Swego nie znacie - Polska nieznana

01 sierpnia 2015 22:33 / 2 osobom podoba się ten post
Alina

A wiesz, że pod Osówką żebyś nie wiem jak daleko posunął się w głąb wszędzie jest dopływ świeżego powietrza i działa to tak od czasów wojny?

wiem,ale to nie tylko Osowka,ale i Włodarz i caly ten system tuneli tak funkcjonuje.Na zdjeciach pokazalem dodatkowa wentylacje,ale ta grawitacyjna zapewnia i tak dostep powietrza nawet w najdalej oddalonych miejscach od wejscia.zaprojektowana byla aby wiezniowie obozu pracy Gross Rossen nie podusili sie podczas drazenia tuneli w skale.Zginelo ich tam wielu przy tych pracach ale nie z braku powietrza
01 sierpnia 2015 22:53 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

To twierdza Srebna Góra.Nastepna perełka na Dolnym Ślasku.Jutro cos o niej napisze jak Was to interesuje

zachodniopomorskie nie gorsze ! Brzeźnica - mała wieś pomiędzy Bornem Sulinowem a Wałczem ma w swoich lasach tajemnicę powojennych czasów...  w  lesie , grzybnym , jagodowym , miękkim od zielonych mchów , otulonym w paprocie , pełnym ptasich śpiewów i szumu rzeczki :

przycupnęły ukryte , niepotrzebne nikomu bunkry :
owiane tajemnicą , którą znają tylko nieliczni ...

i ja tam byłam i pilnie tropiłam ....
02 sierpnia 2015 10:08 / 2 osobom podoba się ten post

Jesli ogladaliscie film Wielka ucieczka ( Steve Mcqueen)to wlasnie ten film zostal zrealizowany na podstawie relacji uciekajacych z obozu pracy lotnikow i oficerow angielskich i amerykanskich.Uciekali oni wlasnie z fortow w Srebnej Górze.
Pracowali w sztolniach ale nie poszukiwali srebra tylko uranu i radu.Pod koniec wojny kazano jencom wyciac w lesie ogromna swastyke.Obecnie jest juz malo widoczna poniewaz posadzono tam nowe drzewa.
Spustoszenia twierdzy dokonala armia radziecka.Wysadzono w powietrze wiele podziemnych kazamat.Robiono to w celu "wykurzenia" ukrywajacych sie tam zolnierzy SS.
Nie ma w Polsce pelnej dokumentacji tego obiektu.Czesc podziemnych kazamat,ktore kiedys byly kwaterami dla wojska,magazynami zywności i amonicji jest zalana woda.
02 sierpnia 2015 10:12 / 2 osobom podoba się ten post
tyciek

zachodniopomorskie nie gorsze ! Brzeźnica - mała wieś pomiędzy Bornem Sulinowem a Wałczem ma w swoich lasach tajemnicę powojennych czasów...  w  lesie , grzybnym , jagodowym , miękkim od zielonych mchów , otulonym w paprocie , pełnym ptasich śpiewów i szumu rzeczki :

przycupnęły ukryte , niepotrzebne nikomu bunkry :
owiane tajemnicą , którą znają tylko nieliczni ...

i ja tam byłam i pilnie tropiłam ....

z tego co wyczytalem w necie to dawna baza wojsk Radzieckich i to prawdopodobnie baza w ktorej przechowywano glowice jadrowe
02 sierpnia 2015 10:37
Chcialem sprostowac.Moj bład i moja wina.Wiezniami byli polscy oficerowie.Pomylilo mi sie z Żaganiem gdzie byl oboz dla lotników alianckich i gdzie rowniez miała miejsce brawurowa ucieczka
W fortach Ostróg (Spitzberg) i Wysoka Skała (Hohenstein) utworzono karny obóz jeniecki, Oflag VIII B (15 grudnia 1939 – 1 września 1941) dla polskich oficerów. Więziono tu łącznie ponad 300 osób, w tym m.in. dowódcę Obrony Wybrzeża z 1939 r. – kontradmirała Józefa Unruga oraz komandora Stefana Frankowskiego.Do historii przeszła śmiała ucieczka w nocy z 5 na 6 maja 1940 r. z Oflagu VIII B dziewięciu polskich oficerów (m.in. Tadeusza Jasickiego, Michała Niczki, Jędrzeja Giertycha). Trzech z nich zdołało przedostać się do Nysy. Stamtąd przez Czechy, Słowację, Węgry, Jugosławię i Turcję dotarli do Syrii, gdzie formowała się Brygada Strzelców Karpackich (walczyli w Libii pod Tobrukiem). Pozostałych sześciu (grupę Niczki i Giertycha) schwytano
29 września 2016 19:39 / 8 osobom podoba się ten post
Chciałam zaproponować podróż na Podlasie. Do Puszczy Białowieskiej. Warto odwiedzić Muzeum przyrodniczo - leśne w Białowieży. Budynek jest połączony ż wieżą widokową, z której rozciąga się przepiękny widok na puszczę. Przy prezentacji eksponatów wykorzystano światło sceniczne i dźwięk ( naturalne odgłosy ptaków i dużych ssaków ). Daje to super efekt.
Nastepną atrakcją tego regionu jest kolejka wąskotorowa, która rozpoczyna swój bieg w Hajnówce ( można zwiedzić skansen ) a kończy 15 km dalej w osadzie Topiło położonej w samym sercu puszczy. Szlak kolejki wiedzie przez piękne, puszczańskie ostępy. Przy odrobinie szczęścia można zobaczyc żubra.
Dzieci tam się nie będą nudzić, więc zabierajcie wnuki....i w drogę.
29 września 2016 19:47 / 3 osobom podoba się ten post
No tak bo żubr występuje w paszczy
29 września 2016 19:49 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

