kasia63Nie zgadzam się !Opiekując się z wlasnej woli i za pieniądze chorą osobą nie powinno miec dla opiekuna żadnego znaczenia jakiego wyznania jest pacjent i jaka miał przeszłość....Zastanów sie Malgi-czy np. wyznawca islamu opiekowalabys sie gorzej bo to muzulmanin???Czy kims kto byl np.w UB tak samo gorzej???Takie rozumowanie jest właśnie niezgodne z Kodeksem Etyki Opiekunki i kodeksem etyki w ogóle.Przede wszystkim podejmujemy sie opieki nad chorym człowiekiem.Mamy wybór i w każdej chwili możemy z pracy u kogos takiego zrezygnować.Jednak jeżeli te sprawy sa wazniejsze niż stricte pacjent to znaczy ,że dzielimy ich/pacjentów/ na jakies kategorie i to wg mnie nie jest ok.Dla nas nie jest!!!
Dodam jeszcze-mnie uczono ,że nieważne czy to morderca,Jehowa czy biskup -to pacjent.
Ja akurat Kasiu nie miałam oporów przy pracy u tej PDP i nie to było przyczyną mojego zjazdu (dowiedziałam się o fakcie dopiero po przyjeździe do PL), ale niektóre osoby mogą mieć opory przy takich PDP. Mnie tylko cały czas zastanawiało czemu PDP ciągle powtarzała, że się mnie boi, chociaż miała w domu dzikie koty, które się do mnie łasiły ( przed innymi gośćmi chowały się w szafach). Niby rozumiała, że nie chcę jej zrobić krzywdy, ale... Policje i Pogotowie wzywała nagminnie, albo kartki wstawiała w okno z napisem HILFE - MORDER.
My w swoich ankietach wypełniamy jaką religię wyznajemy i to też czasami ma wpływ na wybór opiekunki. Mnie osobiście żadna wiara nie przeszkadza, ale trochę dziwnie się czuję, jak PDP wita wszystkich takim "heihitler". A ja osobiście mam opory tylko przy pracy z mężczyznami - wolę nie ryzykować, że trafię na takiego, który będzie chciał "specjalnych masaży" albo lubiącego "macanki". Jeżeli w ofercie jest przedstawiona pomoc w myciu PDP to ja już takiej oferty do faceta nie przyjmuję. Jeżeli sam wykonuje swoją toaletę, albo przyjeżdżają Pflege do mycia - to mogę taką ofertę przyjąć. Jest tyle tej pracy na rynku, że my też mamy jakiś wpływ na to co będziemy wykonywać.