Swego nie znacie - Polska nieznana

23 lipca 2015 21:54
moncherie

ORIM wiem, ze klasyczna jest bogato zlocona. To ta dla Obamy czy Krolowej Elzbiety:-) Moja jest dla "pospolstwa":-)
Ale troszke z arystokracji to ja chyba mam, bo moje paluszki jakby stworzone do tych filizanek:-)

Piszac o uchwytach filizanek, mialam na mysli raczej meskie palce.
23 lipca 2015 22:59 / 1 osobie podoba się ten post
amelka

Tyciek, to porcelana? Mnie to podobne do szkla a arcoroc.
Lub co najwyzej podobne do porcelany wyroby wloskie.
Byc moze sie myle, bo to zdjecie tylko. Ale to tez nie na moje gusta. Jakiess takie kiczowate.

Amelko , to nie jest porcelana . To zwykła ceramika . Niestety , nie moja...piszę "niestety " bo ja lubię poranne kawki tak na "zwierzątkowo - kolorowo" 
23 lipca 2015 23:10 / 4 osobom podoba się ten post
amelka

Piszac o uchwytach filizanek, mialam na mysli raczej meskie palce.

meskie palce pasuja do tych filzanek.Kciuk jest na tyle szeroki ze chwyt filzanki z napojem jest bardzo pewny.W ucho filzanki nie wtyka sie paluchow 
24 lipca 2015 21:33 / 2 osobom podoba się ten post

Dokoncze temat porcelany wałbrzyskiej.W Wałbrzychu działa jeszcze jeden zaklad produkujacy porcelane : Porcelana Wałbrzych.Przez krotka chwile pracowala tez nowo wybudowana fabryka.Zostala jednak zamknieta.Obecnie w jej biurowcu miesci sie Urzad Skarbowy w Wałbrzychu.Zakład Porcelana Wałbrzych miesci sie zaraz przy dworcu kolejowym Wałbrzych miasto.To rowniez stary zakład a produkuje to :
26 lipca 2015 11:52 / 6 osobom podoba się ten post
Moze nie nasze ale warto odwiedzic bedac na Dolnym Slasku.Teplickie Skalne Miasto (czes. Teplické skalní město) znajduje się w południowej części masywu .. dwa kilometry od miasta Teplice nad Metują w kierunku na Adrszpach i Trutnov. Jest to największy w Czechach tego typu kompleks skalny. Jego powierzchnia to ok. 1800 ha.
26 lipca 2015 13:05 / 1 osobie podoba się ten post
potwierdzam słowa Orima ... ładnie tam ...  powspinać się co prawda raczej się nie da , ale za to można  dobrego piwa łyknąć przy wyjściu...
26 lipca 2015 14:58 / 3 osobom podoba się ten post
tyciek

potwierdzam słowa Orima ... ładnie tam ...  powspinać się co prawda raczej się nie da , ale za to można  dobrego piwa łyknąć przy wyjściu...

Jadac od strony Wałbrzycha mozna zatrzymac sie w Jedlinie Zdr. na czarodziejskiej goze.To osrodek rekreacyjny z parkiem linowym i sciankami do wspinaczki
26 lipca 2015 15:36 / 2 osobom podoba się ten post
a po polskiej stronie Strzeliniec Wielki
27 lipca 2015 16:33 / 4 osobom podoba się ten post
Jeszcze was troszke "pociagam" po Dolnym Slasku To kolejne unikatowe miejsce w Sudetach i w Polsce
Jaskinia niedzwiedzia w Kletnie kolo Stronia Ślaskiego.
W latach 1967-1970 w jaskini przeprowadzono szczegółowe badania archeologiczne eksplorując warstwę 10-15 cm namuliska znajdującego się w jaskini. Ogółem wydobyto 20 000 szczątków kostnych zwierząt plejstoceńskich, których analiza pozwoliła stwierdzić obecność takich gatunków jak niedźwiedź jaskiniowy, lew jaskiniowy, wilk, hiena jaskiniowa, lis, kuna oraz pomniejsze ssaki[7]. Prawie 90% znalezionych szczątków należało do niedźwiedzia jaskiniowego głównie samic. W jaskini wydobyto 5 prawie kompletnych czaszek i 18 czaszek zdekompletowanych w wyniku uszkodzeń, a także kompletny niedźwiedzi szkielet. Stosunek liczby samców do samic wynosił w całym wydobytym materiale średnio 0,86[8]. Kolekcja szczątków niedźwiedzia jaskiniowego jest najbogatszą tego typu znalezioną na terenie Polski.
27 lipca 2015 17:44 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

