ewa.pA ja w tym tygodniu założyłam gewerbe korzystając z niemieckiej agencji, jestem dopiero na 2 wyjeździe i bałam się, że będę miała trudność ze znalezieniem zleceń, ze względu na mój niemiecki, taki sobie, albo jeszcze słaby, nieważne. Ta agencja nie zabiera mi połowy kasy, płaci ubezpieczenie zdrowotne, prowadzi księgowość, melduje firme i daje zlecenia. Nie trzeba płacić składek na emeryture, ale mozna. Zastanawiam się tylko czy płacić w PL na konto IKE lub IKZE, czy w niemczech składkę emerytalną. Może ktoś z Was już miał ten dylemat?
Się wypowiem na temat IKE, bo będąc teraz w Polsce zainteresowałam się dogłębnie :)))))))))))
Otóż, Indywidualne Konto Emerytalne w kontekscie odkładania co miesiąc pewnej kwoty na przyszłą emeryturę ( jest limit ustanowiony przez nasze PAństwo)
w formie oszczednosci jest mozliwe tylko w banku polskim, a jak wiadomo polskim bankiem to jest chyba tylko Bank Spółdzielczy :))))))))
Pozostałe banki są zagraniczne i wtedy oczywiscie tez możemy sobie takie konto uruchomić, ale..... pieniądze nasze będą w ruchu za pomocą inwestycji w fundusze inwestycyjne. Dla mnie to wielka lipa, bo fundusz może zarabiac, ale może również splajtować i może się okazać, że po przekroczeniu 60-tki ( wtedy mozna z tych pieniędzy korzystać ) otrzymamy mniej, dużo mniej niż zainwestowaliśmy! Pytałam w moim banku, w którym mam konto i tak to własnie działa, więc podziękowałam za ten miód! IKE są wolne od podatku Belki, ale ryzyko w bankach z kapitałem zagranicznym wielkie, nie wspomnę o śmiesznym oprocentowaniu, zdaje się, że 1,2 % rocznie :))))))))))))))