nie stanie,ale z tymi dodatkami smaczniejsza. Dla mnie najlepsza bez słonecznika,tylko orzeszki i migdały .
Może wykorzystacie te przepisy na Sylwestra czy Nowy Rok,jeszcze można coś dokupić. Obie są naprawdę smaczne,jeśli ktoś lubi brokuły .
02 stycznia 2024 21:43 / 1 osobie podoba się ten post
Znam podobną wersję pierwszej sałatki i nawet robiłam ją kilka razy w życiu. Potwierdzam smakuje wyśmienicie. Ze swojej strony mogę polecić sałatkę z ananasem, ryżem, szynką, groszkiem lub kukurydzą. Dodatkowo można dodać czerwonej papryki. Wszystko oczywiście pokrojone wrzucamy do ugotowanego ryżu i zalewamy sosem czosnkowym mocno przyprawionym. Sałatka cud Dla siebie lubię dodać jeszcze cury i kurkumy.
03 stycznia 2024 11:58 / 1 osobie podoba się ten post
kamisz49

Znam podobną wersję pierwszej sałatki i nawet robiłam ją kilka razy w życiu:gotuje:. Potwierdzam smakuje wyśmienicie. Ze swojej strony mogę polecić sałatkę z ananasem, ryżem, szynką, groszkiem lub kukurydzą. Dodatkowo można dodać czerwonej papryki. Wszystko oczywiście pokrojone wrzucamy do ugotowanego ryżu i zalewamy sosem czosnkowym mocno przyprawionym. Sałatka cud:-) Dla siebie lubię dodać jeszcze cury i kurkumy.

Ja robiłam kiedyś dość często "Twoją" sałatkę tylko w wersji z piersią kurczaka zamiast szynki.Wędzona pierś albo gotowana z dodatkiem curry. Fajnie że o niej przypomniałaś,wkrótce pewnie zrobię
03 stycznia 2024 18:14
Gusia29

Ja robiłam kiedyś dość często "Twoją" sałatkę tylko w wersji z piersią kurczaka zamiast szynki.Wędzona pierś albo gotowana z dodatkiem curry. Fajnie że o niej przypomniałaś,wkrótce pewnie zrobię

