Przepisy kulinarne

06 kwietnia 2023 19:34 / 3 osobom podoba się ten post
Tamara

Podam Wam przepis na soczystego łososia.Filety że skóra kładziemy do zimnego żaroodpornego:z dołu masło dość grube plastry, sól, pieprz i u góry to samo.Przykrywamy.Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy góra i dół na 200 i na oko zależy od porcji ryby.Dogladac ale mniej więcej zanim się nagrzeje to ok godzina, potem można zmniejszyć i trochę dac odparować.Do tego sałatka z roszpunki z pomidorkami i rzodkiewka.:glodny: Cos fantastycznego. 

Ja zawijam łososia w folię z koperkiem, przyprawą warzywną i z masełkiem i piekę w piekarniku około 30-35 minut (180*). Ale wkładam do nagrzanego. Podaję z ziemniaczkami, sosem koperkowym i sałatką typu greckiego.
06 kwietnia 2023 19:35 / 1 osobie podoba się ten post
Malgi

Ja zawijam łososia w folię z koperkiem, przyprawą warzywną i z masełkiem i piekę w piekarniku około 30-35 minut (180*). Ale wkładam do nagrzanego. Podaję z ziemniaczkami, sosem koperkowym i sałatką typu greckiego.:mniam:

też fajnie 
06 kwietnia 2023 20:07 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Jakiś czas temu obiecałam przepis na pulpety jaglane. Oto i on :-) Taki nie bardzo precyzyjny?
-szklankę kaszy jaglanej wrzucić na sitko i porządnie płukać pod bieżącą wodą,najlepiej dobrze ciepłą
-opłukaną kaszę zalać 3 szklankami wody,lekko posolić,gotować do wchłonięcia całej wody. Najlepiej jak będzie taka trochę kleista a nie sypka
-1 dużą cebulę pokroić w drobną kostkę,1 dużą marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach
- cebulę zeszklić,lekko posolić,dodać startą marchewkę i razem smażyć na średniej mocy aż marchewka trochę zmięknie
- lekko przestudzoną cebulę z marchewką dodać do przestudzonej kaszy(nie musi być zimna)
-wszystko razem zblendować. Nie musi być bardzo gładko,ale wtedy lepiej się lepi
-doprawić tak,jak się lubi i w zależności od sosu,w jakim chcemy je podać. Do tego jak do königsberger klopse,dałam tylko sól i pieprz,do pomidorowego,to co lubimy z pomidorami,u mnie obowiązkowo tymianek. Jeśli smażę je jako mini  kotleciki ,przyprawiam bardziej wyraziście-kolendra,kumin,curry,papryka słodka,płatki chilli,sporo wędzonej.
-z masy robię małe klopsiki,jak za rzadka,to dodaję trochę mąki,najczęściej kukurydzianej ale chyba może też być zwykła. Jeśli mają to być kotleciki to panieruję lekko w bułce albo kaszce kukurydzianej. Jak klopsiki do sosu,to nie panieruję
-rozgrzewam olej na patelni,tak trochę więcej,na oko ok 2cm głębokości
-klopsiki czy kotleciki smażę na średnim ogniu na ładny ,złoty kolor ,obracając na wszystkie strony. I gotowe. Można podgrzewać w różnych sosach,u mnie najczęściej pomidorowy lub pieczarkowy. A ostatnio zrobiłam jak königsberger klopse,w sosie z kaparami i były tak smaczne jak żadne inne :mniam:
      Zapomniałam o najważniejszym. Jeśli mają to być kotlety,to dodaję jajko i bułkę tartą,tyle,żeby były wiecie jakie,takie co się dają formować i nie rozwalają się. Możliwe,że bez jajka też się udadzą,klopsiki przecież się trzymają kupy?. Pasuje do nich każda surówka czy sałata,taka jak do mielonych. U mnie najczęściej buraczki na ciepło,zimą kiszona kapusta,a przez cały rok moja ulubiona z pora,jabłka i marchewki.
Dobra wiadomość to taka,że usmażone można zamrażać . Jak już robię to od razu więcej. Zamrażam,później tylko wrzucić do sosu i obiad w ciągu...,no w takim czasie,ile gotują się ziemniaki gotowy?.
 

