Na wyjeździe #4

13 grudnia 2013 08:25
dorotee

Dzisiaj przypada rocznica wprowadzenia stanu wojennego.

Pamietam wprowadzenie stanu wojennego.nic nie rozumialam z tego (mialam 12 lat) ale bardzo chcialam zobaczyc czolgi przed ratuszem.....   ;-)
13 grudnia 2013 08:30
dorothea41

Pamietam wprowadzenie stanu wojennego.nic nie rozumialam z tego (mialam 12 lat) ale bardzo chcialam zobaczyc czolgi przed ratuszem.....   ;-)

dobrze ze taka mala bylas jak stan wojenny wprowadzili ja bylam juz duza i nie chcialabym przezyc czegos takiego po raz wtory.Ogladnij w telewizorni co na Ukrainie na Majdanie sie dzieje podobnie ale bardziej agresywnie bylo u nas w Polsce

13 grudnia 2013 08:35
ania52

dobrze ze taka mala bylas jak stan wojenny wprowadzili ja bylam juz duza i nie chcialabym przezyc czegos takiego po raz wtory.Ogladnij w telewizorni co na Ukrainie na Majdanie sie dzieje podobnie ale bardziej agresywnie bylo u nas w Polsce

Tez dobrze pamietam tamta niedziele,w radio muzyka powazna,a o9 tej przemowienie zamiast Teleranka,no i moje ogromne zdziwienie,gdy jadac pociagiem do chlopaka widzialam wszedzie patrole MO,a wieczorem zostalam wylegitymowana.Takich rzeczy sie nie zapomina...
13 grudnia 2013 08:44 / 4 osobom podoba się ten post
dorotee

Dzisiaj przypada rocznica wprowadzenia stanu wojennego.

Do dzis nie moge im wybaczyc braku teleranka w TVP hihi
13 grudnia 2013 09:03 / 7 osobom podoba się ten post
ORIM

Do dzis nie moge im wybaczyc braku teleranka w TVP hihi

Porozmawiaj może o tym z kimś.Nie duś w sobie złych emocji;-).
13 grudnia 2013 09:29 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Porozmawiaj może o tym z kimś.Nie duś w sobie złych emocji;-).

ha ha ha teleranek to pikus !!! Kaczora Donalda nie bylo a teraz jest w dwoch osobach i to na okraglo w TVP
13 grudnia 2013 09:35 / 2 osobom podoba się ten post
Witajcie wybrańcy losu!  

Uprzejmie donoszę, ze popłakałam sobie wczoraj wieczorem na okoliczność śmierci dziadka i dobrze mi to zrobiło. Przy okazji zastanawiałam się, od którego wieku w kulturze europejskiej zabroniono mężczyznom płakać, bo kobiety zawsze miały na to zgodę jako istoty rzekomo od nich słabsze. W "Iliadzie" jest płacz, w "Pieśni o Rolandzie" rycerze szlochają i nikt im z tego powodu nie robi wyrzutów, lecz to jest antyk i średniowiecze. Hm, muszę temat zgłębić, byłby dobry na doktorat...

Fajnie, bo  syn powiedział mi wczoraj, że mogę tu zostać ile chcę. Traktuję jednak jego słowa z przymrużeniem oka jako zwykłą uprzejmość, bo nie wiem czy po moim dwutygodniowym goszczeniu nadal podtrzymywałby swoją propozycję. Poza tym moja firma potrzebuje komandosa, który pojedzie gdzieś na tydzień, a potem na święta, czyli w dwa różne miesjca. Wyraziłam wstępną zgodę, mając dzięki temu argument jakim to dyspozycyjnym pracownikiem jestem i nadzieję na fajny bonus, nauczona przez Andrejkę, aby o takie rzeczy prosić stale i bezwstydnie.    

Miłego dnia, koleżanki i koledzy dnia 13 grudzienia, tak stoi po prawej stronie na naszym forum!
13 grudnia 2013 09:40
ORIM

ha ha ha teleranek to pikus !!! Kaczora Donalda nie bylo a teraz jest w dwoch osobach i to na okraglo w TVP

Orim skarbie mam pytanko ,, na jak dlugo moze mi wystarczyc 1GB danych transferu internetu ,,?
13 grudnia 2013 09:43 / 1 osobie podoba się ten post
romana

Witajcie wybrańcy losu!  

Uprzejmie donoszę, ze popłakałam sobie wczoraj wieczorem na okoliczność śmierci dziadka i dobrze mi to zrobiło. Przy okazji zastanawiałam się, od którego wieku w kulturze europejskiej zabroniono mężczyznom płakać, bo kobiety zawsze miały na to zgodę jako istoty rzekomo od nich słabsze. W "Iliadzie" jest płacz, w "Pieśni o Rolandzie" rycerze szlochają i nikt im z tego powodu nie robi wyrzutów, lecz to jest antyk i średniowiecze. Hm, muszę temat zgłębić, byłby dobry na doktorat...

Fajnie, bo  syn powiedział mi wczoraj, że mogę tu zostać ile chcę. Traktuję jednak jego słowa z przymrużeniem oka jako zwykłą uprzejmość, bo nie wiem czy po moim dwutygodniowym goszczeniu nadal podtrzymywałby swoją propozycję. Poza tym moja firma potrzebuje komandosa, który pojedzie gdzieś na tydzień, a potem na święta, czyli w dwa różne miesjca. Wyraziłam wstępną zgodę, mając dzięki temu argument jakim to dyspozycyjnym pracownikiem jestem i nadzieję na fajny bonus, nauczona przez Andrejkę, aby o takie rzeczy prosić stale i bezwstydnie.    