Sałatka nie moja ciężko mi idzie z gotowaniem, nigdy nie miałam do tego smykałki. Na sałatkę trafiłam dawno temu na urodzinach koleżanki. Pamiętam jak  dzisiaj, byłam zachwycona! Ananasowa słodycz w połączeniu z czosnkiem- pychota! Z mięsem z kurczaka też już jadłam- bardzo dobra, sycąca. Wersja z wędliną jest do ananasa z puszki Otwierasz lodówkę, wyciągasz.. bez gotowania, rach ciach i można jeść.
06 lutego 2024 14:14
Jeśli ktoś zajmuje się dziećmi i szukacie inspiracji na różne śniadania to ja często korzystam z różnych przepisów na placki albo domową granolę z tej strony: https://maluszek.eu
Fajne bo bez dodatku cukru, słodzione owocami i co najważniejsze wychodzą i smakują :)
31 stycznia 2025 12:21 / 1 osobie podoba się ten post
Wrzucam przepis na Bohnen -Buletten z gazetki Rewe. Może ktoś zechce wypróbować ten przepis 
11 lutego 2025 10:18 / 1 osobie podoba się ten post
Tina,wrzucam przepisy na zupę i sałatkę . Może ktoś oprócz Ciebie,też zechce wypróbować . Tym,co w mięsie niekoniecznie zakochani,szczerze polecam 
Zupa z czerwonej soczewicy 
--------------------------------
Na początek wrzucam soczewicę na sitko i porządnie płuczę  pod bieżącą ,zimną wodą . Taki zabieg niweluje wzdęcia ,jak to przy strączkowych bywa. Wczoraj wzięłam trochę więcej niż szklankę ,bo tyle miałam . Siekam drobno 1-2 szalotki,jedną papryczkę chili 🌶️,przygotowuję 2 duże ząbki czosnku i tak ok 3 cm imbiru. W garnku rozgrzewam olej taki jaki lubimy,może być nawet kokosowy . Na rozgrzany wrzucam szalotkę ,mieszam chwilę podsmażając ,dodaję posiekane chili,ścieram prosto do garnka czosnek i imbir. Dodaję pokrojoną w dużą kostkę jedną marchewkę .Wsypuję czubatą łyżeczkę kuminu,łyżeczkę curry,łyżeczkę wędzonej papryki i dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystko razem chwilę podsmażam mieszając (już cudnie pachnie) i wrzucam odsączoną na sitku soczewicę . Dalej chwilę mieszam wszystko razem ,zalewam bulionem . Może być woda i bulion ze słoiczka czy jaki się ma. Tak kilka centymetrów powyżej soczewicy . I tak trzeba pewnie będzie dodać wody . Soczewica po ok 15 minutach jest już miękka . Można blendowac . Dodaję mleko kokosowe,wczoraj dałam tylko trochę ,ok pół małego kartonika . Rozcieńczyć można wodą czy bulionem do takiej konsystencji,jaką lubimy. Próbuję,dosmaczam jeśli trzeba,wyciskam sok z połowy małej limonki 🍋‍🟩 i jeszcze raz próbuję.
Wczoraj,zamiast grzanek,podałam ją z ciecierzycą. Na patelnię z odrobiną oleju wrzuciłam opłukaną i odsączoną ciecierzycę ze słoika,posypałam trochę tymiankiem i wędzoną papryką. Już na talerzu skropiłam zupę jeszcze dobrą oliwą ,dodałam cieciorkę i posypałam szczodrze świeżą kolendrą.
Nie mam na tę zupę jakichś stałych proporcji . Za każdym razem smakuje inaczej .
Zamiast koncentratu,można dodać puszkę krojonych pomidorów,wtedy będzie pomidorowo- soczewicowa. Można dodać więcej mleka kokosowego,będzie bardziej łagodna i kokosowa. Wczoraj zależało mi na takiej soczewicowej w smaku i trochę ostrzejszej,żeby nas rozgrzała . Każde z naszej trójki zjadło po sporym ,pełnym talerzu i zostały mi solidne dwie porcje,które zamroziłam . Ta zupa świetnie smakuje też po rozmrożeniu . W domu gotuję zawsze z całej paczki (tej małej ) soczewicy,zamrażam i mam gotową ,jak najdzie mnie na nią ochota 
11 lutego 2025 11:54 / 1 osobie podoba się ten post
Prosta,szybka i smaczna sałatka z fasoli i tuńczyka 
---------------------------------------------------------
-1 puszka Weiße Riesen Bohnen. Może być każda biała fasola,ale z tą dużą ,z Rewe,smakuje najlepiej
-1 puszka tuńczyka w oleju ,lepiej ten w większych kawałkach niż ten "ciapaty"
-1 czerwona cebula albo więcej,jeśli mała 
- kilka małych lub jeden duży pomidor
-oliwa lub ulubiony olej,dobry,czerwony albo biały ocet balsamiczny ( mam ten taki gęściejszy ale nie  kremowy,też z Rewe,chyba już kiedyś fotki wstawiałam ,wstawię jeszcze raz,jest bardzo smaczny
-natka ,sól,pieprz 
   Fasolę przepłukać i odsączyć na sitku. Tuńczyka odsączyć . Można użyć oleju z puszki,ale dla mnie jest wtedy za bardzo tuńczykowo.Fasolę wrzucić do miski,dodać tuńczyka,przemieszać widelcem,jeśli kawałki tuńczyka duże,rozdrobnić ale nie rozciapać. Pomidorki pokroić w plastry,większe w półplastry .Cebulę pokroić w piórka, jak mała to w krążki ,porozdzielać je ładnie i dodać do miski z fasolą i tuńczykiem . Posolić ,dobrze popieprzyć ,polać oliwą ,tyle,żeby wszystko było wilgotne i się ładnie szkliło . Polać octem balsamicznym,wymieszać ,spróbować ,jak trzeba to dopieprzyć ( prawie zawsze trzeba) czy dosolić ,dodać octu lub oliwy wg uznania . Odstawić na trochę do przegryzienia . Przed podaniem posypać porządnie posiekaną natką .
Z tych proporcji wychodzą dwie porządne porcje lub trzy mniejsze .
Kiedy robię ją w domu tylko dla siebie,wystarcza mi jako obiad a resztę podjadam w ciągu dnia . Ja lubię ze świeżą 🥖 . Moja sałatka jest wilgotna,na dnie naczynia zostaje sos,który wygarniam pieczywkiem i wcinam z apetytem . Może też być bez pomidorów ,kiedyś nie dodałam ,bo nie miałam,i też było smacznie 
11 lutego 2025 12:41 / 1 osobie podoba się ten post
Polecam tę produkty z Rewe.
Z tej fasoli robiłam  też te kotleciki czy Buletten z niemiecka 😃
11 lutego 2025 20:49 / 1 osobie podoba się ten post
Dzięki Gusiu , w Rewe nie kupię, ale na pewno dostanę cos dobrej jakości :) 
Lubię strączkowe i je akurat niekoniecznie łączę z mięsem. 
11 lutego 2025 20:57
tina 100%

