24 lutego 2014 20:07 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40Jeszcze chodzi ,to prawda,ale od dwóch dni raczej ją holuję bo idzie coraz wolnie,aż sie zatrzymuje i zmienia kierunek.
Dziś np: ma fazę na rozmowę ze sobą w lustrze,nie mogłam jej ubrać bo za każdym razem kiedy zobaczyła swoje odbicie to zaczynała od nowa i trudno było ją wyprowadzić z domu.
Teraz np. na swoje ubranie założyła piżamę i stoi przy oknie cały czas mówiąc.
Ostatnio zapomina po co trzyma łyżkę,albo do czego służy szczoteczka do zębów i próbuje się nia czesac.
Dwa tygodnie temu nie było aż tak żle. Rozmawiałam przez telefon z moją poprzedniczką i potwierdziła,że babcia podupada bardzo szybko.
Nie przyjmuje żadnych leków,bo córka jej jest z tych ekologicznych,a babcia śpi jak niemowlak no nie jest nic agresywna,wręcz przeciwnie często sie śmieje.
No i dlatego zapytałam,czego mogę się spodziewać?
Czy Twoja PDP ma tylko demencje zdiagnozowana? Obraz, ktory opisujesz - pasuje do mojej PDP - Alzheimer. Pocieszac Cie nie bede, lepiej nie bedzie. Po kolei bedzie zapominac rozne czynnosci codzienne. W lustrze ona nie widzi siebie, tylko inna osobe. Nadejdzie czas karmienia, gotowania potraw latwych do przelykania, a w koncu miksowanie energetycznych zup, bedzie zapominac jak wejsc na schody.
Mam nadzieje, ze Ci sie poszczesci i nie bedzie miala napadow agresji, one moga wystapic wtedy, kiedy chcesz, zeby cos wykonala, a ona bedzie oburzona, ze nie wie, co od niej chcesz. Beda nastroje od wielkiej milosci, do nienawisci, obydwa mijaja bardzo szybko. Leki - jesli jej stan zdrowia jest ogolnie dobry, a dokad nie wystepuja napady agresji - nie ma potrzeby, chyba, ze zacznie miec klopoty ze snem.