Na wyjeździe #5

18 lutego 2014 22:49
Widzę, że chyba wszyscy mieli problem z zawieszonym forum?
Akurat jak położyłam spać PDP i chciałam się udzielić, to się na mnie wypięło :(
Oby dalej było ok.
18 lutego 2014 22:55
barbarella - czy to ty jesteś w Oberursel, czy może z kimś cię pomyliłam ?
18 lutego 2014 22:58
judora

A ja nie wiem jak to jest z drogą do pracy jak się pracuje na umowę-zlecenie ? Oprócz chorób wewnętrznych muszę jeszcze prawo i kodeks pracy poczytać ;-)

A czy KP ma zastosowanie do umowy zlecenia???
18 lutego 2014 23:06

A wiecie co jednak pojechałysmy do szpitala dzis nomoj pdp siedział na rolsztuze duzym lekarz wszystko załatwił co mu powiedziała zona pdp materac odlerzynowy była cała hepi !!! poszła sie cos dowiedzic od lekarza gdy przyszła mowi ze lekarz chce zrobic mu badania wziasc prubke z kregosłupa i zbadac chociaz nie wiem po co a ona sie zastanawia i musi z corka porozmawiac!!! Wiecie nie mam pojeci po  co takie badanie 90-mu człowiekowi z demencja on juz chodzic nie bedzie czego chca sie dowiedziec nie rozumie!!! A moze chca sie uczyc na nim? Corka kategorycznie zabroniła i kazała zabrac ze szpitala  sama nie wiem co o tym wszystkim myslec !!!Dziwne to trafia człowiek do szpitala a oni co chca mu przyspieszyc smierc bo tak to zrozumiałam z rozmowy z corka? ktos mi to wytłumaczy z polskiego na nasze!!!
19 lutego 2014 08:00 / 1 osobie podoba się ten post
Zakręcona Mamuela

A wiecie co jednak pojechałysmy do szpitala dzis nomoj pdp siedział na rolsztuze duzym lekarz wszystko załatwił co mu powiedziała zona pdp materac odlerzynowy była cała hepi !!! poszła sie cos dowiedzic od lekarza gdy przyszła mowi ze lekarz chce zrobic mu badania wziasc prubke z kregosłupa i zbadac chociaz nie wiem po co a ona sie zastanawia i musi z corka porozmawiac!!! Wiecie nie mam pojeci po  co takie badanie 90-mu człowiekowi z demencja on juz chodzic nie bedzie czego chca sie dowiedziec nie rozumie!!! A moze chca sie uczyc na nim? Corka kategorycznie zabroniła i kazała zabrac ze szpitala  sama nie wiem co o tym wszystkim myslec !!!Dziwne to trafia człowiek do szpitala a oni co chca mu przyspieszyc smierc bo tak to zrozumiałam z rozmowy z corka? ktos mi to wytłumaczy z polskiego na nasze!!!

To proste, mamuela.Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi zawsze o pieniądze. Szpitale chętnie robia badania i różne operacje, bo maja z tego wielkie pieniądze z Krankenkasse. Cały dobrze prosperujący biznes medyczny w Niemczech opiera się na emerytach i tysiącach niepotrzebnie wykonywanych zabiegów medycznych i operacji. Nawet nie zdajesz sobie sprawy, jakie miliardy ( bo to już nie w miliony, ale w miliardy euro się liczy) pompowane sa w szpitale i ogólnie pojeta opiekę medyczną. Im więcej operacji i zabiegów, tym szpitale i lekarze bogatsi. Tak jest w Niemczech, u nas, w Polsce odwrotnie - doprosić się nie można.
19 lutego 2014 08:08 / 3 osobom podoba się ten post
Lawenda

To proste, mamuela.Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi zawsze o pieniądze. Szpitale chętnie robia badania i różne operacje, bo maja z tego wielkie pieniądze z Krankenkasse. Cały dobrze prosperujący biznes medyczny w Niemczech opiera się na emerytach i tysiącach niepotrzebnie wykonywanych zabiegów medycznych i operacji. Nawet nie zdajesz sobie sprawy, jakie miliardy ( bo to już nie w miliony, ale w miliardy euro się liczy) pompowane sa w szpitale i ogólnie pojeta opiekę medyczną. Im więcej operacji i zabiegów, tym szpitale i lekarze bogatsi. Tak jest w Niemczech, u nas, w Polsce odwrotnie - doprosić się nie można.

