Wyłowione z sieci 1

05 lutego 2014 22:33
MeryKy

A ja wiem że Heim jest droższy od opiekunki w domu, bo opiekowałam się pdp, którą odebrali z Heimu i twierdzili że w domu jest taniej.

Ja znam rodzinę ktora płaci 2950 za opiekunkę, plus koszty mieszkania utrzymanie opiekunki- seniora, też spora suma wyjdzie, 4000-4500- juz porządny dom się znajdzie, to zależy od rodziny.
05 lutego 2014 22:35
wichurra

No tak - każdy przypadek jest inny. Chociaż coś bardzo tanio to wyszło, bo z Pflegestufe I to mało kasy się dostaje.
To było do Hagia. 

W_Skrócie_było_tanio.On-1410_pflegekasse-ok.1100.W_tym_konkretnym_heimie.Przy_jego_I_grupie.
05 lutego 2014 22:36
dorotee

Ja znam rodzinę ktora płaci 2950 za opiekunkę, plus koszty mieszkania utrzymanie opiekunki- seniora, też spora suma wyjdzie, 4000-4500- juz porządny dom się znajdzie, to zależy od rodziny.

Ile takich rodzin jest, które płacą 2950 za opiekunkę?? Jakieś marginalne wyjątki?
05 lutego 2014 22:37
MeryKy

Ile takich rodzin jest, które płacą 2950 za opiekunkę?? Jakieś marginalne wyjątki?

Podobno jest ich trochę:)
05 lutego 2014 22:39
dorotee

Podobno jest ich trochę:)

Uwierzę jak zobacze rachunek a do tego czasu to sobie można popisać i pogadac o niezwykłej szczodrości Niemców :)
05 lutego 2014 22:42
MeryKy

Uwierzę jak zobacze rachunek a do tego czasu to sobie można popisać i pogadac o niezwykłej szczodrości Niemców :)

Też tak myślałam, jak koleżanka się pochwaliła:)
07 lutego 2014 12:23
07 lutego 2014 15:31
Dzisiaj o 17,14 ceremonia otwarcia Olimpiady? Ogladamy? A dlaczego o 17,14:)
07 lutego 2014 17:05
MeryKy

Ciekawe? To jak sprzedamy zarobione Euro w kantorze to może też zapłacimy podatek? Jaja w tym naszym państwie?  http://tvn24bis.pl/informacje,187/sprzedales-euro-w-kantorze-zaplac-podatek,395064.html

Przecież tu pisze "kupiłeś obcą walutę" !!!  a my jej nie kupujemy, ma zarabiamy w walucie a to duża róznica ;-)))  
07 lutego 2014 17:22
Mycha

Przecież tu pisze "kupiłeś obcą walutę" !!!  a my jej nie kupujemy, ma zarabiamy w walucie a to duża róznica ;-)))  

No to wygląda na to że kazdego będa spisywać przy sprzedawaniu waluty? Bo przecież na słowo nie uwierzą? A jak od Pdp dostaniesz albo ktoś na czarno zarobi to jak umotywuje, że skąd je ma? Czy tylko rejestr kupujących bedą prowadzić?
07 lutego 2014 17:59 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKy

No to wygląda na to że kazdego będa spisywać przy sprzedawaniu waluty? Bo przecież na słowo nie uwierzą? A jak od Pdp dostaniesz albo ktoś na czarno zarobi to jak umotywuje, że skąd je ma? Czy tylko rejestr kupujących bedą prowadzić?

Nikt nikogo nie będzie spisywał-pracownik kantoru takich uprawnień nie ma, a ustawa o ochronie danych osobowych wciąż obowiązuje.Przypuszczam ,że nikt rozliczając się z  podatku ,takich transakcji w PIT nie uwzględnia.I z artykułu wynika ,że to dotyczy tych osób ,które walutę kupują w kantorze-czyli nie nas ,bo my ja przywozimy z innego kraju przecież i w kantorze tylko sprzedajemy.Poza tym jak fiskus udowodni w razie kontroli, że np.kupiłaś walutę w kantorzeA  sprzedałaś z zyskiem w B-jeśli nie ma żadnych rejestrów osobowych????
07 lutego 2014 18:03
Przecież my odprowadzamy podatek od zarobionych euro,a sprzedawca w kantorze płaci też podatek od działalności,to ile razy można płacić jakieś dodatkowe podatki? Bzdura jakaś...
07 lutego 2014 18:06 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Przecież my odprowadzamy podatek od zarobionych euro,a sprzedawca w kantorze płaci też podatek od działalności,to ile razy można płacić jakieś dodatkowe podatki? Bzdura jakaś...

Bzdura,  ale państwo nasze wszędzie szuka jakby tu Polaka oskubać w majestacie prawa.....
07 lutego 2014 18:07
kasia63

Bzdura,  ale państwo nasze wszędzie szuka jakby tu Polaka oskubać w majestacie prawa.....

Niech sobie szuka,płacenia podwójnego podatku nie ma w całej unii,a Polska musi przestrzegać unijnego prawa....