Wystarczająco precyzyjny, proporcje podane :) Może trzeba było tylko nadmienic, że szklanka do odmierzania ma być tej samej wielkości, bo to róznie bywa  Pysznie się czyta , na pewno zrobię. To takie nasze polskie falafele , podobnie jak np, kotlety z fasoli, czy kaszy gryczanej. Dobry sosik, surówka i nic więcej na dobry obiad nie potrzeba. Dzięks:) 
06 kwietnia 2023 20:10 / 2 osobom podoba się ten post
Malgi

Ja zawijam łososia w folię z koperkiem, przyprawą warzywną i z masełkiem i piekę w piekarniku około 30-35 minut (180*). Ale wkładam do nagrzanego. Podaję z ziemniaczkami, sosem koperkowym i sałatką typu greckiego.:mniam:

Smażę tez na patelni grillowej na oliwie z oliwek jak mnie weźmie na śródziemnomorsko. Do piekarnika też, ale tylko uprzednio nagrzanego. Łososia jako rybę jest dość trudno zepsuc, ale jakby się tak postarać 
06 kwietnia 2023 20:12 / 1 osobie podoba się ten post
Moje pieczyste z szynki potrzebuje jeszcze godzinki. W międzyczasie kandyzuję plastry pomaranczy w syropie. Do sernika . W sobotę upiekę. Dodatkowo serniczek na zimno z mango i marakują. Zobaczyłam przepis i od razu mi się zachciało :) 
06 kwietnia 2023 20:30 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Moje pieczyste z szynki potrzebuje jeszcze godzinki. W międzyczasie kandyzuję plastry pomaranczy w syropie. Do sernika . W sobotę upiekę. Dodatkowo serniczek na zimno z mango i marakują. Zobaczyłam przepis i od razu mi się zachciało :) 

A ja muszę jutro pojechać do carrefoura, na drugi konie miasta, po pulpę z marakui. Nigdzie nie ma,a tam podobno jest. A jak nie będzie? ? Mam nadzieję że dostanę tam świeże marakuje bo w okolicy wykupione i już nie będzie. A jak nie,to będzie bez marakui,na góręcdam żelkę z mango. Tej pulpy akurat wszędzie ci dostatek. Granata już mam,rozbroję a nabojami posypię górę sterniczka Ale to dopiero jutro po południu,rano jadę z siostrą na cmentarz zadbać o grób rodziców i inne. Zejdzie nam pół dnia. Jedziemy o 8:30 a powrót o 14tej. Ale też taki przepis znalazłam i k o n i e c z n i e muszę!go zrobić ,bo jak oglądałam przepis,to bardzo mi się jego zachciało 
06 kwietnia 2023 20:30 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Smażę tez na patelni grillowej na oliwie z oliwek jak mnie weźmie na śródziemnomorsko. Do piekarnika też, ale tylko uprzednio nagrzanego. Łososia jako rybę jest dość trudno zepsuc, ale jakby się tak postarać :-)

Zepsuć trudno,ale wysuszyć można całkiem łatwo 
06 kwietnia 2023 20:31 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Wystarczająco precyzyjny, proporcje podane :) Może trzeba było tylko nadmienic, że szklanka do odmierzania ma być tej samej wielkości, bo to róznie bywa :-) Pysznie się czyta , na pewno zrobię. To takie nasze polskie falafele , podobnie jak np, kotlety z fasoli, czy kaszy gryczanej. Dobry sosik, surówka i nic więcej na dobry obiad nie potrzeba. Dzięks:) 

Szklanka ma być taka sama do kaszy i do odmierzania wody. Używam jednej,tej samej 
07 kwietnia 2023 16:24 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Zepsuć trudno,ale wysuszyć można całkiem łatwo :-)

No może, ale też trzeba do tego trochę "kreatywności " 
07 kwietnia 2023 16:25 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Szklanka ma być taka sama do kaszy i do odmierzania wody. Używam jednej,tej samej :-)

 Taka sama objetosciowo, może byc ta sama 
07 czerwca 2023 18:24 / 3 osobom podoba się ten post
Ciasto z morelami
------------------------------
5 całych jajek+szklanka cukru ubić mikserem. Dodać pełną szklankę mąki,1 łyżeczkę proszku do pieczenia+1/3 szklanki oleju+1/3 szklanki wody. Wszystko ubić mikserem, wylać ciasto na blaszkę. Połówki moreli ułożyć na cieście (ok 0,5kg). Piec ok 45 minut. Zaglądać i patrzeć czy już . W tej formie do tarty piekłam krócej,bo mniejsza. Kiedyś piekłam na tej dużej blaszce z piekarnika. Byli cienkie, widać było morele,ale też było smaczne  posypac cukrem pudrem
 
07 czerwca 2023 18:25 / 1 osobie podoba się ten post
Ciasto było oczywiście cienkie a nie byli 
07 czerwca 2023 19:15 / 3 osobom podoba się ten post
Dzięki
30 czerwca 2023 20:07
Przyda mi się jak będę kiedyś Apero robić  To taki rodzaj impry w stylu bardziej korpo. Kobiety się witają całując się w powietrzu dziubkami, można  przynieść w gości etykietę, którą najczęsciej się dokleja.Tam gdzie pasuje