Nie dalej jak wczoraj czytałam wiadomość, że 85 latka w PL złamała nogę i NFZ nie pokryje kosztów operacji, bo jest za stara i nie kwalifikuje się. Tylko do Trybunału albo jakiejś Ochrony Praw Człowieka się to nadaje.
19 lutego 2014 08:46 / 1 osobie podoba się ten post
Dzien doberk dzien pochmurny ale my wszystkie wesołe!! wyspane!!No coz ciekawe co jeszcze ten dzien nam przyniesie!!! miłego spokojnego dnia zycze cierpliwosci, wytrwałosci, najwiecej usmiechow takich jak ja wam przesyłam:}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}}
19 lutego 2014 09:16
Malgi

Nie dalej jak wczoraj czytałam wiadomość, że 85 latka w PL złamała nogę i NFZ nie pokryje kosztów operacji, bo jest za stara i nie kwalifikuje się. Tylko do Trybunału albo jakiejś Ochrony Praw Człowieka się to nadaje.

A gdzie to czytałaś ? Może wiek i związane z nim choroby lub kiepskie wyniki badań są powodem odmówienia operacji. Moja osobista Babcia nie została operowana, bo lekarze stwierdzili, że może nie przeżyć operacji i o ile ja to zrozumiem to reszta rodziny może ich podać do sądu...
19 lutego 2014 09:30
bieta

barbarella - czy to ty jesteś w Oberursel, czy może z kimś cię pomyliłam ?

Byłam 1,5 roku w Bad Homburg, teraz zmieniłam miejsce i jestem ok 50 km od Sttudgartu. W Oberursel jest świetny sklep z włóczkami :))))))
19 lutego 2014 09:35
barbarella

Byłam 1,5 roku w Bad Homburg, teraz zmieniłam miejsce i jestem ok 50 km od Sttudgartu. W Oberursel jest świetny sklep z włóczkami :))))))

Basiu Ty to chyba same włóczki do pl zwozisz co ? A jak tam Twój obrus , już gotowy ?
19 lutego 2014 09:40 / 2 osobom podoba się ten post
alinka1339

Basiu Ty to chyba same włóczki do pl zwozisz co ? A jak tam Twój obrus , już gotowy ?

Zrobilam trochę tego obrusa, ale to nie była pilna sprawa, to wydziergałam bieznik na zamówienie, a teraz bawię się z innym obrusem, oczy już trochę stare, mam nowe szkła, ale mimo to długo  nie mogę dziergać. Muszę skończyć rozgrzebane robótki i to chyba finito z dzierganiem z cienkich nici. No, starość nie radość :))) Szkła już mam jak Stępień z 13 posterunku ))))))

19 lutego 2014 09:40 / 1 osobie podoba się ten post
Miłego dnia,dla wszystkich smutnych i wesołych...żeby szybko zleciał...
19 lutego 2014 09:48 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKy

A czy KP ma zastosowanie do umowy zlecenia???

Nie ma-umowa zlecenie to umowa cywilno-prawna.Tylko kodeks cywilny.Niemniej jednak w przypadku np.wypadku w drodze do i z pracy,oraz wypadku w pracy-umowa zlecenie traktowana jest jako umowa o pracę.Inne sprawy ,typu roszczenie z tytułu niewypłaconego wynagrodzenia juz nie.
19 lutego 2014 09:52
Nasz Romana już pewnie w domu.
19 lutego 2014 09:57
judora

A gdzie to czytałaś ? Może wiek i związane z nim choroby lub kiepskie wyniki badań są powodem odmówienia operacji. Moja osobista Babcia nie została operowana, bo lekarze stwierdzili, że może nie przeżyć operacji i o ile ja to zrozumiem to reszta rodziny może ich podać do sądu...

Moja Mama ma 76 lat, i też już się nie kwalifikuje na operację w pelnej narkozie, zbyt duże ryzyko, tylko mogła miec miejscowe zniczulenie, w sytuacji zagrożenia życia to tak, Tato też nie mógł oczu operować--nawet prywatnie za 5 tysięcy-- klinika odrzuciła po konsultacji z kardiologem i neurologiem.