A wiesz, że pod Osówką żebyś nie wiem jak daleko posunął się w głąb wszędzie jest dopływ świeżego powietrza i działa to tak od czasów wojny?
A wiesz, że pod Osówką żebyś nie wiem jak daleko posunął się w głąb wszędzie jest dopływ świeżego powietrza i działa to tak od czasów wojny?
To twierdza Srebna Góra.Nastepna perełka na Dolnym Ślasku.Jutro cos o niej napisze jak Was to interesuje
zachodniopomorskie nie gorsze ! Brzeźnica - mała wieś pomiędzy Bornem Sulinowem a Wałczem ma w swoich lasach tajemnicę powojennych czasów... w lesie , grzybnym , jagodowym , miękkim od zielonych mchów , otulonym w paprocie , pełnym ptasich śpiewów i szumu rzeczki :
przycupnęły ukryte , niepotrzebne nikomu bunkry :owiane tajemnicą , którą znają tylko nieliczni ...
i ja tam byłam i pilnie tropiłam ....
Jesli ogladaliscie film Wielka ucieczka ( Steve Mcqueen)to wlasnie ten film zostal zrealizowany na podstawie relacji uciekajacych z obozu pracy lotnikow i oficerow angielskich i amerykanskich.Uciekali oni wlasnie z fortow w Srebnej Górze.
Pracowali w sztolniach ale nie poszukiwali srebra tylko uranu i radu.Pod koniec wojny kazano jencom wyciac w lesie ogromna swastyke.Obecnie jest juz malo widoczna poniewaz posadzono tam nowe drzewa.
Spustoszenia twierdzy dokonala armia radziecka.Wysadzono w powietrze wiele podziemnych kazamat.Robiono to w celu "wykurzenia" ukrywajacych sie tam zolnierzy SS.
Nie ma w Polsce pelnej dokumentacji tego obiektu.Czesc podziemnych kazamat,ktore kiedys byly kwaterami dla wojska,magazynami zywności i amonicji jest zalana woda.
Chciałam zaproponować podróż na Podlasie. Do Puszczy Białowieskiej. Warto odwiedzić Muzeum przyrodniczo - leśne w Białowieży. Budynek jest połączony ż wieżą widokową, z której rozciąga się przepiękny widok na puszczę. Przy prezentacji eksponatów wykorzystano światło sceniczne i dźwięk ( naturalne odgłosy ptaków i dużych ssaków ). Daje to super efekt.
Nastepną atrakcją tego regionu jest kolejka wąskotorowa, która rozpoczyna swój bieg w Hajnówce ( można zwiedzić skansen ) a kończy 15 km dalej w osadzie Topiło położonej w samym sercu puszczy. Szlak kolejki wiedzie przez piękne, puszczańskie ostępy. Przy odrobinie szczęścia można zobaczyc żubra.
Dzieci tam się nie będą nudzić, więc zabierajcie wnuki....i w drogę.
Jakby ktos chciał jeszcze w tym sezonie wygrzać sie pod palmami to zapraszam do Katowic.
Właśnie mi corka opowiadała, że widziała małe żubrzątka. Ale była na wycieczce w Pszczynie. Więc jak ktoś chce zobaczyć żubra w paszczy to zapraszam na Górny Śląsk
To jest interesujaca historia. Pokazujaca brutalnosc i podlosc naszego gatunku. Po trupach do celu,co widac nie tylko na przykladzie zubra.
http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/zastrzelili-zubra-bo-gwalcil-krowy-zubr-zastrzelony-pod-oleckiem/c4cbwzs