Haneczka47Jak tj majac niemiecka gewerbe to czy tez trzeba rozliczac sie w polskim urzedzie skarbowym
To,gdzie sie rozliczasz,zależy od ciebie.Mozesz w De a mozesz w Pl-sama wybierasz,co jest dla ciebie korzystniejsze.
Ja rozliczam sie w DE.Żeby to zrobić najpierw składam w urzędzie skarbowym PIT 36 i dodatek o dochodach zagranicznych.W kraju mam zerowe dochody.Następnie składam wniosek do urzędu skarbowego(17 złkosztuje-czeka sie do 2 tygodni) o wydanie zaświadczenia o wysokości dochodów(to sie robi na specjalnych drukach-z internetu sciagałam).I jak to zaswiadczenie mam,to wysyłam to,kopie wystawionych przeze mnie rachunków i ewentualnie paragony i rachunki jak mam cos do odliczenia-wysyłam do mojego Steueberatera.I nic mnie wiecej nie obchodzi.Potem dostaje od niego do podpisania gotowe rozliczenie-podpisuję,odyłam i czekam na rachumek za wykonaną usługę.I tyle.
W kraju gdybyś sie rozliczała,musiałabyś udokumentować dochody osiagniete w Niemczech.Jak skomplikowane to jest nie wiem,bo tego nie robie.