Na wyjeździe #3

07 listopada 2013 09:27 / 1 osobie podoba się ten post
mozah aM

Witam wszystkich serdecznie z nowej Stelle ! Jestem w Asconie , kanton Ticino , samo południe Szwajcarii.Za oknami , w ogrodzie , rosną sobie ....palmy , drzewa oliwne i krzewy kamelii , wysokie na 2 metry , całe w pąkach .Na razie niewiele widzialam -tyle co panoramę miasta , jezioro Maggiore a na pólnocnym jego skraju osnieżone szczyty gór .Podopieczna - nie najgorzej , rodzina z kolei chyba cieszy się ,że starsza pani jest pod czyjąś opieką a im jest lżej . Lodówka pełna , spezątania niewiele - 3 pok , 2 lazienki i malutka kuchenka , do ogrodu przychodzi ogrodnik .To są takie ,,obiektywne'' warunki . Jak będzie dalej , czy to dobre miejsce - powiem pewnie dopiero przy wyjeździe - jeżeli będę chciała tu wrócić.

Witaj serdecznie Mozah :))))
Piekne miejsce ;)))
Pozdrawiam :)
07 listopada 2013 09:34 / 5 osobom podoba się ten post
Witak Mozah aM:)Fajnie tam masz:)Oby bylo tak do konca:)

Andrejka,Ty to mnie zawsze rozwalisz hahahahahahahah:D:D:D:D:D:D List gonczy byl puszczony,ale o ile sie nie myle to za Danuta,hahahahah:)

A ja sie wyspalam i jestem dzisiaj jeszcze usmiechnieta,dopuki mnie cos nie wkurzy:(A dzien sie dopiero zaczol,no dobra,dobra bez marudzenia.Tutaj na forum juz sa Marudy,ja nie bede im fuchy zabierac:)

Milego dnia;)
07 listopada 2013 10:01
Mistrzyni Riposty:):):):)
Bravo:):):):):)
I tak Cie Koffam:D:D:D:D:D
07 listopada 2013 10:40
mozah aM

Witam wszystkich serdecznie z nowej Stelle ! Jestem w Asconie , kanton Ticino , samo południe Szwajcarii.Za oknami , w ogrodzie , rosną sobie ....palmy , drzewa oliwne i krzewy kamelii , wysokie na 2 metry , całe w pąkach .Na razie niewiele widzialam -tyle co panoramę miasta , jezioro Maggiore a na pólnocnym jego skraju osnieżone szczyty gór .Podopieczna - nie najgorzej , rodzina z kolei chyba cieszy się ,że starsza pani jest pod czyjąś opieką a im jest lżej . Lodówka pełna , spezątania niewiele - 3 pok , 2 lazienki i malutka kuchenka , do ogrodu przychodzi ogrodnik .To są takie ,,obiektywne'' warunki . Jak będzie dalej , czy to dobre miejsce - powiem pewnie dopiero przy wyjeździe - jeżeli będę chciała tu wrócić.

Witaj Mozah!
Też luknęłam na mapę i zdjecia Ticino -piękny zakątek, no i ten klimat....
Życzę miłej podopiecznej (i rodziny) :)
Ważne, ze masz neta - to zmniejsza tą odległość, bo na Polki tam chyba mało szans.
07 listopada 2013 11:27
A co powiecie na temat "sasiadek" polek(opiekunek)
po pierwszej steli mam dosc kontaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaktow z naszymi wspolrodazckami,w tej chwili ograniczam sie tylko do sporadycznych spotkan i typowych rozmow na tematy pracy i nic pozatym
poniewaz bylam u babci co nie szlo jej zostawic na chwile samej wiec rodzina pozwolla by mnie odwiedzano,zawsze byla kawa ciasto sama pieklam,czy nawet urzadzilam grillla aone na oniec jak wyjechalam zrobil y ze mnie alkoholiczke,co najlepsze jestem abstynentka,i takie plotki ze mala glowa,stwierdzilam ze lepiej nic o sobie nie mowic,porozmawiac o pogodzie i wszstko a jak u Was ta sytuacja sie klaruje?????
07 listopada 2013 13:12
A ja właśnie sobie zaktualizowalam NODa i idę na miasto , podziwiać Anconę.Ponoć ceny domów i wynajmu mieszkań są tu niebotyczne , zaś średnio i mniej zarabiający mieszkają we Włoszech i dojeżdżają do pracy.
07 listopada 2013 13:18 / 1 osobie podoba się ten post
Haneczka47