Jesli ogladaliscie film Wielka ucieczka ( Steve Mcqueen)to wlasnie ten film zostal zrealizowany na podstawie relacji uciekajacych z obozu pracy lotnikow i oficerow angielskich i amerykanskich.Uciekali oni wlasnie z fortow w Srebnej Górze.
Pracowali w sztolniach ale nie poszukiwali srebra tylko uranu i radu.Pod koniec wojny kazano jencom wyciac w lesie ogromna swastyke.Obecnie jest juz malo widoczna poniewaz posadzono tam nowe drzewa.
Spustoszenia twierdzy dokonala armia radziecka.Wysadzono w powietrze wiele podziemnych kazamat.Robiono to w celu "wykurzenia" ukrywajacych sie tam zolnierzy SS.
Nie ma w Polsce pelnej dokumentacji tego obiektu.Czesc podziemnych kazamat,ktore kiedys byly kwaterami dla wojska,magazynami zywności i amonicji jest zalana woda.

Nie jest to prawdą co piszesz. Wielka ucieczka była z obozu w Zaganiu. Nie fałszuj historii https://pl.wikipedia.org/wiki/Stalag_Luft_III
29 września 2016 19:50 / 6 osobom podoba się ten post
Oprócz paru zgrzewek możesz zabrać kogo sobie życzysz.....polecam hotel " Żubrowka "
29 września 2016 19:54 / 7 osobom podoba się ten post
ewa59

Chciałam zaproponować podróż na Podlasie. Do Puszczy Białowieskiej. Warto odwiedzić Muzeum przyrodniczo - leśne w Białowieży. Budynek jest połączony ż wieżą widokową, z której rozciąga się przepiękny widok na puszczę. Przy prezentacji eksponatów wykorzystano światło sceniczne i dźwięk ( naturalne odgłosy ptaków i dużych ssaków ). Daje to super efekt.
Nastepną atrakcją tego regionu jest kolejka wąskotorowa, która rozpoczyna swój bieg w Hajnówce ( można zwiedzić skansen ) a kończy 15 km dalej w osadzie Topiło położonej w samym sercu puszczy. Szlak kolejki wiedzie przez piękne, puszczańskie ostępy. Przy odrobinie szczęścia można zobaczyc żubra.
Dzieci tam się nie będą nudzić, więc zabierajcie wnuki....i w drogę.

Właśnie mi corka opowiadała, że widziała małe żubrzątka. Ale była na wycieczce w Pszczynie. Więc jak ktoś chce zobaczyć żubra w paszczy to zapraszam na Górny Śląsk
29 września 2016 20:27 / 7 osobom podoba się ten post
Jakby ktos chciał jeszcze w tym sezonie wygrzać sie pod palmami to zapraszam do Katowic.
29 września 2016 21:48 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKy

Jakby ktos chciał jeszcze w tym sezonie wygrzać sie pod palmami to zapraszam do Katowic.

No to trzeba się spieszyć bo będą w Katowicach do jutra a potem wracają do Palmiarni w Gliwicach.  
30 września 2016 08:27 / 3 osobom podoba się ten post
MeryKy

Właśnie mi corka opowiadała, że widziała małe żubrzątka. Ale była na wycieczce w Pszczynie. Więc jak ktoś chce zobaczyć żubra w paszczy to zapraszam na Górny Śląsk

To jest interesujaca historia. Pokazujaca brutalnosc i podlosc naszego gatunku. Po trupach do celu,co widac nie tylko na przykladzie zubra.

http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/zastrzelili-zubra-bo-gwalcil-krowy-zubr-zastrzelony-pod-oleckiem/c4cbwzs
30 września 2016 08:32 / 4 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

To jest interesujaca historia. Pokazujaca brutalnosc i podlosc naszego gatunku. Po trupach do celu,co widac nie tylko na przykladzie zubra.

http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/zastrzelili-zubra-bo-gwalcil-krowy-zubr-zastrzelony-pod-oleckiem/c4cbwzs

Straszne rozwiązanie. Jakby nie mogli go gdzieś przetransportować?
06 stycznia 2017 22:07 / 2 osobom podoba się ten post