Już pogubiłam się w wątkach ale ok. Czy mając polską działalność trzeba ją zarejstrować w Niemczech ? Jeśli tak to jak?
Już pogubiłam się w wątkach ale ok. Czy mając polską działalność trzeba ją zarejstrować w Niemczech ? Jeśli tak to jak?
A po co zameldowanie? Ja nie mam zameldowania w DE, dlatego wlasnie korzystam z uslug polskiego biura w DE, oni daja adres i zalatwiaja wszystkie formalnosci.
No wiesz Emilia,jak sie kiedys dowiadywalam-to trzeba miec meldunek zeby zalozyc Geverbe.
Jak rozmawialm z pewna firma,to oni w momencie pojawienia sie w DE ,dawali meldunek,zakladali Geverbe i wysylali na zlecenie.Nie wiem ,czy tak jest rzeczywiscie,ale takich informacji mi udzielono.
Cos chyba ma sie na rzeczy,poniewaz moja przyjaciolka tutaj mieszka w DE , to samo mi powiedziala.Zeby zalozyc Geverbe ,musisz miec meldunek.Przypuszczam,ze owa firma,melduje na krotko, gdzies tam i zakladaja firme.Okres meldunku sie konczy,ale opiekunka ma dalej zlecenia od niemieckich rodzin,poprzez firme,ktora bierze za posrednictwo jakies tam kwoty.
Czy u Ciebie tez tak ,to dziala?
Hogatka, wprawdzie Emilia jest bardziej ode mnie zorientowana ale powiem ci co ja wiem. Otóz pare lat temu były zmiany w prawie pracy dla obcokrajowców. I teraz mozna nie miec meldunku. Wtedy tez nie musisz płacic ubezpieczenia. Mozesz miec meldunek i wtedy musisz placic ubezpieczenie. Nie jestem zameldowana w DE. I w US w DE jest mój polski adres. na potwierdzenie tego mam rozliczenie finansowe za tamten rok.
A czy to prawda,ze musisz miec minimum 3 zleceniodawcow?
To znaczy ,ze je nie musze skaldki zbespieczenia i rentowej placic?Wiesz bo ja juz calkiem zdurnialam:(
Tak to prawda. Ja jeszcze w tym roku bede miala trzech a w przyszlym zobaczymy :) Nie musisz płacic skladek tylko ew podatek do US Nie musisz placic ale mozesz jesli chcesz w przyszlosci niemiecka emeryture
Juz sama sobie odpowiedzialam na powyzsze pytania,tak sie nakrecilam,ze zadzwonilam do ksiegowej w DE i sie wywiedzialam.
Ubespieczenie prywatne,czyli-Private krankversicherung-od 2008 roku jest obowiaskowe.Taki jest przepis,natomiast jezeli ja ubespieczylabym sie w Pl (ubespieczenie do pracy na terenie EU)nie musze miec w/w ubespieczenia.
Meldunek musze miec,poniewaz kazda firma musi miec Swoja siedzibe.
Rozumiem to tak,ze firma z ktora Ty Asik wspolpracujesz,musiala Ci dac meldunek na terenie DE,a poprostu podano Twoj adres jako korespondencyjny.
Ksiegowa mi powiedziala,ze nie moge sobie zalozyc Gewerbe majac siedzibe firmy w Pl.To jest logiczne,bo w takim razie wiekszosc Polakow zakladalaby Gewerbe,a Dzielalnosc gospodarcza w PL padlaby na ryj:)
Dikladnie Hogata, ja mam ubezpieczenie z opcja do pracy i dlatego nie musze miec niemieckiej. Ale mowie ze ja chyba zmienie biuro...bo to jakimis grubymi nicmi szyte.
Dikladnie Hogata, ja mam ubezpieczenie z opcja do pracy i dlatego nie musze miec niemieckiej. Ale mowie ze ja chyba zmienie biuro...bo to jakimis grubymi nicmi szyte.
Asik a mozesz podać ubezpieczyciela ( mail w profilu) jesli to nie problem , czyli o ubezpieczeniu juz wiadomo, a co z podatkami bo do Finanzamtu tez chyba trzeba sie zgłosić ?
Zawsze pytaja jakie ubezpieczenie. Ja mam w Warcie :) zadna tajemnica. A podatek placisz tylko w DE jesli przekroczysz limit...Emilia wszystko napisala :))