Wyłowione z sieci 1

03 lutego 2014 19:53 / 1 osobie podoba się ten post
ja tez coś znalazłam dzisiaj:
http://www.dw.de/szwajcaria-chce-zamknąć-rynek-pracy-przed-niemcami/a-17405294
05 lutego 2014 08:21 / 2 osobom podoba się ten post
05 lutego 2014 08:29 / 3 osobom podoba się ten post
Giunta, bardzo ciekawy artykul !!! Daje duzo do myslenia. Ciekawe ile z nas jest tak naprawde wolne w zwiazkach? Wolne w sensie, ze robimy co bysmy chcialy robic.
05 lutego 2014 08:55 / 1 osobie podoba się ten post
margolcia

Giunta, bardzo ciekawy artykul !!! Daje duzo do myslenia. Ciekawe ile z nas jest tak naprawde wolne w zwiazkach? Wolne w sensie, ze robimy co bysmy chcialy robic.

Wolne,wolne i sensowne tylko z tym robieniem nie wychodzi.Ale można probować.
05 lutego 2014 12:32
A ja przeczytałam artykuł , że heim kosztuje w DE 3250 to w takim razie zatrudnienie opiekunki się nie opłaca.
05 lutego 2014 13:22
http://www.dw.de/akcja-deutsche-bahn-darmowy-przejazd-koleją-gdy-niemcy-zdobędą-złoto-w-soczi/a-17407854
05 lutego 2014 13:25
judora

A ja przeczytałam artykuł , że heim kosztuje w DE 3250 to w takim razie zatrudnienie opiekunki się nie opłaca.

Ale weź pod uwagę jeszcze to, że ludzie raczej nie chcą iść do heimów. To już ostateczność przeważnie jest. Jak kogoś stać, to będzie chciał zostać do końca w swoim domu.
05 lutego 2014 13:27 / 1 osobie podoba się ten post
ania37

http://www.dw.de/akcja-deutsche-bahn-darmowy-przejazd-koleją-gdy-niemcy-zdobędą-złoto-w-soczi/a-17407854

Ja bym chętnie pojeździła i nawet tą kartę kupiła, ale dziadek chyba nie będzie ochoczy, żeby po każdym złocie dać mi dzień wolnego:):)
05 lutego 2014 13:29
wichurra

Ale weź pod uwagę jeszcze to, że ludzie raczej nie chcą iść do heimów. To już ostateczność przeważnie jest. Jak kogoś stać, to będzie chciał zostać do końca w swoim domu.

No właśnie o tym pomyślałam jak już napisałam ale nie edytowałam, bo musiałam biec do mojej Pani.
05 lutego 2014 18:20
wichurra

Zwykły Heim jest tańszy od opiekunki. Dokładnych liczb nie podam z pamięci, ale przybliżone. Otóż przed rokiem mój Pdp chciał wiedzieć o ile uszczupli spadek, gdyby poszedł do Heimu. Ten najbliższy Heim, przy I grupie niepełnosprawności mojego PDP, dopłata z jego kieszeni ok. 1410E, reszta pokrywana jest z Pflegegeld. Spora dopłata z własnej kieszeni jest dopiero przy III Pflegestufe.
05 lutego 2014 18:28
Jak by tak bylo Hagia jak piszesz, to ktora rodzina godzilaby sie na opiekunke, przewaznie rodzinie zależy na tanszym rozwiazaniu. Moi sa dosc wyliczeni, jakby kalkulowalo im sie babcie dac do heimu, ani chwili by sie nie zastanawiali. Moja ma II grupe.
05 lutego 2014 18:43 / 1 osobie podoba się ten post
margolcia

Jak by tak bylo Hagia jak piszesz, to ktora rodzina godzilaby sie na opiekunke, przewaznie rodzinie zależy na tanszym rozwiazaniu. Moi sa dosc wyliczeni, jakby kalkulowalo im sie babcie dac do heimu, ani chwili by sie nie zastanawiali. Moja ma II grupe.

Czytałam to co córka PDP dostała w tym Heimie. Nie mam tego papieru przed oczami, było to przed rokiem, ale jestem pewna, że w przypadku II grupy to była kwota do ok.2200E. Także w tym przypadku cenowo egal. Może jednak ci "twoi" mają jednak też jakiś szczątkowy organ w miejscu serca? ;)
A musisz pamiętać, że w przypadku zapewnienia opieki domowej, też otrzymują za to kasę.
05 lutego 2014 18:55
hagia

Czytałam to co córka PDP dostała w tym Heimie. Nie mam tego papieru przed oczami, było to przed rokiem, ale jestem pewna, że w przypadku II grupy to była kwota do ok.2200E. Także w tym przypadku cenowo egal. Może jednak ci "twoi" mają jednak też jakiś szczątkowy organ w miejscu serca? ;)
A musisz pamiętać, że w przypadku zapewnienia opieki domowej, też otrzymują za to kasę.

Hagus, nie maja, jesli idzie o kase, nie. Musi im sie to oplacac, znam juz troche ta rodzine. A ja tez nie jestem tania + moje przejazdy 100 eu w jedna strone, a jak sie zmieniamy to jaki kwik, o rany !!!!!!! Corka babci jest wyrachowana i chytra.
05 lutego 2014 19:00
margolcia

Hagus, nie maja, jesli idzie o kase, nie. Musi im sie to oplacac, znam juz troche ta rodzine. A ja tez nie jestem tania + moje przejazdy 100 eu w jedna strone, a jak sie zmieniamy to jaki kwik, o rany !!!!!!! Corka babci jest wyrachowana i chytra.

Lęcę - bo kolacja. Popiszę potem.