Fabryka " Krzysztof" jest w stanie upadłości.Druga fabryka porcelany "Wałbrzych" pracuje ale jest w rekach prywatnych wiec wyzysk "czarnego luda"
Pałac Czetryców i przyległy do niego park sa obecnie remontowane.Stojacy w parku pałacyk w ktorym zmarła ksiezna pszczyńska Daisy ( obrazek),wygnana,chora przez Niemców z Ksiąza obecnie tez jest restaurowany

To tak aby informacja byla pelna. Daisy to Maria Teresa Olivia Hochberg zd.Cornwallis-West.Jej brat Jerzy był ojczymem Winstona Churchilla
27 lipca 2015 19:56
ORIM

a po polskiej stronie Strzeliniec Wielki

Zdjęcia piękne,tylko nazwa nie ta:)To Szczeliniec Wielki,do 1945roku zwany Strzaskany:)

http://www.naszczelincu.pl/

27 lipca 2015 20:06 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Zdjęcia piękne,tylko nazwa nie ta:)To Szczeliniec Wielki,do 1945roku zwany Strzaskany:)

http://www.naszczelincu.pl/

nie wiedzialem ze mial taka nazwe wczesniej Jednak polecam warto odwiedzic Blisko do Kudowy,Polanicy i cisza az miło
01 sierpnia 2015 15:16 / 3 osobom podoba się ten post
Projekt Riese (z niem. olbrzym) – kryptonim największego projektu górniczo-budowlanego hitlerowskich Niemiec, rozpoczętego i niedokończonego w Górach Sowich oraz na zamku Książ i pod nim w latach 1943-1945.
01 sierpnia 2015 15:26 / 2 osobom podoba się ten post

To ta sama oklolica i gora Wielka Sowa rowniez kryje wiele tajemnic.iZnajdujace sie pod nia tunele sa zalane woda.Nawet specjalista z Holandii nie udalo sie tej wody wypompowac.Cały czas naplywa nowa,ale po osiagniecie dawnego poziomu nie przelewa sie na zewnatrz.
Zalane korytarze to rowniez dzielo Niemców,i rowniez z przeznaczeniem militarnym.Badaja to nurkowie jednak teren jest trudny (zalane korytarze) a miejscami nawet istnieje podejrzenie ze zaminowany.
01 sierpnia 2015 16:34
ORIM

To ta sama oklolica i gora Wielka Sowa rowniez kryje wiele tajemnic.iZnajdujace sie pod nia tunele sa zalane woda.Nawet specjalista z Holandii nie udalo sie tej wody wypompowac.Cały czas naplywa nowa,ale po osiagniecie dawnego poziomu nie przelewa sie na zewnatrz.
Zalane korytarze to rowniez dzielo Niemców,i rowniez z przeznaczeniem militarnym.Badaja to nurkowie jednak teren jest trudny (zalane korytarze) a miejscami nawet istnieje podejrzenie ze zaminowany.

OOrim, moj byly lubil takie klimaty,oraz zwiedzanie i fascynacja Zamkami. Ja tylko przytakiwalam i chcialam do domu wracac ha haa..
Ty nie jestes Wodnikiem?
Mysle,ze tak.