Komputerowe SOS

13 grudnia 2014 16:12
ivanilia40

Aż taka blondyna to nie jestem zeby nie umieć sformatować kompa hahahah. Tu nie chodzi o zakurzony wlot,tylko o pracę systemu,niepodoba mi się,że na chromie się grzeje. Za tydzien wracam i oddam w dobre ręce ,ale myślałam że może ktoś miał podobny przypadek i coś podpowie.

Sprawdz na task menadzerze zużycie ramu i procesora oraz prześledż procesy na komputerze.Staraj się to robić jak masz np.już otwartą przeglądarkę i otwierasz skypa.
13 grudnia 2014 16:17
tina 100%

Sprawdz na task menadzerze zużycie ramu i procesora oraz prześledż procesy na komputerze.Staraj się to robić jak masz np.już otwartą przeglądarkę i otwierasz skypa.

Właśnie a'propos procesora,to jak tak nagrzewa się komp to oprócz komunikatu o błędzie avasta wyskakuje też komunikat,ze chrom zabiara zbyt duzo pamięci i powinno się zrestartowac kompa. Ja nie restartuje tylko wyłączam na chwilę chrom i wszytsko wraca do normy. Kurcze,nie miałam takich problemów do tej pory.
Jeszcze tylko dodam,że jako antywirusa mam AVG,a Avast jest tylko w pakiecie z Chromem.
Spróbuję zrobić jak mi radzisz,dzięki .
13 grudnia 2014 16:19
ivanilia40

Właśnie a'propos procesora,to jak tak nagrzewa się komp to oprócz komunikatu o błędzie avasta wyskakuje też komunikat,ze chrom zabiara zbyt duzo pamięci i powinno się zrestartowac kompa. Ja nie restartuje tylko wyłączam na chwilę chrom i wszytsko wraca do normy. Kurcze,nie miałam takich problemów do tej pory.
Jeszcze tylko dodam,że jako antywirusa mam AVG,a Avast jest tylko w pakiecie z Chromem.
Spróbuję zrobić jak mi radzisz,dzięki .

To wygląda na to,że masz mały zapas Ram-u na kompie.Przeglądarka i skype do kupy dużo tej pamięci zużywają.Możesz dołożyć Ramu,problem zniknie.
13 grudnia 2014 16:21
tina 100%

To wygląda na to,że masz mały zapas Ram-u na kompie.Przeglądarka i skype do kupy dużo tej pamięci zużywają.Możesz dołożyć Ramu,problem zniknie.

A czy Chrom aż tak dużo potrzebuje pamięci Ram? Czzytałam na jakimś forum,że chrom mniej pobiera niż "lisek". ?
13 grudnia 2014 16:22 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Mam siódemkę,ale formatuje kompa dośc często ,na dziwne strony nie wchodzę,więc co się pochrzaniło pojęcia nie mam. Od kiedy pracuję na Chromie tak się przegrzewa,wczesniej na "lisku" działał normalnie. Chrom ma swoje zabezpieczenie Avasta ,to taka zielona ikonka-ślimak w prawym górnym rogu strony,i jak zaczyna się przegrzewać to ta ikonka zmienia się w szarą i wyskakuje  komunikat o jakiejś awarii tego avasta. Dziwne to jakieś wszystko a, do tego jeszcze ten komunikat po aktualizacjach....jakieś czary-mary...

Moze Ci lapek dotrwa ...
Masz konflikt dwoch antywirusow ! Niby Avast dziala tylko z Chrome, ale jednak korzysta z zasobow systemu, ktory JUZ MA inny program ochronny.
Jesli nie musisz korzystac z Chrome - w tym przypadku usunelabym dokladnie Chrome z calymi przyleglosciami, zostan przy "Lisku" na ten czas. Lapek byc moze wcale formatowania nie wymaga, tylko uporzadkowania.
13 grudnia 2014 16:23
ivanilia40

Aż taka blondyna to nie jestem zeby nie umieć sformatować kompa hahahah. Tu nie chodzi o zakurzony wlot,tylko o pracę systemu,niepodoba mi się,że na chromie się grzeje. Za tydzien wracam i oddam w dobre ręce ,ale myślałam że może ktoś miał podobny przypadek i coś podpowie.

