14 grudnia 2014 07:49 / 1 osobie podoba się ten post
agamordoda1961 raczej nie, nie jestem pewna, że można płacić tylko składkę zdrowotną i prowadzić działaność gospodarczą, to każdy by tak chciał, ja też:)
w dupie mam te ich renty i emerytury, to co mam płacić im to wolałbym założyć konto i sobie zbierać, przynjamniej bym wiedziała, że mi tego nikt nie zabierze, po 10 latach jest to spora kwota, a ja nie będę w stanie wybrać tych pieniędzy, które tam wpłacę.
Myślę, że gdyby była taka możliwość, wielu przedsiębiorców by z niej zrezygnowało
Agamor,jakiśczas temu też zainteresowałam sie tym tematem,bo nie mam dzialalności gospodarczej w PL i byłam dopisana do "mężowego" ubezpieczenia.
Teoretycznie jest to możliwe,jednak może okazać się bardzo kosztowne,bowiem zanim zaczniesz opłacać składki na bieżąco-musisz wyrównać zaległe.Jeśli nie opłacałaś takich składek od lat kilku,to niestety jest to drogo.Nie pamietam już ile wtedy ja musiałabym wpłacić-zapamietałam sobie tylko,ze to dużo było.
Znalazłam takie info,poczytaj:
Wysokość opłaty dodatkowej zależy od okresu, w którym nie byliśmy objęci ubezpieczeniem zdrowotnym i wynosi:
20% dochodów przyjętych jako wymiar składki, jeśli okres wynosi od 3 miesięcy do 1 roku;
50% dochodów przyjętych jako wymiar składki, jeśli okres wynosi od ponad 1 roku do 2 lat;
100% dochodów przyjętych jako wymiar składki, jeśli okres wynosi od ponad dwóch do 5 lat;
150% dochodów przyjętych jako wymiar składki, jeśli okres wynosi od ponad 5 do 10 lat;
200% dochodów przyjętych jako wymiar składki, jeśli okres wynosi ponad 10 lat. Opłata dodatkowa musi być wniesiona na rachunek oddziału wojewódzkiego NFZ jeszcze przed podpisaniem umowy.
Możemy zwrócić się do Funduszu z wnioskiem o odstąpienie od pobrania opłaty dodatkowej lub rozłożenie kwoty na nie więcej niż 12 rat. W uzasadnionych przypadkach możemy być zwolnieni od wniesienia opłaty dodatkowej.