Hagus, nie maja, jesli idzie o kase, nie. Musi im sie to oplacac, znam juz troche ta rodzine. A ja tez nie jestem tania + moje przejazdy 100 eu w jedna strone, a jak sie zmieniamy to jaki kwik, o rany !!!!!!! Corka babci jest wyrachowana i chytra.
Hagus, nie maja, jesli idzie o kase, nie. Musi im sie to oplacac, znam juz troche ta rodzine. A ja tez nie jestem tania + moje przejazdy 100 eu w jedna strone, a jak sie zmieniamy to jaki kwik, o rany !!!!!!! Corka babci jest wyrachowana i chytra.
Margolciu chciałam znaleźć ten papier z heimu, ale niestety synek był tu ostatnio 3 dni i wszystko zmieniło miejsce, porobił swoje porządki :(
Gdybym Cię hipotetycznie podliczyła to powiedzmy, Twoja pensja-1500,przejazdy-200,zjesz za-300, to się sumuje do 2000, czyli jednak nieco mniej niż dopłata do heimu. Zapomniałam o jedzeniu babci, ale pewnie je niedużo :)
Pytałam niedawno nasza Pflegedienst ile w przypadku babuszki z II grupa by to było i powiedziała,że ok. 3500.Czyli duzo w sumie bo wy mniejsze kwoty podajecie-może to tez od landu zależy?Nie wiem.
Pytałam niedawno nasza Pflegedienst ile w przypadku babuszki z II grupa by to było i powiedziała,że ok. 3500.Czyli duzo w sumie bo wy mniejsze kwoty podajecie-może to tez od landu zależy?Nie wiem.
Czytałam to co córka PDP dostała w tym Heimie. Nie mam tego papieru przed oczami, było to przed rokiem, ale jestem pewna, że w przypadku II grupy to była kwota do ok.2200E. Także w tym przypadku cenowo egal. Może jednak ci "twoi" mają jednak też jakiś szczątkowy organ w miejscu serca? ;)
A musisz pamiętać, że w przypadku zapewnienia opieki domowej, też otrzymują za to kasę.
Margolciu chciałam znaleźć ten papier z heimu, ale niestety synek był tu ostatnio 3 dni i wszystko zmieniło miejsce, porobił swoje porządki :(
Gdybym Cię hipotetycznie podliczyła to powiedzmy, Twoja pensja-1500,przejazdy-200,zjesz za-300, to się sumuje do 2000, czyli jednak nieco mniej niż dopłata do heimu. Zapomniałam o jedzeniu babci, ale pewnie je niedużo :)
Skąd wiesz, że za opiekunkę dostaje się też kasę?
Mój dziadek twierdzi, że nie dostaje.
Dostaje to 440 chyba euro z tytułu Pflegestufe II, ale poza tym raczej nic.
Wichurrka,widzę,że>Natka>napisała>już>jak>odzyskują>częściowo>kasę>wyłożoną>na>opiekunkę.
Sorrki>za>znaczki>>>>>,ale>muszę>zwalczyć>klawisz>spacji.
Heim kosztuje przeszło 3000 euro, zalezy od standartu pokoju itd......fakt, państwo tutaj do tego dopłaca, ale...........Właśnie to ale jest takie, ze państwo dopłaca dopiero jak ktos nie ma już nic. Wcześniej mogą zażądać np. sprzedaży domu i wykorzystują te pieniądze, albo oszczędności itp. To nie jest tak, ze państwo dopłaca za wszystko. Jesli np dana osoba przed pójsciem do heimu przepisała swoj majątek na dzieci, to właśnie one mogą byc poproszone o dopłatę do heimu, jeśli ktoś ma za niską emeryturę. Dlatego suma sumarum my mamy pracę. Bo jednak jestesmy tańsze niż heim, a dodatkowo państwo też dopłaca za pflegestufe i oni mogą sobie 20 % kosztów na nas wyłożonych odliczyc od podatku, nie tylko nasze wypłaty, ale również za wodę, prąd itd......W sumie daje to rocznie niezłą sumkę, ze jednak jesteśmy o połowę tańsze niż ich domy opieki.
Wiem to wszystko tylko dlatego, że kiedyś opiekowałam się jedna babcią, która umarła a z rodziną do dziś jestem dobrze zaprzyjaźniona.
Przypomnę>dziewczyny:na>samym>początku>pisałam,że>mój>PDP>ma>I>grupę.I>w>najbliższym>heimie>córka>dostała>rozpiskę>
ile> kasy>z> własnej> kieszeni>a>ile>z>pflegegeld.>I>tą>kwotę>1410>z>jego>kieszeni,>zapamiętałam>b.dobrze,bo>to>jednak>
sporo>mniej> niż>koszt>opiekunki. To>co>płaci>agencji>+>moje>utrzymanie>nawet>po>odjęciu>kwot>zwracanego>podatku>i>dodatku>za>pflegestufe(stocoś)>jest>
większe> niż>to>co> by> wyłożył>na>ten>heim. Ale>choć>jest>dementywny>nikt>go>nie>ubezwłasnowolnił>ani>nie>zamierza>na>razie>oddawać>do>heimu.Kochają>go>na>swój>
sposób> te>jego>dzieci.