Czyli wymagania chrome przekraczaja mozliwosci twojego lapka.Zrob jednak te podkladki z nakretek bedzie lepsze chlodzenie
13 grudnia 2014 16:28
ivanilia40

A czy Chrom aż tak dużo potrzebuje pamięci Ram? Czzytałam na jakimś forum,że chrom mniej pobiera niż "lisek". ?

Ile masz Ramu w kompie? Razem ze skypem zużywają duzo tej pamięci.Emilia pisała że masz konflikt dwóch antywirusów.Jeden musisz usunąć.
13 grudnia 2014 16:29
emilia

Moze Ci lapek dotrwa ...
Masz konflikt dwoch antywirusow ! Niby Avast dziala tylko z Chrome, ale jednak korzysta z zasobow systemu, ktory JUZ MA inny program ochronny.
Jesli nie musisz korzystac z Chrome - w tym przypadku usunelabym dokladnie Chrome z calymi przyleglosciami, zostan przy "Lisku" na ten czas. Lapek byc moze wcale formatowania nie wymaga, tylko uporzadkowania.

Jeśli chodzi o poprzednią przeglądrkę to musiałam ją usunąć bo mi wyświetlała się na czarrno,nie wiem co się stało ale któregoś dnia nie było strony startowej tylko czarny ekran,nie bardzo mogłam go wyłączyć,na wyczucie znalazłam " X" i jakoś wyłączyłam,dlatego ściągnęłam Chroma,ale właśnie coś chyba z tym avastem w Chromie jest nie halo.
Mam jeszcze tydzien do powrotu,oby wytrwał mój sprzęcik :) 
13 grudnia 2014 16:30 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

Czyli wymagania chrome przekraczaja mozliwosci twojego lapka.Zrob jednak te podkladki z nakretek bedzie lepsze chlodzenie

ORIM, nie chce sie "madrowac", z ciekawosci sprawdzilam obciazenie systemu przy wlaczonych dwoch jednakowych kartach w "Lisku" i w Chrome. Na moim lapku obciazenie przy "Lisku" jest ponad dwa razy wieksze, niz na Chrome ! Ale, moze to specyfika mojego lapka.

13 grudnia 2014 16:31
tina 100%

Ile masz Ramu w kompie? Razem ze skypem zużywają duzo tej pamięci.Emilia pisała że masz konflikt dwóch antywirusów.Jeden musisz usunąć.

Sprawdzałam w programach czy mam zainstalowany avast,nie mam,ten avast jest w pakiecie z Chromem jako dodatek do przeglądarki,nie mam pojęcia czy dam radę go usunąc. 
13 grudnia 2014 16:32
emilia

ORIM, nie chce sie "madrowac", z ciekawosci sprawdzilam obciazenie systemu przy wlaczonych dwoch jednakowych kartach w "Lisku" i w Chrome. Na moim lapku obciazenie przy "Lisku" jest ponad dwa razy wieksze, niz na Chrome ! Ale, moze to specyfika mojego lapka.

tez tego nie testowalem wiec stawialem na brudny uklad chlodzenia
13 grudnia 2014 16:35
ivanilia40

Sprawdzałam w programach czy mam zainstalowany avast,nie mam,ten avast jest w pakiecie z Chromem jako dodatek do przeglądarki,nie mam pojęcia czy dam radę go usunąc. 