Miłego dnia, koleżanki i koledzy dnia 13 grudzienia, tak stoi po prawej stronie na naszym forum!

W starożytnej Grecji od mężczyzn oczekiwano, że jeśli honor ich rodziny zostanie zbrukany, będą publicznie wylewać łzy i rozdzierać szaty. Homer opisywał, jak podczas swojej podróży do domu Odyseusz wielokrotnie płakał. Jedno z najkrótszych zdań w Biblii brzmi zaś po prostu: „Jezus zapłakał”.Według literackich opisów XI-wieczny rycerz Roland po jednej z bitew rozszlochał się tak bardzo, że aż zemdlał. „Historycznie, mężczyźni najczęściej publicznie zalewali się łzami ze wzruszenia nad własnym heroizmem” – tłumaczy prof. Tom Lutz, literaturoznawca z University of California Riverside.W XIX-wiecznej Ameryce ocieranie oczu ze wzruszenia było uznawane za wysublimowane narzędzie sztuki oratorskiej. Podczas jednego z przemówień na temat niewolnictwa płakał sam prezydent Abraham Lincoln, a w wycieraniu łez wtórowała mu cała sala. Łzy zostały uznane za niegodne prawdziwego mężczyzny dopiero po rewolucji przemysłowej. To wtedy do władzy doszły masy silnych facetów z klasy robotniczej, którzy wynieśli z domów bardzo prosty podział ról: delikatne kobiety mogą sobie pozwolić na łzy. A płaczący mężczyzna to po prostu „beksa-lala”.
13 grudnia 2013 09:45 / 3 osobom podoba się ten post
Wybrańcy losu pozdrawiają komandosów))
Czego nie zrobił gen. Sosabowski - dokończy Romana.
Tylko złóż dobrze spadochron, żeby lądowanie było miękkie.
A z płaczem u mężczyzn, to jest tak, że popłakują sobie czasami po kątach. Tyle, że średniowieczna rycerskość jakoś się u wielu zatraciła bezpowrotnie.
Nie obrażając nikogo powiedziałbym, że nawet jeśli nie płaczą, to zwyczajnie "obabiali" ;-).
13 grudnia 2013 09:46
alinka1339

Orim skarbie mam pytanko ,, na jak dlugo moze mi wystarczyc 1GB danych transferu internetu ,,?

Zalezy.Jesli zaczniesz ogladac filmy,youtube to skonczy ci sie szybko.Rozmawiasz przez Skype bez wizji troszke dluzej.Przegladasz tylko strony tekstowe bez fotek to jakies do 2 tyg
13 grudnia 2013 09:48
Dzień dobry :)) Ja znów niewyspana! Kobieta ma zdrowie, do 23,30 siedzi a o 7 już wstaje i teraz robi stroiki świąteczne... Masakra!!! Byle tydzień wytrzymać :))) Miłego, spokojnego dnia :*
13 grudnia 2013 09:53
Sylwunia

Dzień dobry :)) Ja znów niewyspana! Kobieta ma zdrowie, do 23,30 siedzi a o 7 już wstaje i teraz robi stroiki świąteczne... Masakra!!! Byle tydzień wytrzymać :))) Miłego, spokojnego dnia :*

Sylwunia,to tylko parę nocy wytrzymasz.A po powrocie mocniej przytulisz sie do swojego mena i zapomnisz.Do nastepnego wyjazdu.
13 grudnia 2013 09:55
romana

Witajcie wybrańcy losu!  

No z tym wyjazdem gdzies na tydzien,a potem na swieta ,to juz przesada Komandosie Romana:)
Do swiat pare dni,nie wydaaje mi sie zeby Twoja firma wyslala Ciebie na tydzien,zeby potem przeniesc Ciebie w inne miejsce,no chyba ,ze wysla Cie do kogos kto ma umowiony termin na smierc,czy odejscie do lepszego swiata.
Romana,przepraszam Ciebie ,ale jakies bzdury wypisujesz.
Wczoraj poplakalas?Bardzo dobrze,to nie jest nic zlego:)A jak czasem pomaga:)

Dzisiaj rocznica,niemilego dnia i czasu w Pl.
Hmmmmmm,bylam jeszcze mala,ale w pamieci utkwil mi obrazek  "General Jaruzelski,a za nim przekrecony Orzel Bialy",poruszenie w domu.Pytalam mame czemu ten Orzel tak dziwnie wisi,odpowiedz mojej mamy...
-On jest chory ........

Nigdy tego nie zapomne.
13 grudnia 2013 10:02 / 1 osobie podoba się ten post
misiekFfm

Wybrańcy losu pozdrawiają komandosów:-)))
Czego nie zrobił gen. Sosabowski - dokończy Romana.
Tylko złóż dobrze spadochron, żeby lądowanie było miękkie.
A z płaczem u mężczyzn, to jest tak, że popłakują sobie czasami po kątach. Tyle, że średniowieczna rycerskość jakoś się u wielu zatraciła bezpowrotnie.
Nie obrażając nikogo powiedziałbym, że nawet jeśli nie płaczą, to zwyczajnie "obabiali" ;-).

i za czym tu tesknic ??? Za sredniowiecznym rycerzem ???? Otoz te pan sie nie myl spal w zbroi na slomie,smierdzial,wyruszal na wyprawy i wojny gdzie gwalcil i rabowal aby powiekszyc swoj majatek.Kobieta w jego mniemaniu byla mniej warta niz kon ktorego dosiadal ( ja tez ) z ta roznica ze o konia dbal.Obrazki z filmow o rycerzach to tylko bajka