po pierwszej steli mam dosc kontaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaktow z naszymi wspolrodazckami,w tej chwili ograniczam sie tylko do sporadycznych spotkan i typowych rozmow na tematy pracy i nic pozatym
poniewaz bylam u babci co nie szlo jej zostawic na chwile samej wiec rodzina pozwolla by mnie odwiedzano,zawsze byla kawa ciasto sama pieklam,czy nawet urzadzilam grillla aone na oniec jak wyjechalam zrobil y ze mnie alkoholiczke,co najlepsze jestem abstynentka,i takie plotki ze mala glowa,stwierdzilam ze lepiej nic o sobie nie mowic,porozmawiac o pogodzie i wszstko a jak u Was ta sytuacja sie klaruje?????

Haneczka może my w 1 mieście pracowały i te same Polki znamy,ja mam podobną historię,u mnie można było się spotykać więc urodziny moje,święta u mnie się spędzało,no i też zrobiono ze mnie alkocholiczkę,było nas 8 w małej mieścinie,jak się spotykałyśmy niby było oki ale potem się rozchodziłyśmy w grupkach i zaraz były ploty,więc czasami chyba lepiej jak jest mniej Polek albo w cale,tam też była jedna dziewczyna,która spotykała się tylko ze mną,też miała złe doświadczenie z Polkami,wolała samotnie spędzać czas w parku,trochę to przykre że zamiast trzymać się na obczyżnie razem,potrafimy sobie tylko dokopać.
07 listopada 2013 13:18 / 1 osobie podoba się ten post
Haneczka47

no i od czego tu porzadki zacząć.Wspolczuje Ci, nie nazywaj ich rodaczkami.
07 listopada 2013 13:26
Wlasnie teraz tez sama siedze w pokoju,mam pauze,a przzed chwila mialam znowu telefon (od poprzedniczki z tej szteli co tu jestem)ojoj puls mi podniosla i mowi o poprzedniej naszej zmienniczce wiesz co ta Heksa opowiada a ja do niej pani krysiu nie chce nic o tym wiedziec,nie dopuscila mnie do slowa ,obrzydliwe ,i masz racje zamiast trzymac sie razem to jest kazda odzielnie wiedzie ten ciezki czas dla nas, jedna przez druga i na druga szok
07 listopada 2013 13:35 / 3 osobom podoba się ten post
A ja sie pochwale:)
Ide na spotkanie z kolezanka z foruma,ale sie ciesze.Ja piernicze taka jestem podekscytowana....Ja ide do ludzi i jeszcze pogadam sobie w naszym ojczystym jezyku:D:D:D:D:D Jupppi:D
07 listopada 2013 13:38 / 1 osobie podoba się ten post
A z Kasia hahahah:D:D:D:D:D:D
Nick kacha25,alebo noz cholera zapomnialam:(
07 listopada 2013 13:40 / 3 osobom podoba się ten post
Nie nie zapomnialam-Ide na kawe ,ide sie odchamic:)
07 listopada 2013 13:41 / 1 osobie podoba się ten post
udanych pogaduchow
07 listopada 2013 13:42 / 2 osobom podoba się ten post
A wlasnie,ze Was obgadamy:D:D:D:D:D:D:D
Tyle ,ze w dobrych slowach:D:D:D:D:D
07 listopada 2013 13:45
Andrea a z jakiej czesci ty polski jestes,moze wielkopolska?