Komputerowe SOS

17 listopada 2014 20:43
ORIM

No to namieszałem !!! Moze ktos zna jakas droge na skroty? Chciałem w ruterze sprawdzic filtrowanie adresow MAC karty sieciowej.Jakos tak zamieszalem ze teraz nie wykrywalny jest adres Mac mojej karty.Ktos ma jakies pomysly ?
Dobrze że zabralem 2 laptop

A co nawywijałeś?Z wiersza polecenia sprawdzałeś adres Mac?
Może kartę Wifi sobie wyłączyłeś,sprawdź.
17 listopada 2014 20:45 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

A co nawywijałeś?Z wiersza polecenia sprawdzałeś adres Mac?
Może kartę Wifi sobie wyłączyłeś,sprawdź.

sprawdzalem Jest wlaczona wszystko ustawiona na automatyczne wyszukiwanie.Niby wszystko jest Ok a nie dziala przez wi-fi tylko po kablu.Do rutera nie moge sie dobrac Jak przestane sie "zloscic" to moze cos wymysle
17 listopada 2014 20:48
ORIM

No to namieszałem !!! Moze ktos zna jakas droge na skroty? Chciałem w ruterze sprawdzic filtrowanie adresow MAC karty sieciowej.Jakos tak zamieszalem ze teraz nie wykrywalny jest adres Mac mojej karty.Ktos ma jakies pomysly ?
Dobrze że zabralem 2 laptop

A tak konkretnie - co mieszales? Gdzie? Tylko w lapku, bo piszesz, ze nie masz dostepu do routera ... Testowales reczne wpisanie adresu MAC? Albo - zrob nowe polaczenie po wi-fi?
17 listopada 2014 20:51
emilia

A tak konkretnie - co mieszales? Gdzie? Tylko w lapku, bo piszesz, ze nie masz dostepu do routera ... Testowales reczne wpisanie adresu MAC? Albo - zrob nowe polaczenie po wi-fi?

no wlasnie nie moge sie dostac do rutera.Pojde zapalic to moze mi sie cos rozjasni w glowie.
Mam drugi laptop wiec dam rade
17 listopada 2014 20:55
ORIM

no wlasnie nie moge sie dostac do rutera.Pojde zapalic to moze mi sie cos rozjasni w glowie.
Mam drugi laptop wiec dam rade

Wiesz co, mam nadzieje, ze masz zapisany adres MAC, ten, na ktorym wi-fi dzialalo. Czasami bywa, ze na routerze jest ten adres na sztywno przypisany, ale to w przypadku, kiedy ktos (wlasciciel?), recznie to zrobi. Jesli tam zostawiono automatyczne - to na bank tylko "cos" sam namieszales.
17 listopada 2014 21:01 / 1 osobie podoba się ten post
emilia

Wiesz co, mam nadzieje, ze masz zapisany adres MAC, ten, na ktorym wi-fi dzialalo. Czasami bywa, ze na routerze jest ten adres na sztywno przypisany, ale to w przypadku, kiedy ktos (wlasciciel?), recznie to zrobi. Jesli tam zostawiono automatyczne - to na bank tylko "cos" sam namieszales.

no namieszalem i to chyba w ruterze ha ha.Ja to sie do niego dostane po kablu gorzej jak syn przyjedzie i bedzie chcial na wi-fi sie podlaczyc ha ha
Moja karta dziala bo i komunikuje sie z drugim lapkiem i smartfonem.
Teraz troszke sie "cofne" w dobrociach internetu ha ha Tak jednego lapka mialem na dole w kuchni a drugiego u siebie na gorze.Teraz bedzie dzialal tylko ten na gorze.No chyba ze sie pokusze o laczenie sie z internetem tego drugiego wlasnie przez na gorze.Nie ma tragedii jakos to bedzie z jednym laptopem.Bede sobie czesciej po schodach ganial ha ha
17 listopada 2014 21:08
ORIM

no namieszalem i to chyba w ruterze ha ha.Ja to sie do niego dostane po kablu gorzej jak syn przyjedzie i bedzie chcial na wi-fi sie podlaczyc ha ha
Teraz troszke sie "cofne" w dobrociach internetu ha ha Tak jednego lapka mialem na dole w kuchni a drugiego u siebie na gorze.Teraz bedzie dzialal tylko ten na gorze.No chyba ze sie pokusze o laczenie sie z internetem tego drugiego wlasnie przez na gorze.Nie ma tragedii jakos to bedzie z jednym laptopem.Bede sobie czesciej po schodach ganial ha ha

No to jednak masz dostep, haslo i login ??? Zobacz, co tam namieszales ... prawdopodobnie wlasnie ustawiles na sztywno "cos". Albo moze daj screeny z ustawien ... Mialam kiedys takie problemy w domu, jak podlaczalam stacjonarny, laptop i komorki ... Tez mnie cus podkusilo ! Ale dziala.
17 listopada 2014 21:13
emilia

No to jednak masz dostep, haslo i login ??? Zobacz, co tam namieszales ... prawdopodobnie wlasnie ustawiles na sztywno "cos". Albo moze daj screeny z ustawien ... Mialam kiedys takie problemy w domu, jak podlaczalam stacjonarny, laptop i komorki ... Tez mnie cus podkusilo ! Ale dziala.

mam haslo tylko teraz nie widze rutera w sieci i nie wiem jak inaczej sie do niego dobrac.Standardowy komunikat siec niezidentyfikowana.Nie moge wejsc w menu rutera.Jak go sobie jakos "ogarne "to znow pomieszam troszeczke.Moze jest obcja przestawienia go na j.polski hihi
17 listopada 2014 21:13
ORIM

Może przez przypadek zdefiniowałeś swój lapek jako urządzenie,które nie może łączyć się z routerem,czyli zablokowałeś sie przez przypadek. Jeżeli tak się stało,to musisz na nowo skonfigurowac swój laptop jako urządzenie dopuszczone do łaczenia się przez wifi z routerem.Musisz wejść na stronę konfiguracyjną routera i tam to zrobić.Robi to się przez przeglądarkę,musisz znać adres IP routera.
17 listopada 2014 21:22
Standardowy adres to 168.192.1.1 ale ORIM, jak podasz nazwe sieci (nie routera), to albo sam z drugiego lapka znajdziesz, albo Ci poszukam.D-link np. ma 168.192.0.1
17 listopada 2014 21:23 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

No i masz okazje pobiegac gora - dół  kondycje sobie poprawisz, bo jak do tej pory to nawet po piwo nie chcialo Ci sie iść:)))))))
17 listopada 2014 21:24
IP rutera pewnie gdzies mam Jak przez przegladarke ? Nigdy tego nie robilem
17 listopada 2014 21:25
emilia

Standardowy adres to 168.192.1.1 ale ORIM, jak podasz nazwe sieci (nie routera), to albo sam z drugiego lapka znajdziesz, albo Ci poszukam.D-link np. ma 168.192.0.1

ja mam T-mobail
17 listopada 2014 21:29
ORIM

IP rutera pewnie gdzies mam Jak przez przegladarke ? Nigdy tego nie robilem

Jaki to ruter? Sprawdzisz w internecie jakie IP posiada. Nawet ja to potrafię :) Zamiast na ten przykład www.interia.pl wpisujesz cyfry np. 192........
17 listopada 2014 21:32
ORIM

ja mam T-mobail

Chyba 192.168.0.1 ??? Albo 192.168.1.1 ??