Ja mam tylko babcine cukierki na kaszel,można dać dzieciom? :)
a co ta,m spróbuj, najwyżej nie będą im smakować.:))
No i od 1 listopada w Polsce wchodzi przepis obowiazkowej wymiany opon letnich na zimowe. Biorac pod uwage pogode jaka jest np. teraz to kompletna glupota. Uwazam ,ze nadal powinnismy zostac przy tym co jest tymbardziej ,ze 95% kierowcow bez nacisku zmienia opony na zimowe ze wzgledu na wlasne bezpieczenstwo. Zmiana opon przy takiej pogodzie jak teraz powoduje szybsze zuzycie sie opon a co za tym idzie? Koniuktura jest napedzana : )
Witam Opiekunkowo po dłuższej nieobecności!
Dojechalam dzis z rana cała i zdrowa...
do załatwienia miałam dziś sporo...
Jak już pisałam nie mam gdzie mieszkać... teraz ze dwa może trzy tygodnie kątem jestem u znajomych Niemców, ale trochę źle się tu czuję... potem mogę u szefowej jakiś miesiąc pomieszkać, póki nie zda domu, bo się akurat przeprowadza... teraz na cito szukam mieszkania, ale mam problem z kaską, bo za dużo jej nie mam... no ale szefowa kazała mi się nie przejmować i będzie wszystko ok! Nie wiem skąd ta kobieta tyle siły i optymizmu bierze! Jest naprawdę niesamowita, bo w końcu sama wychowała dwójkę dzieci, ma SM i do tego założyła firmę!
A co do tego domu w którym miałam mieszkać to byłam tam dzisiaj i nie wygląda to aż tak tragicznie i jutro będę rozmawiać z Córką... wyłożę jej kawę na ławę i zapytam czy ona nie chce abym tam mieszkała czy o co chodzi... woda ciepła już jest i dwa pokoje oraz kuchnia są do dyspozycji... ciekawe co mi odpowie...
A od piątku zaczynam już pełną parą pracę w Pflegedienst! I po dzisiejszym dniu i rozmowie z szefową i dziewczynami cieszę się na nią i też troszkę obawiam! Ale myślę, że będzie dobrze i jakoś powoli wszystko się ułoży!
A tymczasem idę spać, bo w dzień po całonocnej podróży nie spałam i padam z nóg, a jutro mam sprzątanko i lataninę!
Lekturę forum muszę niestety odłożyć...
Trzymajcie się ciepło i cieszę się, że do Was wróciłam!
Na wp.pl dzis czytalam ze od 1.11 zimówki i za brak 500zł mandat - jakies ponoć nowe przepisy.....my tam cały rok na zimówkach:)
No patrz - nic o tym nie słyszałam. A można jeździć na całorocznych? Zaraz poszukam sobie coś o tym w Internecie.
Powinno być tak, jak w Niemczech - opony mają być dostosowane do warunków pogodowych. Czyli jak w styczniu jest sucho, to se można jeździć na letnich. I można też legalnie na całorocznych jeździć. A ja akurat takie mam i w środę wracam do domu - mam nadzieję, że można na całorocznych i że na autostradzie to sprawdzać nie będą.
Ale to też jakoś wcześniej powinni o takich zmianach informować. Jechałam do Niemiec we wrześniu i wtedy nie było o tym mowy jeszcze. I też takie opony to duzy wydatek, to co oni tak na ostatnią chwilę.
Na WP wlasnie pisza ,ze w Niemczech i Czechach sezonowe opony sa obowiazkowe, ale wlasnie nic nie pisza o uniwersalnych. Kurcze moja "Niunia" stoi na uniwersalnych, jak wroce za 2 tygodnie to zmieniam na zimowe bo uniwersalne na przodzie juz wyjechane, myslalam ze na wiosne dokupie tylko 2 uniwersalne i bedzie git a tu chyba doopa
W Niemczech na pewno można na całorocznych.
Ale czytam ten artykuł http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Wprowadza-obowiazek-posiadania-opon-zimowych,wid,16130542,wiadomosc.html i tutaj nie jest napisane, że to ma wejść w życie od 1 listopada. Cały artykuł ma formę przypuszczającą, no a 1 listopada już jutro.
To nie kwestia rodzaju karty, tylko banku , ktory ja wydal.Citibank i Alior np. w okreslonych bankomatach maja bez prowizji wyplaty.