Przepisy kulinarne

18 kwietnia 2014 20:42
I ten przepis starodawny taki fajny:)Maliny mam pażdziernikowe-zrobie jesienią:)
18 kwietnia 2014 20:55
A doczytałaś o waniliowym serniku z solonym karmelem???? Musi być bajeczny
18 kwietnia 2014 20:55 / 1 osobie podoba się ten post
A doczytałaś o waniliowym serniku z solonym karmelem???? Musi być bajeczny
18 kwietnia 2014 21:03
Wiesiula -Ty taka ciastowa :)Nie myslałas założyć jakiegoś interesu ciastowego i piec na zamówienie?Synowa mojej kolezanki w Anglii załozyła taki biznes i całkiem nieźle z tego żyje.Myslę ,że i u nas mozna śmiało cos takiego otworzyć i nawet nie wiem czy by sie dotacji nie dostało:)
18 kwietnia 2014 21:11
kasia63

Wiesiula -Ty taka ciastowa :)Nie myslałas założyć jakiegoś interesu ciastowego i piec na zamówienie?Synowa mojej kolezanki w Anglii załozyła taki biznes i całkiem nieźle z tego żyje.Myslę ,że i u nas mozna śmiało cos takiego otworzyć i nawet nie wiem czy by sie dotacji nie dostało:)

Kasiu - ja? Nie  fakt lubię piec ale to mały pikuś z tym jak wspaniale piecze, ulepsza przepisy i dekoruje ciasta nasza Joasia. 
W moim miasteczku ostatnia cukiernia zamknęła się jakieś 3 lata temu, teraz tylko wypieki z Asprodu i Bagietki ... 
21 kwietnia 2014 07:16 / 1 osobie podoba się ten post
Dziewczyny co robicie z czerwonej kapusty oprócz surowki.Leży sobie w lodowce i nie mam pomysłu jak ją użyć.Surowki nie robie bo mamy bardzo duzo sałaty w szklarence małej przerosnie, a szkoda bo to bez chemii.
21 kwietnia 2014 10:10 / 1 osobie podoba się ten post
Ja robie na ciepło,dodaję masła troszke cukru,pieprzu jabłko i duszę w rondelku.Na koiec kapke smietany gęstej i gotowe.:)
21 kwietnia 2014 15:22 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Ja robie na ciepło,dodaję masła troszke cukru,pieprzu jabłko i duszę w rondelku.Na koiec kapke smietany gęstej i gotowe.:)

I tak sie stanie.
23 kwietnia 2014 08:43 / 1 osobie podoba się ten post
A ja dzisiaj robię sznycel sałatke z młodych ziemniaczkow ze szczpiorkiem (z ogrodka) i brukselke w bułce tartej na masle.Do gotujacej sie brukselki dodaje troche mleka,octu i cukru traci ten swoj zapach i nie rozgotuje sie.

Moja pdp je jak ptaszek i tylko dwa razy dziennie obawia sie,że przytyje i nie bedzie mogła sama przesiadac sie z wozka.Jest to doping rowniez dla mnie,wroce do domu jak laska.
23 kwietnia 2014 09:19 / 1 osobie podoba się ten post
Wiesiula

Dzisiaj oglądając właśnie "itvn" obejrzałam mini filmik Polskie Dania Postne, w którym pani Renata Targosz wraz z mężem opowiadają o staropolskiej kuchni, zachęcona poszperałam trochę i znalazłam bloga pani Renaty, ciekawy - a to jeden z przepisów, który mi bardzo pasuje: http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/babka-quatre-quarts-z-pomarancza
Mam zamiar go jutro przetestować :-)

Babka wyszła przepyszna, delikatna, "soczysta" jednym słowem bajka. Napewno w domku bedzie gościć na naszym stole. 
23 kwietnia 2014 09:42
Wiesiula

Babka wyszła przepyszna, delikatna, "soczysta" jednym słowem bajka. Napewno w domku bedzie gościć na naszym stole. 

Wiesiula dzięki :)))) Jak tylko zjemy cytrynową to tą piekę, bo już mi się cytrynowa przejadła po dwóch tygodniach.
A Dr jest jej fanatykiem, może pomaraźczowa też mu posmakuje :))))))
26 kwietnia 2014 23:11
Kochane poda mi ktos przepis na bezy? Kurecz mam spora iloec białka a szkoda mi wyrzucac,sama jeszcze nie miałam okazji piec!!!
26 kwietnia 2014 23:26
Wiesiula

Nam też smakowała, niestety szybko sie skończyła. Jutro robię kolejną, ale spróbuję z kakao :)))
03 maja 2014 13:02
Moj dzisiejszy obiad to niespodzianka - zrobilam waichweizengriessknoldel na rosołku i sałatke owocową. I to wszystko.Jemy bardzo mało bo obie dbamy o linie a jutro robimy na obiad paelle z kurczakiem i warzywami a na deser skusimy sie raz w tygodniu na lody z polewa malinową.
03 maja 2014 13:32
mleczko47

Moj dzisiejszy obiad to niespodzianka - zrobilam waichweizengriessknoldel na rosołku i sałatke owocową. I to wszystko.Jemy bardzo mało bo obie dbamy o linie a jutro robimy na obiad paelle z kurczakiem i warzywami a na deser skusimy sie raz w tygodniu na lody z polewa malinową.

Dawaj przepis, plizzzz,
właśnie dumam, co jutro zrobić z kurczakowego mięska.