Mam Chrome na kompie,chociaż z niego nie korzystam,ale zaraz sprawdzę.Nie jest tak,ze antywirus jest przypisany do jednej przeglądarki, w sensie ,ze ją tylko ochrania.On korzysta z systemu.Jakbyś dała radę, to zrzut ekranu byłby pomocny .
13 grudnia 2014 16:36 / 3 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Jeśli chodzi o poprzednią przeglądrkę to musiałam ją usunąć bo mi wyświetlała się na czarrno,nie wiem co się stało ale któregoś dnia nie było strony startowej tylko czarny ekran,nie bardzo mogłam go wyłączyć,na wyczucie znalazłam " X" i jakoś wyłączyłam,dlatego ściągnęłam Chroma,ale właśnie coś chyba z tym avastem w Chromie jest nie halo.
Mam jeszcze tydzien do powrotu,oby wytrwał mój sprzęcik :) 

Moge Ci jeszcze poradzic tak:

1/ Skoro Lisek padl - usun ta przegladarke calkowicie,
2/ Chrome - sciagnij sobie plik instalacyjny ze strony Google, nie z innej !
3/ Usun Chrome wraz z przyleglosciami
4/ Jesli masz program do czyszczenia (CCleaner np.) - wyczysc, moze kluczy nie ruszaj, tu trzeba miec troche rozeznania. Hmm, Avast jest trudny do usuwania, mysle, ze jesli usuniesz Chrome i Avasta - w CCleanerze bardzo uwaznie czytajac - wyczysc rejestr z pozostalosci po Chrome i szczegolnie po Avascie,
5/ Zainstaluj Chrome - uwaznie patrzac - co ma byc zainstalowane ! Tylko i wylacznie "gola" przegladarka Chrome, bez zadnych dodatkowych pakietow. Przy instalacji sa pytania o dodatki!
13 grudnia 2014 17:18 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Od dwoch miesięcy ale tylko po aktualizacjach wyświetla mi się dziwny komunikat i powiem szczerze,że nie wiem z czym to się je,trochę boję się,że mam jakiegoś wirusa,choć scanowałam komp kilka razy i nic nie było ,a komunikat brzmi tak:
Nie można nawiązać połączenia z usługą systemową Winows.
System Windows nie może połączyć się z usługą systemową Windows. Uniemożliwia to logowanie się do systemu zwykłym użytkownikom.
Jako użytkownik administracyjny możesz przejrzeć szczególowe informacje o przyczynach braku odpowiedzi.

Jednak komp działa prawie normalnie,z wyjątkiem tylko tego,że bardzo się grzeje jak chodzi skype i Chrom.Muszę na chwilę wtedy wyłączać Chrom i wszytko się normuje. Czy ktoś zna odpowiedż na tą zagadkę?

ivanilka, wg. mnie jest uszkodzony protokół Winsok (odpowiedzialny za połaczenia sieciowe i z internetem).
Świadczy o tym dziwne zachowanie  przeglądarek, przegrzewanie się kompa, a przede wszystkim ten pojawiający się komunikat.

Nalezy zresetować połaczenie Winsock - tylko nie wiem czy sobie z tym poradzisz.
Najprosciej byłoby przy pomocy komend cmd (uruchomionych na prawach administratora), lub którymś z gotowych programów podanych przez Traxter-a.

Ale....trzeba być przy tym precyzyjnie dokładnym, bo można zerwać całkiem połączenie z netem.

13 grudnia 2014 17:38 / 1 osobie podoba się ten post
Sorki - poszła niepełna odpowiedź.

Poczytaj te linki i pomyśl, czy dasz radę:

http://www.fixitpc.pl/topic/8870-naprawa-reset-katalogu-sieciowego-winsock/
http://www.mobilo24.eu/windows-7-nie-mozna-nawiazac-polaczenia-z-usluga-systemu-windows-nie-moze-polaczyc-z-usluga-powiadamiania/
http://traxter-online.net/naprawa-winsock-i-polaczenia-internetowego/

a może najpierw skorzystaj z narzędzia rowiazywania problemów w Windows 7 (chociaż może być niewystarczające).