Swego nie znacie - Polska nieznana

01 sierpnia 2015 16:43 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

Moze nie nasze ale warto odwiedzic bedac na Dolnym Slasku.Teplickie Skalne Miasto (czes. Teplické skalní město) znajduje się w południowej części masywu .. dwa kilometry od miasta Teplice nad Metują w kierunku na Adrszpach i Trutnov. Jest to największy w Czechach tego typu kompleks skalny. Jego powierzchnia to ok. 1800 ha.

Tak, warto zobaczyć na własne oczy. Byłam tam na wycieczce, bardzo ciekawej wycieczce. 
01 sierpnia 2015 16:46 / 1 osobie podoba się ten post
Mnie sie tez podoba, ale jak dla mnie, to smutne
'Widoki' sa i bala bym sie he hee
01 sierpnia 2015 16:49 / 1 osobie podoba się ten post
Ona_Lisa

Tak wygląda na zdjęciu. W realu jest przepięknie.
Na pewno zmienilabyś zdanie.
01 sierpnia 2015 16:53 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

To ta sama oklolica i gora Wielka Sowa rowniez kryje wiele tajemnic.iZnajdujace sie pod nia tunele sa zalane woda.Nawet specjalista z Holandii nie udalo sie tej wody wypompowac.Cały czas naplywa nowa,ale po osiagniecie dawnego poziomu nie przelewa sie na zewnatrz.
Zalane korytarze to rowniez dzielo Niemców,i rowniez z przeznaczeniem militarnym.Badaja to nurkowie jednak teren jest trudny (zalane korytarze) a miejscami nawet istnieje podejrzenie ze zaminowany.

Góry Sowie łączone są też z tajemnicą bursztynowej komnaty , Osówka - podziemne tunele , które miały stać się elementem fabryki pocisków V , w pobliżu jest też przeurocza i łatwa do "wdrapania się " góra Ślężą - dawny ośrodek kultu solarnego , a w ogóle - całość Sudetów godna polecenia ... ech powłóczył by się człowiek po górkach i pagórkach.... pooddychał świerkowym powietrzem ...
01 sierpnia 2015 17:42 / 1 osobie podoba się ten post
Ona_Lisa

Skalne Miasto jest super- jedź ! Natomiast jeśli nie lubisz smutnych widoków - omiń Góry Sowie i zamek Książ ... G.Sowie miejscami przesiąknięte są ludzkim cierpieniem ( obozy , fabryki śmierci ) natomiast zamek Książ .... piękny , niewątpliwie, ale jest tam też jakiś ... ponury cień . Byłam tam w pewien upalny dzień i na podwórku poczułam chłód (stojąc w pełnym słońcu ) , taki bliżej niezidentyfikowany ... chyba mury zamku za dużo złych rzeczy pamiętają . Nie lubię takich miejsc.... 
01 sierpnia 2015 17:59
tyciek

Skalne Miasto jest super- jedź ! Natomiast jeśli nie lubisz smutnych widoków - omiń Góry Sowie i zamek Książ ... G.Sowie miejscami przesiąknięte są ludzkim cierpieniem ( obozy , fabryki śmierci ) natomiast zamek Książ .... piękny , niewątpliwie, ale jest tam też jakiś ... ponury cień . Byłam tam w pewien upalny dzień i na podwórku poczułam chłód (stojąc w pełnym słońcu ) , taki bliżej niezidentyfikowany ... chyba mury zamku za dużo złych rzeczy pamiętają . Nie lubię takich miejsc.... :-(

No wiec wlasnie oto mi chodzilo
Lubie 'cieple' miejsca,ktore daja energie...w ,ktorych czuje sie dobrze, Takie miejsca,ktore nie napawaja Mnie smutkiem,..
:)
01 sierpnia 2015 22:03 / 2 osobom podoba się ten post
Ona_Lisa

OOrim, moj byly lubil takie klimaty,oraz zwiedzanie i fascynacja Zamkami. Ja tylko przytakiwalam i chcialam do domu wracac ha haa..
Ty nie jestes Wodnikiem?
Mysle,ze tak.

ja jestem Koziorozec - wiec ten lepszy  uparty,konsekwentny,osiagajace cele.Nie przelewam ani nie "leje wody" 
01 sierpnia 2015 22:04 / 2 osobom podoba się ten post
Ona_Lisa

to nie tylko widoki.Widac jak natura jest potezna i co moze zrobic nawet ze skala.Mozesz sie tam poczuc jak zioarenko piasku w globalnym systemie natury
01 sierpnia 2015 22:09
tyciek

Góry Sowie łączone są też z tajemnicą bursztynowej komnaty , Osówka - podziemne tunele , które miały stać się elementem fabryki pocisków V , w pobliżu jest też przeurocza i łatwa do "wdrapania się " góra Ślężą - dawny ośrodek kultu solarnego , a w ogóle - całość Sudetów godna polecenia ... ech powłóczył by się człowiek po górkach i pagórkach.... pooddychał świerkowym powietrzem ...

Sleza to juz blizej Wrocławia.Miejsce dawnych obrzedow mi. nocy swietojanskiej i tym co sie z nia wiazało.
Tak prawde mowiac to totalne pijanstwo i orgie w lesie jednak wtedy wierzono ze dzieci poczete w ta noc beda wiele znaczyly w przyszlych czasach
01 sierpnia 2015 22:15 / 1 osobie podoba się ten post
tyciek

Pamiętam te tunele pod Osówką z moich młodych lat. Miałam 19 lat i z grupą pasjonatów wybrałam się na zwiedzanie labiryntu tych korytarzy.Miejscami ledwo dało się przejść, były częściowo zawalone. Jaki człowiek młody jest głupi. To było wówczas niezabezpieczone, stało tak sobie od czasów wojny, a ja łaziłam jakby nigdy nic. A jakby się zawaliło?
01 sierpnia 2015 22:17
01 sierpnia 2015 22:17 / 1 osobie podoba się ten post
01 sierpnia 2015 22:23 / 1 osobie podoba się ten post
Alina

Pamiętam te tunele pod Osówką z moich młodych lat. Miałam 19 lat i z grupą pasjonatów wybrałam się na zwiedzanie labiryntu tych korytarzy.Miejscami ledwo dało się przejść, były częściowo zawalone. Jaki człowiek młody jest głupi. To było wówczas niezabezpieczone, stało tak sobie od czasów wojny, a ja łaziłam jakby nigdy nic. A jakby się zawaliło?

Nie zawalilo sie i nie zawali  
01 sierpnia 2015 22:25 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

To twierdza Srebna Góra.Nastepna perełka na Dolnym Ślasku.Jutro cos o niej napisze jak Was to interesuje
01 sierpnia 2015 22:28
A wiesz, że pod Osówką żebyś nie wiem jak daleko posunął się w głąb wszędzie jest dopływ świeżego powietrza i działa to tak od czasów wojny?