Dzięki Gusiu , w Rewe nie kupię, ale na pewno dostanę cos dobrej jakości :) 
Lubię strączkowe i je akurat niekoniecznie łączę z mięsem. 

W tej cenie,coś ok 5 euro biały i prawie 6 euro czerwony, lepszego nigdy nie miałam . Nie ustępuje ,smakowo oczywiście ,bo nie wiem jak tam inne parametry,tym drogim z "rozlewni".
09 lutego 2026 12:38 / 1 osobie podoba się ten post
Ja ze swojej strony bardzo polecam różne kremy z warzyw szczególnie z pieczonych. To proste tanie i  smaczne rozwiązanie, dobre też dla seniorów. Ciepła zupka na żołądek jet najlepsza
Najczęściej biorę to co akurat jest pod ręką marchew,  cukinię, paprykę, kalafior czy buraka. Warzywa kroje na większe kawałki, skrapiam  oliwą, jak nie mam to olejem, delikatnie sole i pieke w piekarniku aż będą miekkie i lekko rumiane. Potem przekładam je do garnka, zalewam bulionem lub woda chwilę podgrzewam i blenduję na krem. Na koniec doprawiam do smaku czasem dodaje  śmietanki albo mleka. Ostatnio odkryłam tez mozarelle!!

takie kremy można za każdym razem zrobić inaczej, w zależności od warzyw i przypraw, a smak pieczonych warzyw robi całą robote!
09 lutego 2026 17:24
mariat

Ja ze swojej strony bardzo polecam różne kremy z warzyw szczególnie z pieczonych. To proste tanie i  smaczne rozwiązanie, dobre też dla seniorów. Ciepła zupka na żołądek jet najlepsza
Najczęściej biorę to co akurat jest pod ręką marchew,  cukinię, paprykę, kalafior czy buraka. Warzywa kroje na większe kawałki, skrapiam  oliwą, jak nie mam to olejem, delikatnie sole i pieke w piekarniku aż będą miekkie i lekko rumiane. Potem przekładam je do garnka, zalewam bulionem lub woda chwilę podgrzewam i blenduję na krem. Na koniec doprawiam do smaku czasem dodaje  śmietanki albo mleka. Ostatnio odkryłam tez mozarelle!!

takie kremy można za każdym razem zrobić inaczej, w zależności od warzyw i przypraw, a smak pieczonych warzyw robi całą robote!:gotuje::glodny:

Też lubię zupy kremy,ląduje w nich to,co akurat mam w lodówce . Piekę najczęściej pomidory 🍅 ,paprykę i czosnek. Inne warzywa  kroję,podsmażam na oleju raz takim raz innym,dodaje dużo przypraw i zalewam bulionem. Za każdym razem smakuje inaczej ale zawsze pysznie